Ligoninės kraustynės užkliuvo žmogaus teisių sergėtojams

Medikai ir valdininkai atmeta žmogaus teisių gynėjų priekaištus, esą į remontuojamą pastatą perkeltus psichinius ligonius trikdo plaktukų kaukšėjimas

Kauno psichiatrijos ligoninės pacientų perkėlimu į remontuoti nebaigtas patalpas netikėtai susirūpino žmogaus teisių gynėjai. Žmogaus teisių stebėjimo instituto (ŽTSI) valdybos pirmininko Kęstučio Čilinsko teigimu, jį pasiekę signalai verčia nerimauti.

Vyksta apdaila

Iš apleistų senamiesčio Muitinės gatvėje buvusių psichiatrijos ligoninės patalpų į naująsias, esančias Aleksote, S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje, buvo perkelta per 80 pacientų, kuriems reikia ypatingos priežiūros. Jie apgyvendinti dviejuose ligoninei priklausančiuose ir šiuo metu rekonstruojamuose pastatuose.

Po kelių savaičių dienos stacionaro skyriaus remontą ketinantys baigti statybininkai ligonių ramybę trikdo plaktukų kaukšėjimu ir gręžimu. Kapitališkai sutvarkyti ketinama ir ligoninės priimamojo antro aukšto patalpas. Ligoninės vadovė tikina, esą remontas nepakenks kituose aukštuose gydomiems pacientams.

„Iki perkeliant pacientus buvo atlikti visi didžiausi darbai, šiuo metu tik dažomos sienos, klojamas linoleumas, vyksta kiti apdailos darbai, kurie neturėtų trikdyti ligonių”, – tvirtino laikinoji psichiatrijos ligoninės direktorė Zita Liubertienė.

Pažeidimų neįžvelgė

Kad remontas nekenkia psichikos sutrikimų turintiems ligoniams, tikino ir ligoninėje lankęsi Kauno apskrities gydytojo tarnybos specialistai. Pacientų sveikata susirūpinta, kai ŽTSI atstovai suabejojo sprendimu perkelti ligonius į nebaigtas remontuoti patalpas. Pasak ŽTSI specialistų, tarptautinių ekspertų atlikta analizė parodė, kad psichinių ligoniai mūsų šalyje laikomi antrarūšiais, ignoruojamos jų teisės.

Nors padėtis konkrečiai šioje Kauno ligoninėje nebuvo stebima, manoma, kad ji nėra išimtis.

Pasak Kauno apskrities gydytojo tarnybos vyr. specialisto Andriaus Statkevičiaus, sąlygos ligoniams naujoje vietoje yra geros. „Administracija padarė viską, kad pacientai ir personalas nenukentėtų. Remontą būtina baigti. Mus patikino, kad dulkės ir kvapai nesiskverbs”, – LŽ teigė A.Statkevičius.

Nerimas skubotas?

Jis aiškino, kad iš pradžių perkelti pacientus iš Senamiesčio į Aleksotą ketinta kitais metais, tačiau Sveikatos apsaugos ministerijai raginant restruktūrizaciją baigti dar šių metų pirmą pusmetį kraustymasis buvo paspartintas. Visiškai suremontuoti naująsias ligoninės patalpas ketinama iki Naujųjų metų. Rekonstrukcija atsieis per 6 mln. litų.

Paklaustas, kodėl kilo toks ažiotažas dėl esą pažeidžiamų pacientų ir ligoninės personalo teisių, A.Statkevičius nesiryžo tiesiai šviesiai atsakyti. „Versijų daug. Galbūt profsąjungų atstovai nori parodyti, kad aktyviai veikia, galbūt yra pretenzijų ligoninės vadovybei, gal kažkam tiesiog reikėjo sukelti rezonansą. Kviečiame ŽTSI atstovus ligoninėje apsilankyti asmeniškai ir padaryti išvadas. Drįsčiau tvirtinti, kad nerimo signalai skuboti”, – LŽ sakė jis. A.Statkevičius pabrėžė, kad sąlygos senojoje ir naujoje ligoninėse skiriasi kaip diena ir naktis.

Psichiatrijos ligoninės pastatą Muitinės gatvėje perėmė Kauno dailės institutas ir ketina čia įgyvendinti grandiozinę menų miestelio idėją. Tam būtina atlikti pastatų komplekso restauracijos tyrimus, kurie kainuotų 200 tūkst. litų. Lėšų skyrimo klausimą jau svarsto miesto valdžia.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.