Riedantys per naktinį miestą

Daugumai žmonių vis dar atrodo, kad riedučiai – tai ekstremalius potyrius mėgstančių paauglių užsiėmimas. Tačiau nustebsite sužinoję, kad dauguma riedutininkų – ne paaugliai, o turintys profesijas, darbus ir šeimas žmonės. Daugumai jų važinėtis riedučiais tapo gyvenimo dalimi.

Pačiūžų prototipas

Pirmuosius riedučius prieš 200 metų sugalvojo nežinomas olandas. Jie buvo gremėzdiški, nepatogūs ir ekstravagantiški. Juos aukštuomenei pristatė ekscentrikas Josephas Merlinas. Tiesa, pasirodymas nebuvo sėkmingas. 1760 metais Londone puotos metu važiuodamas riedučiais ir kartu grieždamas smuiku, jis publikos akyse neišlaikė pusiausvyros ir rėžėsi į didžiulį karnavalo salės veidrodį. Merlinas stipriai susižeidė ir taip baigė pirmąjį viešą pasirodymą su riedučiais.

Praeito amžiaus antrojoje pusėje gana plačiai paplito riedučiai su dviem ratais priekinėje ir užpakalinėje dalyse. Tokiais apavais avinčius šokėjus dažnai buvo galima išvysti to meto diskotekose.

Ir tik aštuntajame XX a. dešimtmetyje buvo sukurti ne tokie sunkūs ir nepatogūs riedučiai su lengvesniais ir paprasčiau valdomais vienoje eilėje išdėstytais ratukais. Nuo to laiko tai tapo laisvalaikio praleidimo būdu vis didesnei daliai įvairaus amžiaus žmonių.

Klubas, vienijantis riedutininkus

Prieš penketą metų grupelės riedučių entuziastų įkurto klubo „Riedėk.lt” nariai iki šiol sėkmingai populiarina šį laisvalaikio praleidimo būdą. Dabar klubas vienija apie šimtą riedučių entuziastų.

Pasak klubo prezidento Elijaus Čivilio, idėja įkurti klubą vienijantį bendraminčius kilo matant riedutininkų žygius kituose Europos didmiesčiuose – Paryžiuje, Londone, Berlyne, Amsterdame, Taline.

„Iki klubo atsiradimo daugelis riedučių mėgėjų važinėdavo pavieniais būreliais, o dabar, susibūrę draugėn, organizuojame įvairiausius renginius, didėja mūsų galimybės siekti geresnių sąlygų riedutininkams. Džiugu, kad daugėja ir į mūsų veiklą įsitraukiančių žmonių”, – kalbėjo E.Čivilis.

Riedučiai – visiems

Vis dar įprasta riedučius priskirti prie ekstremalių sporto ir laisvalaikio sričių. Pasak pašnekovo, tai klaidinga nuomonė. Riedėti gali dauguma iš mūsų.

„Mūsų klubo pagrindinis šūkis: „Tu nesi per senas riedučiams!” Jo tiesą įrodo, jog į mūsų pasivažinėjimus renkasi įvairiausių profesijų ir amžiaus atstovai – nuo moksleivių iki vyresnio amžiaus žmonių. Riedėdamas sutiksi studentą, menininką, informatiką, teisininką, direktorių”, – pasakojo riedutininkas.

Vakarų Europos valstybėse riedučiai yra populiarūs tarp vyresnio amžiaus žmonių. Sutikti šešiasdešimtmetį su riedučiais kone kasdienybė. Lietuvoje vyriausias riedutininkas yra vos keturiasdešimties sulaukęs entuziastas.

Klubo nariai mėgsta ir kitus aktyvius užsiėmimus – kalnų slidinėjimą, keliones dviračiais, čiuožinėti pačiūžomis.

Vakariniai žygiai

Jeigu tik nelyja ir nesninga, riedutininkai renkasi kiekvieną ketvirtadienį 20.30 val. Katedros aikštėje. Šiek tiek apšilę riedučių mėgėjai patraukia į vakarinį žygį. Apsirengę ryškiaspalvėmis liemenėmis ir segintys atšvaitus entuziastai iš Katedros aikštės rieda Gedimino prospektu, Vilniaus, Pylimo, Kauno gatvėmis.

Kauniečiai į tokius pat žygius renkasi trečiadieniais 19 val. prie Kauno pilies.

Kad būtų linksmiau, riedutininkus lydi „muzikinis” dviratis, ant kurio pritvirtintos garso kolonėlės. „Leidžiant muziką visada linksmiau riedėti miesto gatvėmis, dažnai muzikos garsai nuotaiką pakelia ir aplinkiniams”, – teigė E.Čivilis.

Prie šios linksmos kolonos gali prisidėti visi norintys. Tereikia turėti riedučius ar dviratį. Naujokams senbuviai mielai pataria, kaip saugiai riedėti, važiuoti riedučiais ir nepavargti, kaip prižiūrėti pačią transporto priemonę.

Gatvės ritulys

Riedutininkai, norintys šiek tiek daugiau nei pasigėrėti naktinio miesto gatvėmis, sugalvojo kiek aktyvesnį užsiėmimą.

Gatvės ritulys – pastaruoju metu sparčiai plintantis žaidimas tarp riedutininkų. Jam reikia ledo ritulio lazdų, nedidelių vartelių ir tam tikro kamuoliuko. Jį dažniausiai atstoja smėlio pripiltas plastikinis buteliukas. Pats žaidimas panašus į ledo ritulį – lazdomis varinėjamas „kamuoliukas”, kurį stengiamasi įmušti į priešininko vartus. Tik visa tai vyksta ne ant ledo čiuožiant pačiūžomis, o ant lygaus asfalto riedant riedučiais.

Gatvės ritulys – daug jėgų reikalaujantis azartiškas žaidimas, labiausia tinkantis patyrusiems riedutininkams ir riedutininkėms.

Kol kas gatvės ritulys žaidžiamas prie Savanorių gatvėje esančio Rimi prekybos centro. Čia riedutininkai renkasi antradieniais ir sekmadieniais 19 val.

Šiemet Lietuvoje žadama organizuoti pirmąjį Lietuvos gatvės ritulio čempionatą. Varžybos žada vykti įvairiuose miestuose, tad visi, kas moka riedėti, jau dabar gali burtis į komandas ir rengtis šiam įdomiam žaidimui.

Įsitraukti gali kiekvienas

Riedutininkai nenustygsta vietoje ir rengia ne tik šį čempionatą, bet ir kitus viešus renginius. Taigi jei kur pamatysite besibūriuojančius šios sporto šakos gerbėjus – drąsiai įsiterpkite tarp jų. Būsite mielai priimti į draugišką būrį.

Jeigu susidomėjote riedučiais ir nerandate ramybės norėdami daugiau sužinoti apie šią sporto šaką ir būdą praleisti laisvalaikį – ieškokite internete: www.riedek.lt/. Čia rasite daug naudingos informacijos apie planuojamus renginius, pačius riedučius, jų istoriją ir kita.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.