Lenkija sako galinti blokuoti Rusijos stojimą į PPO, rašo laikraštis

Europos Sąjunga (ES) gali blokuoti Rusijos stojimą į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO), jeigu ginčuose dėl lenkiškos mėsos eksporto Rusija nesileis į kompromisus, Lenkijos prezidento Lecho Kaczynski (Lecho Kačynskio) žodžius cituoja Šveicarijoje leidžiamas laikraštis.
„Jeigu Rusija ir toliau nesileis į kompromisus kaip iki šiol, aš to neatmetu, – sekmadieniais leidžiamam Šveicarijos laikraščiui „Neue Zuercher Zeitung am Sonntag” teigė L. Kaczynski. – Tačiau ir vėlgi: mes nesiekiame priešpriešos su Rusija. Tai – mitas”.

Rusija uždraudė lenkiškos mėsos ir kitų žemės ūkio produktų importą prieš 17 mėnesių, motyvuodama tuo, jog esą buvo klastojami šių prekių pažymėjimai. Varšuva pareiškė, kad toks sprendimas yra politiškai motyvuotas ir priimtas siekiant nubausti šalį už tai, jog ji išsprūdo iš Maskvos orbitos.

Pasak L.Kaczynski, santykiuose su Rusija Lenkijai reikia tvirtai laikytis savo pozicijų.

„Mes tik norime, kad mūsų partneriai Rusijoje suprastų, jog Rusijos dominavimui Rytų Europoje atsinaujinti nėra pagrindo, – sakė jis laikraščiui. – Kalba eina ne tiek apie griežtumą. Kalba eina apie nuoseklumą

<...> Mes norime tikro bendradarbiavimo, o ne šantažo energetikos srityje arba nerealių „draugystės kainų”.

Konservatyvių pažiūrų euroskeptiškasis Lenkijos prezidentas taip pat teigė, kad ES ir toliau lieka pagrindinis Lenkijos užsienio politikos prioritetas, tačiau sakė nesąs patenkintas Lenkijos padėtimi bloke ir priešinasi tam, kad jo politiką diktuotų vos kelios narės.

„Mes nenorime būti svarbiausia šalis, – tvirtino L.Kaczynski. – Tačiau aš prieštarauju ES politikoje vyraujančiam valdymui – vadinamajam mažajam direktoratui, sudarytam iš Berlyno ir Paryžiaus, gal dar Londono, bet nepritariu ir didžiajam direktoratui, į kurį įeitų Varšuva”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.