Medikų globoje – pirmosios saulės aukos

Vos Lietuvoje atšilo oras, atsirado ir žmonių, perkaitusių saulėje.

Pirmąsias saulės aukas medikai gelbėjo šią savaitę. Antradienį perkaitimas saulėje buvo diagnozuotas dviem žmonėms – moteriai ir vaikui.

Medikai įspėja, kad per ilgas buvimas saulėkaitoje, ypač nenaudojant jokių apsaugos priemonių, gali baigtis smarkiais odos nudegimais, galvos svaigimu ir netgi koma.

Siūlo vėdinti

Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Birutė Fedaravičiūtė sakė, kad daugiausiai perkaitusiųjų būna gegužę ir birželį, kada saulė aktyviausia.

Gydytoja įspėjo nepiktnaudžiauti saulės voniomis, naudoti galvos apdangalus ir apsauginius kremus, o pliaže nebūti tarp 11 ir 16 valandos.

„Perkaitusiems saulėje žmonėms parausta oda, pradeda svaigti galva, gali sutrikti sąmonė, juos pradeda pykinti. Dėl perkaitimo gali netgi ištikti koma”, – vardijo simptomus B.Fedaravičiūtė.

Jeigu žmogui nuo ilgo buvimo saulėkaitoje sutriko sveikata, gydytoja patarė visų pirma pasitraukti iš saulėtos vietos. Perkaitusį žmogų galima apkloti drėgnu audeklu, taip pat jį reikėtų vėsinti vėduokle ar kaip vėduoklė naudojama medžiaga. Dėl perkaitimo reikėtų kreiptis ir į medikus.

Užtenka 20 minučių

Odos ir Veneros ligų poliklinikos vedėja Aldona Kajutytė patvirtino, kad pirmieji saulės spinduliai – pavojingiausi.

„Pavasarį saulė aktyviausia, o mūsų oda nepasiruošusi priimti jos spindulių, kadangi jai dar trūksta melanino – apsauginio pigmento. Ypač pirmieji saulės spinduliai pavojingi itin šviesios odos, plaukų ir akių žmonėms. Paprastai jie įdega raudonai. Tokiems žmonėms patarčiau pirmąkart saulėje būti ne ilgiau kaip 20 minučių ir tik naudojant apsauginius kremus”, – patarė A.Kajutytė.

Gydytoja deramatologė saule siūlė nepiktnaudžiauti ir tamsesnę odą turintiems žmonėms, kuriems ji – mažiau pavojinga. Ne tokie pavojingi saulės spinduliai ir tiems, kurie žiemą lankėsi soliariumuose. Tačiau ir jiems reikėtų neužmiršti naudoti apsauginių kremų.

Kosmetikos nereikia

A.Kajutytė sakė, kad turintiems itin šviesią odą pirmąkart reikėtų pasirinkti tokį kremą nuo saulės, kuriame yra ne mažiau kaip 20 apsaugos nuo saulės faktorių (SPF).

„Netiesa, kad apsaugos nuo saulės kremai trukdo gražiai įdegti. Atvirkščiai, jais pasitepus oda įdega lygiau, be dėmių. Apsauginiai kremai odą apsaugo ir vandenyje, kur ji įdega dar labiau. Norėčiau įspėti einant į pliažus naudoti ir kuo mažiau kosmetikos. Ypač nereikėtų kvėpintis dezodorantais ar kvepalais, nes nuo jų gali atsirasti pigmentinės dėmės. Einant į paplūdimį užtenka pasitepti tik apsauginiu kremu nuo saulės, kuris odą ir saugo, ir drėkina”, – rekomendavo gydytoja.

A.Kajutytė įspėjo, kad jeigu žmogus vartoja medikamentus, ypač antibiotikus, oda į saulę gali reaguoti jautriau. Naudojantys medikamentus gali greičiau nusvilti saulėje, jų odą gali išberti.

Gydytoja nerekomendavo saulėkaitoje darbuotis ir darže. Nes kaitriuose saulės spinduliuose odai sąveikaujant su augalais gali kilti įvairios reakcijos. Pavasarį ir vasaros pradžioje ypač padaugėja sodininkų, susirgusių dermatitu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.