„1 World” koncertas – visiems ir kiekvienam

Tarptautinė pasaulio kultūrų puoselėjimo diena Klaipėdoje paminėta įspūdingu koncertu „1 World”, kuris pamalonino gyvo skambesio mėgėjų ausį: Teatro aikštėje pasirodė per dešimt Lietuvos, Latvijos bei Estijos grupių ir atlikėjų, suvienijusių savo pajėgas tautų draugystės bei taikos vardan.

Renginį stebėjo gausiai susirinkę klaipėdiečiai. Minią stebėjusieji policijos pareigūnai daug darbo neturėjo – į koncertą žmonės rinkosi pasiklausyti muzikos, o ne mosuoti kumščiais aiškinantis prieštaringus įsitikinimus.

Gera atmosfera ir kaip reta puikiu oru džiaugtasi ne tik prieš sceną, bet ir jos užkulisiuose. Nuo koncerto inicijavusio klaipėdiečio atlikėjo Amberlaifo veido nedingo šypsena.

„Visa tai, kas čia vyksta, man atrodo taip gaivališkai „faina”! Ypač gera tai, kad susirinko žmonės, grojantys gyvai. Labai malonu, kad jie prisidėjo prie idėjos iš idėjos – sutiko groti nemokamai. Ir ačiū gausiems rėmėjams, kurie finansavo šį projektą”, – kalbėjo muzikantas, kuriam ši renginio organizavimo patirtis – nebe pirma. Prieš gerus metus, dar mokydamasis kultūrinės veiklos vadybos, Amberis buvo surengęs gyvai grojančių grupių koncertą vienoje uostamiesčio salių.

Pokalbininkas prisipažino turintis ir daugiau idėjų: viena iš jų – kitąmet surengti trijų dienų festivalį, kuriame dalyvautų trijų Baltijos šalių-kaimynių grupės bei svečiai iš Skandinavijos.

Svečių iš Vilniaus, Latvijos bei Estijos netrūko ir šiame koncerte: klaipėdiečiams Amberiui ir jo draugei Viktorijai Perminaitei iš grupės „Mango”, Viliui Tarasovui su drauge Violeta Riaubiškyte bei renginį apšildžiusiai grupei „Lighthouses” skleisti tolerancijos idėją padėjo SKAMP, „InCulto”, pirmąkart po „Eurovizijos” dainų konkurso į sceną išėję 4 FUN, iš Airijos į Lietuvą trumpam atvykęs Darius Mileris-Nojus, Algis Ramanauskas-Greitai, Alanas Chošnau, latviai „Livi”, „Eenos” bei „Tumsa” ir estai HND.

Koncertą, kurio metu kiekvienas dalyvis atliko po kelias dainas, vainikavo garsios Maiklo Džeksono dainos „Heal The World” speciali versija, kurią atliko SKAMP narė Erika Dženings, Violeta Riaubiškytė, Vilius Tarasovas ir pats Amberlaifas.

Įspūdinga scena, puikus garsas ir gausybė kolektyvų, grojančių gerą muziką – vykęs būdas atkreipti dėmesį į nepakantumo kitų rasių ir tautybių žmonėms problemą, tačiau tai dar ne jos sprendimas, – pastebėjo renginį filmavusios Lietuvos televizijos laidų vedėjas Rolandas Vilkončius, kartu su kolege Greta Šapkaite vedęs koncertą.

„Norint tikrai atsikratyti nepakantumo, reikia kompleksinių priemonių. Mano nuomone, valdžios atstovai turėtų apie tai pagalvoti ir parengti visą jų programą, – įsitikinęs R. Vilkončius. – Kita vertus, turėčiau pastebėti, kad ne visada ir užsieniečiai, atvykstantys į Lietuvą, elgiasi korektiškai – nežinau, ar tai jaučiasi Klaipėdoje, bet Vilniuje jie kartais elgiasi pernelyg laisvai.”

„Tai – puikus, gėrį spinduliuojantis sumanymas, – pagyrimų negailėjo G. Šapkaitė – Amberlaifas tikras šaunuolis, kad tai sugalvojo ir ryžosi įgyvendinti!”

D. Mileris-Nojus, grupės „Airija” lyderis, jau šešetą metų gyvenantis Airijoje, sakė manantis, kad netolerancija kitų rasių atstovams gali būti susijusi su bendra kultūra, kurios apraiškų labai daug.

„Štai dabar, po ilgos pertraukos grįžęs į Lietuvą, pastebiu, kokia mūsų prasta vairavimo kultūra – tai labai rėžia akis, – kalbėjo muzikantas, tuo pačiu neslėpdamas džiaugsmo, kad gerbėjai Lietuvoje ji tebeprisimena ir koncertuose sutinka labai šiltai. – Konkrečiai dėl kitų rasių atstovų, manyčiau, gal tai susiję su ilgu okupacijos laikotarpiu, kad lietuviai taip skausmingai reaguoja į kitų regionų atstovų domėjimąsi mūsų šalimi, buvimą joje.”

Koncertą stebėjęs renginio globėjas, Klaipėdos miesto meras Rimantas Taraškevičius, tikisi, kad nacionalizmo proveržiai prieš tamsiaodžius Lietuvos krikščioniškojo fondo aukštosios mokyklos (LCC) studentus, praėjusį balandį sukrėtę uostamiestį, buvo vienkartinis įvykis. „Mūsų miestui nepakantumas niekada nebuvo būdingas, tad, tikiuosi, ir neseni įvykiai tebuvo laikinas reiškinys”, – sakė meras.

Tokias pat viltis puoselėja ir LCC vadovai, koncerto metu įteikę merui bei Amberlaifui po dailų suvenyrą – stiklinį žemės rutulį. Tokį pat gražų ir tokį pat trapų, kaip harmoningas pasaulis, draugystė ir meilė, kurių visi siekiame. Tik, deja, anaiptol ne visada išmintingais būdais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.