Estijoje gegužės 9 dieną buvo planuojamas valstybės perversmas, mano teisingumo ministras

Estijos teisingumo ministras Reinas Langas pareiškė, kad gegužės 9 dieną šalyje buvo suplanuoti žymiai rimtesni neramumai, negu tie, kurie įvyko balandžio pabaigoje, rašo apskrities laikraštis „Sakala”.
Pasak jo, planuotų neramumų tikslas buvo šalies vyriausybės nuvertimas.

Reformų partijai priklausantis R.Langas laikraščiui sakė, kad neramumai gegužės 9 dienai buvo suplanuoti gerokai anksčiau negu Tenismegio kalvoje Talino centre buvo įrengtos palapinės ir pradėta ekshumuoti žmonių palaikus.

Ministras netiki, kad organizatoriai ketino fiziškai pašalinti vyriausybės narius. Tačiau jis mano, kad neramumų organizatoriai buvo sumanę situaciją Estijos sostinėje padaryti tokią nestabilią, kad ji po kurio laiko virstų valstybės perversmu.

R.Langas laikraščiui sakė manąs, kad „sukilimo” schema greičiausiai buvo sukurta Rusijoje.

„Įsivaizduokite, kad Talino centre dviems ar trims dienoms įsikurtų ginkluotų recidyvistų kompanija, žmonės gatvėse negalėtų jaustis saugūs, vyktų masiniai pogromai”, – pasakojo ministras apie tai, kas buvo rengiama.

R.Lango nuomone, vyriausybės nesugebėjimas kontroliuoti situacijos sukeltų visuotinį nepasitenkinimą, žmonės pradėtų savo jėgomis priešintis plėšikams.

„Į gatves savo iniciatyva išeitų jaunimo ir ne tik jaunimo grupės, tokioje situacijoje demokratinės šalies vyriausybė ilgai neišsilaikytų”, – pripažino R.Langas.

Valstybinės prokuratūros spaudos atstovas patvirtino laikraščiui, kad ir prokuratūra tuėjo duomenų, jog gegužės 9 dieną buvo planuojami masiniai susirinkimai. „Kokių rezultatų tikėjosi jų organizatoriai, pasakyti neįmanoma”, – pažymėjo jis.

Pasak R.Lango, informacija apie rengtą vyriausybės nuvertimą grindžiama atlikta analize.

„Jeigu Valstybės Dūmos delegacija jau oro uoste pareiškia, kad reikalauja Estijos vyriausybės atsistatydinimo, ir laikosi tokios retorikos atvykusi į Estiją, mano požiūriu, daugiau nėra ką čia galvoti”, – pažymėjo R.Langas.

Teisingumo ministras mano, kad neramumai balandžio pabaigoje padarė Estijai savotišką paslaugą, kadangi leido teisėsaugos organams sutelkti jėgas ir sužlugdyti gegužės 9-osios planus. „Didžioji dalis organizatorių ir grandžių vadovų tuo momentu jau buvo už grotų arba buvo paskelbti įtariamaisiais”, – sakė R.Langas.

Ministras sakė esąs tikras, jog balandžio 26 dieną Taline siautėję riaušininkai ant Tenismegio kalvos buvo susirinkę organizuotai. R.Langas teigė, kad dar teks išsiaiškinti, kodėl pogromai prasidėjo beveik dviem savaitėm anksčiau numatyto laiko.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.