Baltarusija nedavė vizos į demokratinių jėgų kongresą Minske planavusiam vykti Seimo nariui

Baltarusijos užsienio reikalų ministerija atsisakė išduoti vizą Lietuvos Seimo nariui Emanueliui Zingeriui, kuris planavo savaitgalį dalyvauti Minske rengiamame 7-ajame Baltarusijos demokratinių jėgų kongrese.
„Nesuteikus man vizos, Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka eilinį kartą patvirtino, kad jam nepriimtinos tos pilietinės visuomenės ir laisvės idėjos, kurias skleidžia Lietuva ir Europa. A.Lukašenka nenori taikyti Europos Tarybos ir Europos Sąjungos normų savo šalyje. Klaidžiojančią „lukašenkizmo” šmėklą turime stabdyti. Tai paskutinis Sovietų sąjungos tradicijas ir tikslus tęsiantis režimas”, – teigia E.Zingeris opozicinės Tėvynės sąjungos frakcijos Seime išplatintame pranešime.

E.Zingeris pareiškė sveikinąs Baltarusijos demokratinių jėgų kongreso dalyvius ir patikino,jog Lietuva darytų viską, kad paremtų Baltarusijos demokratines jėgas bei stengsis sudaryti kuo lengvesnes sąlygas eiliniams Baltarusijos piliečiams, vykstantiems į Europos Sąjungos šalis.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas išreiškė gilų nusivylimą Baltarusijos sprendimu neišduoti vizos Seimo nariui E.Zingeriui.

Tokią poziciją ministras P.Vaitiekūnas išsakė gegužės 25 dieną Medininkuose susitikęs su Baltarusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Martynovu.

Kartu su E.Zingeriu į demokratinių jėgų kongresą Baltarusijoje turėjęs vykti Seimo narys Vladimiras Orechovas penktadienį gavo Baltarusijos vizą, tačiau dar nebuvo apsisprendęs, ar važiuos į Minską.

„Viena vertus, noriu parodyti solidarumą su kolega E.Zingeriu, kita vertus, manau, kad labai svarbu ir nuvykti deklaruoti paramą Baltarusijos opozicijai”, – sakė V.Orechovas.

Jis teigė sprendimą priimsiąs po konsultacijų su diplomatais.

Šeštadienį ir sekmadienį kongrese pranešimus skaitys Baltarusijos opozicinių politinių partijų ir visuomeninių organizacijų atstovai. Kongreso programoje numatyta priimti Baltarusijos opozicijos rengiamus dokumentus – Demokratinių jėgų suvienijimo strategiją, Baltarusijos Konstitucijos projektą, Ekonominių šalies reformų programą.

Lietuva drauge su kitomis Vakarų demokratinėmis valstybėmis kritikuoja Baltarusiją už prezidento Aleksandro Lukašenkos režimo vykdomus demokratijos ir žmogaus teisių pažeidimus. Oficialusis Vilnius santykiuose su Baltarusija laikosi vadinamojo „kritinio dialogo” pozicijos, kuri iš esmės apsiriboja bendradarbiavimu žemesniame vykdomosios valdžios lygyje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.