EBPO optimistiškai vertina pasaulio ekonomikos ateitį

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) optimistiškai vertina pasaulinės ekonomikos augimo perspektyvas, praneša BBC.

EBPO teigia, kad pasaulio ekonomikos augimą pirmiausia skatina Europa, kompensuojanti lėtėjančią ūkio plėtrą Jungtinėse Valstijose.

Vokietijos bendrasis vidaus produktas (BVP) auga sparčiau nei tikėtasi. Prognozuojama, kad šiemet Vokietijos ekonomika išaugs po 2,9 proc., palyginti su 3 proc. prieaugiu praėjusiais metais.

Bendras EBPO šalių BVP šiemet ir ateinančiais metais turėtų ūgtelti 2,7 procento. 2006-aisiais metais šis rodiklis siekė 3,2 procento.

„Dabartinė ekonominė padėtis yra daugeliu atveju geresnė nei prieš kelerius metus”, – sakė EBPO vyriausiasis ekonomistas Žanas Filipas Koti (Jean-Philippe Cotis).

Jo teigimu, šiuo metu didžiausią riziką viso pasaulio ekonomikai kelia „kebli” padėtis Jungtinėse Valstijose, kur būsto rinka lėtina šalies ūkio plėtrą. Atsižvelgdama į tokį neaiškumą EBPO ragina JAV centrinį banką nekeisti bazinės palūkanų normos.

Ž. F. Koti taip pat įspėjo, kad artimiausiu metu Europoje reikės branginti skolinimąsi, nes bazinė infliacija jau siekia tikslinę Europos centrinio banko (ECB) 2 proc. ribą. Tai greičiausiai reikės daryti ir Didžiojoje Britanijoje, kur „išliks infliacinis spaudimas”.

EBPO prognozuoja, kad šiemet Didžiosios Britanijos ekonomika išaugs 2,7 proc., daugiausia dėl imigrantų, kurie stabdys atlyginimų augimą. Tačiau valdžios išlaidas reikės riboti, kad būtų sumažintas biudžeto deficitas.

EBPO pažymi, kad augantys ūkiai daugelyje šalių sumažino biudžeto deficitą. Tačiau organizacijos ekspertai įspėja nešvaistyti „ciklinių” biudžeto perteklių, kad būtų išvengta nuosmukio.

Apskritai EBPO ragina riboti išlaidas ir rimtai pagalvoti apie mokesčių mažinimo planus. Anot EBPO, Vokietija šiuo metu turi „auksinę galimybę įvykdyti papildomų reformų siekiant padidinti ilgalaikį šalies ūkio augimo potencialą”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.