Įtaigos meistrui pasitarnauja sunkmetis

Prieštaringai vertinamo parapsichologo Anatolijaus Kašpirovskio atvykimas į Lietuvą gresia virsti skandalu. PB žiniomis, prieš A.Kašpirovskio pasirodymus mūsų šalyje Lietuvos psichoterapijos draugija kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją. Per 80 narių vienijanti organizacija tvirtina, kad šis žmogus rengia masiškus hipnozės seansus, kurie gali pakenkti psichinės sveikatos turintiems žmonėms, todėl ragina uždrausti jo veiklą mūsų šalyje. Buvęs panevėžietis psichiatras psichoterapeutas Raimundas Alekna dar kategoriškesnis: jo nuomone, A.Kašpirovskis į Lietuvą atvyko pasipinigauti.

Nuo sovietmečio iki šių dienų Lietuvoje užmarštin paniręs vienų prieštaringai vertinamas, kitų beprotiškai garbinamas parapsichologas, žymusis psichoterapeutas Anatolijus Kašpirovskis vėl apsireiškė.

Iki šiol paslapties šydu apgaubtas ekstrasensas stulbinamą populiarumą pelnė sovietmečiu pradėjęs rengti psichoterapijos seansus per Rusijos „Ostankino” televiziją. Daugelis greičiausiai dar nepamiršo, kai prieš 17 metų iš televizorių sklido ramus vyriškas balsas, o jo pasiklausyti rinkdavosi žmonės, tikėdamiesi pagyti nuo karpų, opaligės, priklausomybės ligų ar net vėžio.

A.Kašpirovskio pasekėjai kalė į galvą, kad parapsichologo dėka nusiraminimo malonų jausmą patirdavę milijonai tuometės Sovietų Sąjungos gyventojų, tarp kurių – ir Lietuvos.

It žaibo trenksmas po Lietuvą pasklido žinia, kad A.Kašpirovskis vėl sugrįžta. Ir ne bet kaip, o dar triukšmingiau. „Aš jau atlaikiau pirmąją žmogaus legendos bangą. Tai antroji – ji bus šimtus kartų galingesnė”, – išsijuosęs gyrėsi jis prieš numatytus gegužės 22-25 dienomis susitikimus Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose.

Panevėžiečiams bene artimiausia „pasimatymo” su A.Kašpirovskiu vieta – Šiauliai. Jau kuriami su tuo susiję anekdotai, kad Panevėžio krašto gyventojai vyks ir į kitus ekstrasenso bazavimosi Lietuvos miestus, jų ten neva bus daugiausia.

Tikėti ar ne vadinamaisiais magiškais A.Kašpirovskio sugebėjimais? Atsakymo į šį klausimą „Panevėžio balso” žurnalistė pabandė ieškoti pakalbindama kelis specialistus.

Gydymas per atstumą – tik triukas

Panevėžietė psichiatrė Silvija Gruzdienė mano, jog žmogui labai svarbu kuo nors tikėti. Mat tikėjimas turi itin didelės galios. Galbūt todėl jie veržiasi pas įtaigos meistrą, ypač dabar, sunkmečiu, trokšdami nors ir mažo gyvenimo stebuklo.

„Tikėti svarbu, dvasines ligas išgydyti stipriu tikėjimu, manau, įmanoma. Svarbiausia, kad ji nebūtų toli pažengusi. Tačiau niekas manęs neįtikins, kad gydyti, hipnotizuoti galima per atstumą. Nerealu, kad ramiu balsu, įtaiga būtų galima įveikti fizinę negalią”, – išsakė savo nuomonę psichiatrijos specialistė.

S.Gruzdienė pripažino, jog A.Kašpirovskis turi tikrą Dievo dovaną – ramiai vilnijantį bei tarsi užliūliuojantį balso tembrą, be to, jis – neabejotinai stipri asmenybė. Ir jeigu raminamai skambantys jo žodžiai teikia žmogui galimybę atsipalaiduoti, atitrūkti nuo rūpesčių bei problemų, pasak medikės, nėra blogai.

„Tik man juokingai atrodo teiginiai, jog parapsichologas žmonėms taiko hipnozę per atstumą ir dar masiškai. Tokie dalykai neįmanomi. Aš savo darbe hipnozės nepraktikuoju, bet žinau, kad psichoterapeutas su hipnotizuojamu žmogumi turi dirbti akis į akį, trumpalaikėje miego fazėje išgirsti jo atsakymus ir rasti ligonio problemos priežastį”, – tikino specialistė.

Stiprus stimulas – smalsumas

Gydytoja psichiatrė įsitikinusi, kad A.Kašpirovskis tikrai neturėtų tiek klientų, jei žmonės būtų laimingi, jų nekamuotų įvairios socialinės problemos. Pasak jos, žmonės turi daug ir įvairių problemų, juos kamuoja nuolatinė įtampa, stresai. Greičiausiai dauguma jų mato kone vienintelį savo rūpesčių sprendimo būdą – susitikimą su teigiamų emocijų galinčiu suteikti žinomu asmeniu.

S.Gruzdienė neatmetė ir smalsumo. Jos manymu, būtent jo vedami žmonės nori savo akimis pamatyti bei kailiu patirti, kas vyksta A.Kašpirovskio seansų metu.

Išgirdusi klausimą, ar specialistė patartų tą daryti, psichiatrė nusijuokė ir pareiškė: „Suprantama, jog aš, kaip gydytoja, negaliu uždrausti kad ir savo pacientams patirti, kas vyksta minėto įtaigos meistro seansų metu. Jeigu žmogus labai nori, tegul išbando. Taip sakau todėl, kad bent jau toks dalykas tuokart geriau pasijutusiam žmogui greičiausiai nepakenks”.

Į Lietuvą – gražių pinigėlių

Anksčiau Panevėžyje dirbęs, o dabar Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centro direktorius, psichiatras psichoterapeutas Raimundas Alekna A.Kašpirovskio veiksmus vertina skeptiškai.

„Žmogus į Lietuvą atvyko pasipinigauti. Girdėjau, kad jo seansai tikrai nepigūs. Tai – viena. Antra, ko tie lietuviai pas jį veržiasi, dievai žino. Beje, ir ne tik jie. Man nesuprantama tai, kad žmonės visame pasaulyje tikisi kažkokio lengvo stebuklo – pasveikti, gerai jaustis be jokių savo pastangų”, – stebėjosi specialistas.

R.Alekna žino, kad A.Kašpirovskis turi psichoterapeuto specialybę. Tiesa, jo diplomo jis nematė, bet pagal psichoterapijos seansus galima suprasti, kad jis išmano tuos dalykus ne kaip eilinis žmogus.

Tačiau pašnekovas labai abejoja, ar šis Rusijos pilietis turi leidimą rengti masinius hipnozės seansus. Juolab kad jie, pasak R.Aleknos, gali pakenkti jautresniems, psichinės sveikatos problemų turintiems žmonėms.

A.Kašpirovskis – kaip pilnatis

„Žinoma, jam niekas negali uždrausti atvykti į Lietuvą ir susitikti su mūsų šalies gyventojais. Tačiau valstybė, ypač Sveikatos apsaugos ministerija, privalo kontroliuoti, ar ekstrasenso seansai nėra žalingi žmonių sveikatai. O dar jei tai pasekmės neoficialių, nelicencijuotų veiksmų, turėtume juos traktuoti kaip nusikaltimą”, – žinomas medikas buvo kategoriškas.

Jo manymu, mūsų šalies gyventojai nesijaučia saugūs, todėl ieško įvairių būdų saugumui, tikėjimui savimi įtvirtinti. Tie, kas tiki Dievą, eina į bažnyčią. Deja, yra nemažai tokių, kurie, nesuprasdami galintys suardyti savo dominantę, problemų sprendimo ieško pas burtininkus, aiškiaregius.

„Kažkas iš mano pažįstamų neseniai pajuokavo, kad Kašpirovskis – kaip pilnatis. Jei tikime, kad per mėnulio pilnatį vyksta keisti ar neįprasti dalykai, jie ir vyksta”, – ironizavo R.Alekna.

Gydytojo manymu, prie reklamos apie A.Kašpirovskį būtini prierašai kaip prie horoskopų, jog tai tėra pramoga, ir norite ja tikėkite, norite – ne. R.Alekna mano, jog susitikti su šiuo parapsichologu daug kas nori tik kaip pasilinksminimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.