Japonijos imperatorius bus akylai saugomas

Japonijos imperatoriškoji pora Vilniuje bus saugoma panašiai kaip pernai spalį viešėjusi Jungtinės Karalystės karalienė. Tačiau tokių milžiniškų pastangų, kurios buvo dėtos lankantis JAV prezidentui, neprireiks.

Šeštadienį Vilniuje prasidėsiančiam Japonijos imperatoriaus Akihito ir imperatorienės Michiko vizitui kruopščiai rengiasi Vadovybės apsaugos departamentas (VAD) ir policija.

Pasak VAD direktoriaus Raimundo Kairio, jo vadovaujama tarnyba Japonijos valdovų atvykimui ruošiasi jau seniai – su japonais dirbama pusę metų. Vizitui rengtasi detaliai, iš Japonijos pastarąjį pusmetį atvykdavę pirmųjų asmenų apsaugos specialistai labai kruopštūs.

Ypatingi vizitai

Anot R.Kairio, per metus Lietuvoje būna daugiausia du labai reikšmingi vizitai. Prie ypatingų renginių apsaugininkai priskiria ir didžiąsias tarptautines konferencijas, kuriose vienu metu dalyvauja daugybė aukštų asmenų.

VAD direktoriaus teigimu, per valstybinius vizitus dirba visi departamento darbuotojai. Kuo daugiau objektų aukštieji svečiai lanko, tuo daugiau darbo apsaugininkams, daugiau išlaidų.

Vyriausybė VAD skyrė 89 tūkst. litų papildomoms išlaidoms, susijusioms su Japonijos imperatoriaus vizitu. Pasak R.Kairio, tai kur kas mažiau, nei departamentui buvo skirta prieš Jungtinės Karalystės monarchės Elžbietos II apsilankymą. Tačiau tąsyk buvo perkamas prabangus automobilis, įvairi įranga, kuri bus naudojama ir imperatoriškosios poros apsaugai. Iš dabar skirtų 89 tūkst. litų didelė dalis skirta elektroninių leidimų sistemai, transporto nuomai.

Snaiperiai ant stogų

VAD į pagalbą pasitelkė ir antiteroristinių operacijų rinktinę „Aras”. Jos snaiperiai budės ant stogų, visur, kur lankysis imperatoriškoji pora. Net naktį, kai aukšti svečiai ilsėsis sostinės senamiestyje esančiame viešbutyje „Radisson SAS Astorija”, dalis snaiperių liks budėti greta šio pastato.

Paklaustas, kiek pareigūnų dalyvaus apsaugoje, „Aro” rinktinės vadas Viktoras Grabauskas atsakė aptakiai: „Palyginti nemažai.” Šį vizitą pagal apsaugos lygį jis prilygino Elžbietos II viešnagei.

„Snaiperiai kviečiami tik saugant svarbiausius iš svarbiausių asmenų. Arba esant informacijai apie grėsmę saugomajam”, – paaiškino V.Grabauskas. Pasak jo, apie kokią nors grėsmę Japonijos imperatoriui specialiosios tarnybos informacijos neturi.

Žinių apie Lietuvos teritorijoje rengiamą pasikėsinimą ar išpuolį prieš aukštą svečią išvis iki šiol nėra buvę. Tačiau visada itin rimtai atsižvelgiama į pranešimus apie tai, kad pikti kėslai rezgami užsienyje. Taip, pavyzdžiui, buvo per JAV prezidento George’o W.Busho vizitą.

V.Grabauskas pasidžiaugė, kad „Aro” snaiperiai jau seniai nesinaudoja rusiškais šautuvais. Jie turi šiuolaikinius vakarietiškus ginklus, modernią naktinio matymo ir kitą įrangą. Papildomų lėšų „Arui” rengiantis Japonijos imperatoriaus vizitui neprisireikė.

Budės daug pareigūnų

Policijos departamentui Vyriausybė iš rezervo fondo skyrė 185 tūkst. litų viešajai tvarkai ir eismo saugumui užtikrinti. Didžioji dalis šios sumos – 118 tūkst. litų – perduota sostinės policijai.

Vilniaus policijos viršininko pavaduotojas Antonis Mikulskis LŽ papasakojo, kad šeštadienį ir sekmadienį mieste budės itin daug ir uniformuotų, ir civilių drabužiais apsirengusių viešosios bei kriminalinės policijos pareigūnų. Už darbą poilsio dienomis ir naktį jiems bus sumokėta iš Vyriausybės skirtų pinigų. Be to, daug pinigų bus išleista degalams ir techninėms priemonėms. Pareigūnų iš kitų miestų į Vilnių komandiruoti nereikės – pakaks savų pajėgų.

„Pagal darbo krūvį policijai šį vizitą galima lyginti su britų karalienės apsilankymu, nors jai viešint dirbo daugiau pareigūnų. Tačiau abu vizitai nepalyginami su G.W.Busho atvykimu. Policija

patirties turi. Viską esame numatę”, – sakė A.Mikulskis.

Vienas LŽ kalbintų komisarų artėjantį Japonijos imperatoriaus apsilankymą apibūdino taip: „Čia ne tas atvejis, kai kaimyninės šalies vadovas atvažiuoja, išvažiuoja, o vilniečiai net nežino, kad jis lankėsi.” Per imperatoriaus vizitą Vilniuje bus daugybė eismo apribojimų, kai kur bus tikrinami automobiliai, o keliose vietose trumpam bus draudžiamas net pėsčiųjų eismas.

Pasak pareigūnų, didžiausių apsaugos pajėgų prireiktų, jei į Lietuvą atvyktų dabartinis Rusijos prezidentas.

Pinigai Prezidentūrai

Dėl imperatoriaus vizito Vyriausybė lėšų skyrė ne tik policijai ir VAD: 27 tūkst. litų teko Viešojo saugumo tarnybai prie Vidaus reikalų ministerijos (buvę Vidaus tarnybos pulkai – aut.) ir 250 tūkst. litų prezidento kanceliarijai.

Prezidentūros kancleris Giedrius Krasauskas, kurio pirmtakas neteko tarnybos po skandalo dėl neįtikimai prabangaus paauksuoto tualeto įrengimo Prezidentūroje prieš Elžbietos II vizitą, pabrėžė, kad šįkart jokio remonto nebuvo, todėl sąmata daug mažesnė. Ketvirtis milijono skirta miestui papuošti, valstybiniams pietums, delegacijai apgyvendinti, dovanoms ir kt.

Didžioji lėšų dalis – 100 tūkst. litų – skirta miestui papuošti.

Kokios dovanos parengtos imperatoriui ir jo žmonai, Prezidentūros darbuotojai negalėjo pasakyti, nes to iki dovanų įteikimo neleidžia protokolas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.