Teismas atmetė verslininką reketavusių buvusių policininkų skundus

Lietuvos apeliacinis teismas atmetė trijų buvusių Klaipėdos policininkų skundus dėl nuosprendžio, kuriuo jie buvo nuteisti už didelės vertės turto prievartavimą bei piktnaudžiavimą tarnyba ir priteisė nukentėjusiajam 5 tūkst. litų neturtinės žalos.

Apeliacinis teismas nustatė, kad pirmosios instancijos teismas išsamiai ir nešališkai ištyrė nusikaltimus, tinkamai įvertino surinktus įrodymus ir pagrįstai konstatavo, kad nuteistųjų kaltė dėl turto prievartavimo ir piktnaudžiavimo tarnyba yra neginčijamai įrodyta.

Priteisdamas nukentėjusiajam neturtinę žalą, Apeliacinis teismas pabrėžė, kad bet koks nusikaltimas ar baudžiamasis nusižengimas, kuris daro įtaką žmogui, sukelia daugiau ar mažiau moralinių išgyvenimų. Akivaizdu, kad turto prievartavimo atveju (panaudojant kitokią psichinę prievartą) nukentėjusysis tokius išgyvenimus patyrė, todėl jam priteistas 5 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimas. Taip pat nukentėjusiajam buvo priteista 5,5 tūkst. litų atstovavimo išlaidų.

Policininkai Rytis Nemcevičius (gim. 1973 m.), Valdas Zavjalovas (gim. 1976 m.) ir Rimas Šarauskis (gim. 1968 m.) praėjusių metų pabaigoje buvo nuteisti už tai, kad su keliais kitais nenustatytais asmenimis reikalavo Klaipėdos verslininko R. D. sumokėti išpirką už pavogtą automobilį „Medcedes-Benz”. Verslininkas automobilį nuomavo iš vienos bendrovės ir už jį visiškai materialiai atsakė. Nuteistieji R. D. grasino, kad jis turtą praras ir kad pavogtas automobilis bus parduotas kitiems asmenims. Nukentėjusiajam sutikus sumokėti išpirką, už automobilio sugrąžinimą jie prašė 20 tūkst. eurų, vėliau sumą sumažino.

Visi nuteistieji dirbo Klaipėdos miesto vyriausiajame policijos komisariate: R. Šarauskis – Transporto policijos komisariato Kriminalinės policijos Nusikaltimų tyrimo skyriaus vyresniuoju tyrėju, R. Nemcevičius – Kriminalinės policijos Nusikaltimų tyrimo tarnybos Autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriaus viršininku, V. Zavjalovas – Kriminalinės policijos Nusikaltimų tyrimo tarnybos Autotransporto priemonių grobimų tyrimo skyriaus tyrėju.

R. Nemcevičiui pirmosios instancijos teisme buvo skirtas laisvės atėmimas penkeriems metams, V. Zavjalovui – puspenktų metų laisvės atėmimo bausmė, o R. Šarauskiui – 140 MGL (17,5 tūkst. litų) dydžio bauda. Iš nuteistųjų solidariai nukentėjusiajam buvo priteista 47 tūkst. litų turtinei žalai atlyginti.

Nukentėjusysis R. D. apeliaciniame skundė prašė griežtinti bausmes ir priteisti jam 20 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimui ir bylinėjimosi išlaidas.

R. Šarauskis apeliaciniu skundu prašė sumažinti paskirtos bausmės dydį, kadangi mano, jog ji per griežta. R. Nemcevičius ir V. Zavjalovas prašė juos išteisinti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.