Čempionų lygos finalas „Milan” – „Liverpool”

Dar vienas įspūdingiausio pasaulio klubinio futbolo turnyro sezonas priėjo prie pabaigos. Po dviejų metų pertraukos ginklus dėl Europos čempionų titulo prestižiniame UEFA Čempionų lygos finale surems „Milan” ir „Liverpool” klubai.

Atėnų Olimpinis stadionas

Teisėjas – Herbert Fandel (Vokietija)

„Milan” – „Liverpool”

(Rungtynių pradžia – 21:45 Lietuvos laiku)

Faktai ir istorija

Praėjus dviem metams nuo Stambulo dramos, „Milan” ir „Liverpool” vėl susitinka Čempionų lygos finale, ir šį kartą Italijos klubo žaidėjų mintyse greičiausiai turėtų būti keršto troškimas. Carlo Ancelotti auklėtiniai po savo įspūdingo pasirodymo pusfinalyje gali būti laikomi nežymiais favoritais, bet „Liverpool” sieks įrodyti, kad žaibas gali trenkti du kartus, tad „Milan”, prisimindamas nepamirštamas varžovų triumfo 2005 metais Turkijoje aplinkybes, be jokios abejonės nesitikės lengvos duonos. Jei dar kam reikia priminimo – „Milan” tada po pirmojo kėlinio pirmavo rezultatu 3-0, tačiau Rafaelio Benitezo treniruojama komanda po pertraukos per keletą minučių panaikino trijų įvarčių deficitą ir atsilaikiusi pratęsimą įkvėpta vartininko Jerzy Dudeko nugalėjo dramatiškoje 11 metrų baudinių serijoje.

Abiems klubams Čempionų lygos finalas, švelniai tariant, jau nebėra kažkas naujo. „Milan” žaidžia vienuoliktame finale ir yra triumfavęs turnyre 1963, 1969, 1989, 1990, 1994 ir 2003 metais, o 1958, 1993, 1995 ir 2005 metais liko antroje vietoje – daugiau finalų už italų ekipą yra matęs tik Madrido „Real”. Nemažai patirties turi ir „Liverpool”, kuriam tai septintasis Europos čempionų taurės finalas po pergalių 1977, 1978, 1981, 1984 ir 2005 metais. Vienintelė tituluočiausio Europoje Anglijos klubo nesėkmė buvo 1985 metais, kai Briuselyje „Juventus” pergalę aptemdė garsioji „Heizelio” tragedija. Įdomu tai, kad kiekvieną kartą, kai „Liverpool” nugalėjo jie vilkėjo namų komandos spalvas ir įveikė baltą spalvą vilkinčius varžovus. Nors „Milan” Stambule žaidė balta apranga, jie ją vis tik laiko laiminga, nes su ja triumfavo 1963, 1989, 1990, 1994 ir 2003 metais.

Pergalės Čempionų lygoje skonį yra patyrę ir abiejų komandų treneriai bei daugelis žaidėjų. „Milan” treneris Carlo Ancelotti iki Europos klubinio futbolo viršūnės savo komandą nuvedė 2003 metais, „Liverpool” strategas Rafa Benitezas – minėtais 2005 metais. „Milan” gretose liko 12 pergalingame finale dalyvavusių žaidėjų, o „Liverpool” iš 2005 metų finalo turi kiek mažiau – devynis, nes visi atsarginiais buvę futbolininkai jau rungtyniauja kitose komandose.

Jau aštuntajame finale dalyvauja ir su Madrido „Real” legendos Paco Gento rekordu susilygino „Milan” veteranas Paolo Maldini, kuris sieks penktojo nugalėtojo medalio ir pagal šį rodiklį pasivyti dar dvi buvusias „Real” žvaigždes Alfredo di Stéfano ur José María Zárragą. Kitas į istoriją patekęs į „Milan” žaidėjas yra Clarence‘as Seedorfas, kuris yra vienintelis žaidėjas, laimėjęs Čempionų lygą su trimis klubais Amsterdamo „Ajax” (1995), Madrido „Real” (1998) ir „Milan” (2003). Tuo tarpu „Liverpool” vartininkas Pepe Reina seka kito „Milan” legendos ir Čempionų lygos laimėtojo Cesare Maldini sūnaus P.Maldini pavyzdžiu, tačiau bandys pasirodyti geriau nei savo tėvas Miguelis, kuris 1974 metų finale su Madrido „Atletico” turėjo pripažinti Miuncheno „Bayern” pranašumą.

Šiek tiek istorijos susiję ir su Atėnų Olimpiniu stadionu (kitaip – OACA Spyro Louis stadionas), kuriame vyks finalo varžybos. 1994 metais „Milan” klubas būtent šiame stadione pateikė staigmeną ir net 4-0 sutriuškinęs legendinio Johano Cruyffo treniruojamą „Barcelona” ekipą laimėjo UEFA Čempionų lygą.

„Milan” žaisdamas prieš anglų klubus iškovojo devynias pergales, septynis kartus sužaidė lygiosiomis, ir aštuonis kartus pralaimėjo. Paskutinius savo du UEFA finalus prieš Anglijos klubus italų ekipa sužaidė skirtingai – 1973 metais Taurių laimėtojų taurės turnyre įveiktas „Leeds”, tačiau 2005 metais nusileista „Liverpool”. Pastarasis klubas laimėjo septynerias ir pralaimėjo septynerias dvikovas su Italijos klubas, įskaitant ir pergales 1984 bei 2005 metais baudinių serijose. Iš viso UEFA turnyrų finaluose buvo penki anglų ir italų susirėmimai, ir anglai kol kas pirmauja rezultatu 3-2.

Trenerių nuomonės

Artėjant rungtynėms visi be abejo prisiminė tą 1994 metų finalą Atėnuose, kai Dejano Savičevičiaus įkvėptas „Milan” su tuomet dar jaunu Paolo Maldini nokautavo „Barcelona” klubą, ir analizavo psichologinį foną, kurį šių metų finalui suteiks 2005 metų dvikova Stambule. Tačiau „Milan” treneris Carlo Ancelotti pareiškė, kad tai neturės didesnės reikšmės: „Tos rungtynės istorija. Šį kartą visas bus kitaip.” Savo oponentui pritarė ir Rafa Benitezas: „2005 metų finalas buvo nuostabus, įspūdingiausias turnyro istorijoje. Nemanau, kad vėl pamatysime tokias rungtynes, o jei pamatysime, tai man prireiks daktaro. Mačas bus sunkus abiem komandoms ir nemanau, kad pamatysime daug įvarčių.”

Tiesa, specialistas iš Ispanijos panašiai kalbėjo ir prieš finalą Turkijoje, tačiau tuomet gerokai klydo. Tame finale startinėje sudėtyje rungtyniavę septyni „Milan” žaidėjai ir šeši iš „Liverpool” komandos šiandien greičiausiai vėl išbėgs į aikštę nuo rungtynių pradžios. Abu klubai vienas kitą pažįsta gerai, bet nei vienas treneris nesiruošia taikytis prie varžovų, netgi Benitezas, kai kalba eina apie tai, kaip jis bandys stabdyti rezultatyviausią lygos žaidėją: „Žinome, kad Kaká yra labai geras žaidėjas, bet mūsų sistema yra neskirta jam dengti asmeniškai. Ginamės zona ir bandome kontroliuoti žaidimą, kamuolį ir laisvą plotą.”

Paskutinį kartą prieš rungtynes su žiniasklaida susitikę abu treneriai atrodė ramūs – pagaliau baigėsi kalbos, viską nulems tai, kas geriau pasirodys šį vakarą aikštėje.

R.Benitezas paskatino „Liverpool” pratęsti tokį patį žaidimą, koks atnešė pergales prieš „Barcelona” ir „Chelsea” kelyje į finalą. „Esame čia, nes iki šiol dirbome teisingai. Galime būti ramūs ir pasitikėti savo jėgomis. Atlikome didžiausią darbą, dabar turime mėgautis žaidimu. Jeigu viską atlieki gerai ir laimi tai yra idealu, bet svarbiausia nepalikti aikštės gailintis.”

Tuo tarpu C.Ancelotti rungtynės atspindi ilgą kelionę finalo link, prasidėjusią išbandymais. Kai „Milan” tame pačiame stadione grupių varžybose pralaimėjo prieš Atėnų „AEK”, nebuvo panašu, kad klubas gali vienuoliktą kartą pasiekti turnyro finalą, bet komandai pavyko paneigti skeptikų prognozes: „Po viso to tarsi iškilo puiki harmonija komandoje ir klube. Tai yra pagrindinė priežastis, dėl ko pasiekėme finalą. Susidūrėme su problemomis ir jas išsprendėme. Tai suteikia mums jėgų ir motyvacijos. Dabar esame labai stiprūs.”

Netektys ir sudėtys

Pagrindinis neaiškumas R.Benitezui yra saugas Boudewijnas Zendenas, dėl kurio pasirodymo finale buvo abejojama. Tačiau Olandijos rinktinės žaidėjas antradienį jau treniravosi ir turėtų būti pasiruošęs. Atsigavęs yra jau ir kitas krašto saugas Harry Kewellas, tačiau sunku prognozuoti, ar jis pasirodys aikštėje.

Vartus saugos pagrindinis komandos vartininkas Pepe Reina, gynybos grandį turėtų sudaryti Johnas Arne Riise ir Steve‘as Finannas kraštuose bei Jamie Carragheris ir Danielis Aggeris viduryje. Saugų linijoje greičiausiai rungtyniaus Stevenas Gerrardas, Javieras Mascherano ir Xabi Alonso bei B.Zendenas arba H.Kewellas, tuo tarpu puolimo grandyje duetą gali sudaryti Peteris Crouchas ir Dirkas Kuytas. Kitas variantas būtų penkių saugų linija – puolime žaistų vienintelis D.Kuytas, kuriam padėtų į priekį pastumtas S.Gerrardas.

Labiau prognozuojama „Milan” startinė sudėtis, nes komanda praktiškai neturi problemų dėl traumų – veteranas Paolo Maldini jau atsigavo po kelio traumos ir gynybos viduryje veikiausiai sudarys duetą su Alessandro Nesta. Gynybos kraštuose, kaip ir įprasta, turėtų žaisti į puolimą mėgstantys atbėgti Massimo Oddo ir Marekas Jankulovski, vartininko poziciją užims Dida. Saugų linija turėtų būti taip pat įprastinė – Gennaro Gattuso, Andrea Pirlo ir Massimo Ambrosini kiek atsitraukę, o į priekį pastumti Kaká ir Clarence‘as Seedorfas. Vienintelė dilema C.Ancelotti yra kurį puolėją pasirinkti – „Milan” treneris artėjant finalui pripažino neapsisprendžiantis, ar tai bus Alberto Gilardino, ar Filippo Inzaghi. Vis dėlto pirmenybė dėl patirties gali būti suteikta pastarajam.

Numanomos startinės sudėtys:

„Milan”: Dida; Massimo Oddo, Alessandro Nesta, Paolo Maldini, Marek Jankulovski; Gennaro Gattuso, Andrea Pirlo, Massimo Ambrosini; Kaká, Clarence Seedorf; Filippo Inzaghi.

„Liverpool”: Pepe Reina; Steve Finnan, Jamie Carragher, Daniel Agger, John Arne Riise; Steven Gerrard, Javier Mascherano, Xabi Alonso, Boudewijn Zenden; Peter Crouch, Dirk Kuyt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.