Nesąžiningą komercinę veiklą draus įstatymas

Nesąžininga reklama ir rinkodara, kai pirkėjams pasitelkus psichologinį spaudimą siūloma įsigyti „išskirtinėmis savybėmis pasižyminčių” buitinės technikos, indų, maisto papildų ar kitokių prekių, turėtų būti uždrausta.

Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojų atžvilgiu įstatymo projektas šiuo metu derinamas Vyriausybėje. Įstatymas apibrėš nesąžiningos komercinės veiklos rūšis, už šio įstatymo įgyvendinimą įgaliotas institucijas ir jų kompetenciją bei verslo subjektų atsakomybę už įstatymo pažeidimus.

„Tokią veiklą, kai pirkėjai patiria psichologinį spaudimą, pavyzdžiui, per prekių pristatymus, kai prekė pirkėjui yra įperšama, naujasis įstatymas traktuos kaip nesąžiningą komercinę veiklą, kuri bus draudžiama”, – „Respublikai” sakė Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) direktorius Feliksas Petrauskas.

Direktyvos priede nustatytas 31 atvejis, kai komercinė veikla bet kokiomis aplinkybėmis laikoma nesąžininga, iš jų 23 atvejai klaidinančios ir 8 – agresyvios komercinės veiklos. Visi šie atvejai yra perkelti į Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojų atžvilgiu įstatymo priedą.

ES šalyse nesąžininga komercinė veikla iki šiol buvo reglamentuota ir aiškinta skirtingai, o pagal šios direktyvos reikalavimus, iki šių metų birželio šalyse taikomos skirtingos taisyklės turi būti suvienodintos.

Pasak F. Petrausko, bendros taisyklės ir principai užtikrins tokią pat vartotojų apsaugą nuo nesąžiningos veiklos ir nesąžiningų prekybininkų nepriklausomai kur jie pirktų: parduotuvėje, turguje ar užsienio kompanijos interneto svetainėje. Suvienodinti valstybių narių teisės aktai taip pat reikš, kad įmonės privalės reklamuoti ir pardavinėti produktus visiems 450 mln. ES vartotojų tokiomis pačiomis sąlygomis kaip ir savo šalies vartotojams. Už Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojų atžvilgiu įstatymo nuostatų laikymosi kontrolę bus atsakingos dvi institucijos: Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba ir Konkurencijos taryba.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba kontroliuos nesąžiningą komercinę veiklą, išskyrus klaidinamą ir lyginamąją reklamą.

Nesąžiningą komercinę veiklą, susijusią su klaidinančios ir neleidžiamos lyginamosios reklamos naudojimu, kontroliuos Konkurencijos taryba.

Įstatymo projekte numatyta, kad už VVTAT kontroliuojamą nesąžiningą komercinę veiklą komercinės veiklos subjektams tarnyba galės skirti baudą nuo 1 tūkst. iki 30 tūkst. litų. Ypatingais atvejais, kai pažeidimai buvo padaryti sunkinančiomis aplinkybėmis, komercinės veiklos subjektams galės būti skiriama ir didesnė bauda, tačiau neviršijanti 3 proc. bendrųjų metinių pajamų. Už mažareikšmius pažeidimus Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba komercinės veiklos subjektams galės taikyti ir švelnesnę nuobaudą – įspėjimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.