Prezidentas brenda į tą pačią upę

Nustebę dėl šalies vadovo pasirinktos kandidatūros į Valstybės saugumo departamento direktoriaus postą parlamentarai neprognozuoja užtrukusios istorijos baigties

Po intensyvių paieškų pagaliau paskelbta kandidato į Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovus pavardė. Iš penkių pastaruoju metu dažniausiai minėtų pretendentų prezidentas Valdas Adamkus pasirinko Povilą Malakauską. 52 metų fiziko išsilavinimą turinčio Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovo kandidatūra Seimui teikiama jau antrą kartą. Pirmąjį savo dekretą, kovo viduryje nepavykus atstatydinti susikompromitavusio laikinojo VSD šefo Arvydo Pociaus, prezidentas atšaukė.

P.Malakauskas kaip realus kandidatas į VSD vadovo kėdę minimas nuo 2006-ųjų Kalėdų, kai atsistatydinimo prašymą įteikė A.Pocius.

„Prezidentas pasirinko tą asmenį, kuris geriausiai atitinka VSD vadovui keliamus reikalavimus”, – teigė V.Adamkaus atstovė spaudai. Šiandien dekretas dėl P.Malakausko skyrimo į naują postą bus pateiktas Seimui.

Apie nuotaikas žinojo

Kodėl žinodamas kritišką beveik visų Seimo frakcijų nuomonę apie kandidatą V.Adamkus antrą kartą ryžosi rizikuoti, LŽ kalbinti parlamentarai teigė negalį atsakyti.

„Prezidentas tikrai žino, kokios Seimo nuotaikos, buvo susitikęs su frakcijų seniūnais, vėliau dar kartą buvo pasikeista nuomonėmis. Kodėl jis taip pasielgė, nežinau, negaliu komentuoti”, – LŽ sakė Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė. Ji taip pat paneigė sklandančias kalbas, esą šalies vadovas antrą kartą teikia P.Malakausko kandidatūrą, nes socialdemokratai su koalicijos partneriais ir konservatoriai susitarė ją palaikyti. I.Šiaulienė tvirtino, kad frakcijos nuomonė dėl siūlomo naujo VSD vadovo nepasikeitė – socialdemokratai P.Malakauską vertina kritiškai. Seniūnė mano, kad frakcija dėl kandidato paskyrimo greičiausiai balsuos laisvai.

Kas vadovaus STT?

„Savo ausimis girdėjau, kaip visi frakcijų seniūnai, lankydamiesi pas prezidentą, tvirtino nebalsuosią už P.Malakauską. Mane stebina, kad šalies vadovas vėl teikia jo kandidatūrą”, – LŽ sakė Tėvynės sąjungos (TS) frakcijos seniūnė Irena Degutienė. Ji neigė esant kokių nors susitarimų su valdančiąja mažuma dėl vieningo balsavimo paremiant naujo VSD vadovo kandidatūrą.

Pasak I.Degutienės, TS frakcija niekada nebuvo kategoriškai prieš P.Malakauską. „Tačiau matydami, kokios kitų nuotaikos, nenorime balsuoti vieni. Jei kiti to nedarys, nėra jokio tikslo. Vienintelė mūsų abejonė buvo, kas bus STT vadovu, nes ir ši institucija labai svarbi”, – kalbėjo frakcijos vadovė. Parlamentarės asmenine nuomone, iš visų kandidatų į saugumo vadovus, kurie lankėsi pas prezidentą, P.Malakauskas yra tinkamiausias.

Darbo partijos (DP) frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys taip pat teigė, kad per susitikimą pas prezidentą frakcijų vadovai išsakė kritišką požiūrį į P.Malakausko skyrimą. „Galbūt pateiks kokių papildomų argumentų”, – svarstė DP lyderis.

Parlamentaro teigimu, saugumo vadovas turėtų būti ne partinis. „Pirmiausia, kandidatas yra partijos narys, nesvarbu, kad sustabdęs narystę. Antra, tam tikri pareiškimai dėl mąstymo vienu pusrutuliu tinka politikui, bet visai netinka valstybės tarnyboje. Trečia, ką tuomet darysime su STT, kuri liks be vadovo? Dabar teks keisti du vadovus”, – kalbėjo K.Daukšys.

Sprendimas po susitikimų

„Su mūsų frakcija niekas nesitarė, apie tai sužinojau tik iš spaudos”, – paklausta apie galimą valdančiųjų ir konservatorių susitarimą dėl balsavimo teigė Valstiečių liaudininkų ir pilietininkų frakcijos seniūnė Aldona Staponkienė. Anot parlamentarės, per susitikimą pas prezidentą nė vienas frakcijos seniūnas nežadėjo pritarti P.Malakausko kandidatūrai. „Mažumėlę stebina prezidento pozicija”, – prisipažino A.Staponkienė.

Pasak frakcijos „Tvarka ir teisingumas” seniūno Valentino Mazuronio, liberaldemokratai niekada griežtai nepasisakė prieš P.Malakausko kandidatūrą, tačiau visi sprendimai esą bus priimti po susitikimo su kandidatu.

Rizikingas reikalas

Vakar rytą prezidento patarėjas Lauras Bielinis apie pasirinktą pretendentą kalbėjo su frakcijų atstovais (konservatoriais, „darbiečiais”, liberalais, liberaldemokatais). LŽ paklaustas, kokios nuotaikos sklando parlamente, jis teigė, kad Seimas nusiteikęs ramiai. „Seimo nariai į šį klausimą žvelgia labai racionaliai ir rimtai. Esu įsitikinęs, kad Seimo sprendimas nebus paremtas emocijomis ir netikėtais argumentais”, – sakė L.Bielinis.

Pats P.Malakauskas vakar prisipažino, kad jo kandidatūros teikimas Seimui yra rizikingas. „Rizikos laipsnis iš tiesų yra didelis. Sprendžiant iš žiniasklaidos ir girdimų kalbų, kai kurios frakcijos leidžia aiškiai suprasti, kad mano kandidatūra nėra priimtina, tačiau žiūrint formaliai – yra procedūra, „taip” arba „ne” turi būti pasakyta Seime, ir bus viskas aišku”, – DELFI teigė P.Malakauskas.

Prieš kelias savaites Seimas beveik vienbalsiai pritarė prezidento dekretui dėl A.Pociaus atleidimo iš VSD generalinio direktoriaus pareigų. Tačiau šis pareigūnas, prezidentui pasirašius, galutinai bus atleistas tik tuomet, kai bus apsispręsta dėl naujo VSD vadovo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Prezidentas brenda į tą pačią upę"

  1. Vasilis

    Iš straipsnio matyti,kad nei socialdemokratams, nei darbiečiams valstybės reikalai ir VSD veiklos atkūrimas nerūpi. Tik – partiniai interesai. Socdemai mielai galėtų pasiūlyti į VSD postą buvusį kandidatą į prezidentus – Č.Juršėną. Praktikos turi.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.