Roamingo kainos pažabotos

Šiandien Europos Parlamente (EP) buvo priimtas reglamentas dėl Tarptautinio tarptinklinio ryšio kainų reguliavimo.

„Tai antras po Paslaugų direktyvos pagal svarbumą ir naudingumą vartotojams teisės aktas, svarstytas šios parlamento kadencijos”, – komentavo vienas EP ataskaitos šiuo klausimu rengėjų – Šarūnas Birutis (Liberalų ir demokratų aljansas).

Reglamento tikslas yra apie 70 procentų sumažinti išpūstas roamingo kainas, užtikrinti vartotojų informuotumą ir sukurti vieningą tarptautinio tarptinklinio ryšio rinką. „Reglamento priėmimas parodė, kad į rezultatus orientuota Europa yra realybė”, – džiaugėsi Informacinės visuomenės ir žiniasklaidos komisarė Viviana Reding, šio teisės akto pagrindinė iniciatorė.

Pirmaisiais reglamento galiojimo metais nustatyta 49 euro centų už minutę (be PVM) riba mobiliojo ryšio skambučiams iš kitos ES šalies negu ta, kurioje registruotas telefonas. Antraisiais metais ši riba bus 46, trečiaisiais – 43 euro centai. Europinį tarifą pasirinkusiems vartotojams pirmaisiais metais užsienyje gaunami skambučiai brangiausiai kainuos 24 euro centus už minutę (be PVM), antraisiais – 22, o trečiaisiais – 19 euro centų. Trumpųjų žinučių įkainiai kol kas nebus reguliuojami, bet Europos Komisija yra įpareigota sekti šios rinkos pokyčius ir, esant reikalui, pateikti pasiūlymą dėl duomenų perdavimo kainų reguliavimo.

Įsigaliojus reglamento nuostatoms dėl vartotojams taikomo tarifo, trejus mėnesius vartotojai galės pasirinkti europinį arba kokį nors kitą tarifą, o per tą laiką, nepasirinkusiems kito tarifo, europinis tarifas įsigaliotų automatiškai. Mobiliojo ryšio operatoriai turės asmeniškai informuoti savo klientus apie europinį tarifą bei galimybę pasirinkti kitus tarptinklinio ryšio tarifus.

Nustatyta didžiausia 30 euro centų už minutę kaina, kurią ES šalies mobiliojo ryšio operatorius gali taikyti užsienio operatoriams už jų klientų aptarnavimą. Antraisiais reglamento galiojimo metais šis įkainis sumažės iki 28, trečiaisiais – iki 26 euro centų už minutę.

Vartotojai bus aktyviai informuojami apie jiems taikomas kainas trumpųjų žinučių forma, detalesnę informaciją jie galės gauti skambindami nemokamu telefonu.

Šarūnas Birutis pabrėžė, kad „reglamentas yra labai gerai subalansuotas – išloš ir vartotojai ir verslininkai. Vartotojams šio reglamento įsigaliojimas leis sutaupyti apie 60 procentų išlaidų mobiliems skambučiams, verslininkams liks vietos verslumui ir inovacijoms, kritus kainoms daugiau kalbėsime, realiai verslo pajamos nesumažės, labai svarbu, kad atsiras daugiau galimybių smulkiems ir vidutiniams operatoriams. Iki šiol 70 procentų europiečių vykdami į užsienį mobiliuosius telefonus išjungdavo dėl neįkandamų pokalbių kainų užsienyje.”

Reglamentas dar turi būti patvirtintas birželio 7 d. vyksiančiame telekomunikacijų Tarybos posėdyje ir turėtų įsigalioti birželio pabaigoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.