Duris į bažnyčią atvėrė mįslinga medikų pažyma

Šeštadienį į amžinojo poilsio vietą atgulusio 35-erių metų rajono policijos pareigūno Gintaro Bareikos mirtis iškėlė ne vieną klausimą dėl jo sveikatos būklės. Paskutiniojo Policijos departamento profilaktinio medicinos patikrinimo duomenimis, pareigūnas sveikas ir gali dirbti savo darbą, o laidojant kunigams pateiktoje pažymoje teigiama, jog jis sirgo.

Šeštadienį Šv. Petro ir Povilo bažnyčion buvo įneštas karstas su Anapilin savo noru pasitraukusio policijos pareigūno G.Bareikos palaikais ir laikomos šventos Mišios. Anksti gyvenimą baigęs jaunas vyriškis buvo palaidotas prisilaikant visų krikščioniškų apeigų.

Tačiau skambinusiems į redakciją žmonėms nusistebėjimą sukėlė tas faktas, kad savižudžio kūną buvo leista įnešti į bažnyčią.

Pats pasirinko mirtį

PB jau rašė, kad gegužės 16-osios vakare rajono PK patalpose ant laiptinėje esančių priešgaisrinių kopėčių kilpoje buvo rastas vyriausiojo areštinės postinio G.Bareikos kūnas. Jį rado atėjęs priimti pamainos kolega. Išėjusysis iš gyvenimo atsisveikinimo raštelio nepaliko. Tądien visą dieną dirbęs ir važinėjęs tarnybiniu automobiliu, velionis jį pastatė likus valandai iki darbo pabaigos bei pridavė ginklą.

Turėjo sveikatos problemų

Su bažnyčia laidojamo buvusio pareigūno palaikai sukėlė įvairių kalbų ir įtarinėjimų tiek dėl dvasininkų veiksmų, tiek dėl buvusio pareigūno vadovybės teiginių apie pavaldinio sveikatą.

Šv. Petro ir Povilo bažnyčios klebonas Petras Baniulis PB patvirtino, kad velionis buvo laidojamas su visomis krikščioniškomis apeigomis. „Jis juk buvo Dievo vaikas, – teigė klebonas. – Savižudybė įvyko dėl ligos. Velionio artimieji mums pateikė medikų pažymą. Taip įrašėme ir į knygą, kur registruojami mirusieji.”

Laidojami krikščioniškai

Pasak dvasininko, savižudžiai laidojami su bažnytinėmis apeigomis, tik karstas su palaikais nenešamas į vidų. Pasak klebono, 1996 metais įvykusioje Lietuvos vyskupų konferencijoje buvo priimta, kad savižudžiai gali būti laidojami katalikiškai, jei jie gyvendami rodė prieraišumo tikėjimui ir Bažnyčiai ženklus. Paprastai kalbant buvo krikšyti, priėmė Pirmąją komuniją, tuokėsi bažnyčioje.

P.Baniulis sakė: „Mieste labai retai per laidotuves karstas nešamas į bažnyčią, dažniausiai kunigas tik palydi į kapines. Tai labiau propaguojama kaime. Kunigams neįmanoma žinoti, ar mirusysis lankydavosi jų ar kitoje bažnyčioje. Tai daugiau artimųjų sąžinės reikalas. O ir karsto nešimas į bažnyčią labiau reikalingas mirusiojo artimiesiems. Kunigai meldžiasi už kiekvieną mirusįjį, kad ir kokia mirtimi jis būtų miręs.”

Mįslinga medikų pažyma

Mirus žmogui, pirmiausia medikai išduoda pažymą, kurioje nurodoma jo mirties priežastis ir jį sukėlę faktoriai. Ši pažyma pateikiama Civilinės metrikacijos biurui, kur išrašoma pažyma laidojimui. Tačiau pažymoje mirties priežastis nerašoma, o tik kodas.

Pažyma, kad buvęs pareigūnas sirgo, apvertė viską aukštyn kojom. Kaip galėjo sergantis kasdien nešiotis ginklą? Ar tai žinojo jo tiesioginiai viršininkai ir, jei žinojo, kodėl leido? Arba, jei žmogus gydėsi nuo ligos, kodėl apie tai nebuvo informuota jo vadovybė? Juk žmogus dirbo labai atsakingą darbą ir turėjo leidimą nešiotis ginklą.

Pareigūnų sveikatai – griežti reikalavimai

Rajono PK viršininkas Sergejus Smirnovas kategoriškai paneigė tokią galimybę, kad žmogus, turintis sveikatos sutrikimų, galėtų dirbti policijoje.

Jis teigė: „Kiekvienais metais pareigūnai organizuotai vyksta į Vilnių, į Policijos departamentą profilaktiškai pasitikrinti sveikatos. Po patikrinimo mūsų PK personalo skyrius gauna atsakymus apie kiekvieno iš jų sveikatą. Išimčių nebūna, nes pareigūnas dirba ypatingą darbą, jam patikimas ginklas. Areštinės vyriausiuoju postiniu dirbęs G.Bareika konvojuodavo kalinius iš vienos areštinės į kitą bei vežiodavo į teismą.”

Dirbti jam buvo leidžiama

Anot vadovo, jei nuo vieno sveikatos patikrinimo iki kito pareigūnas suserga, tai gydymo įstaiga privalo informuoti komisariato vadovybę.

Rajono PK Personalo skyriaus viršininkė Jūratė Krapienė patikslino, kad velionis G.Bareika paskutinį kartą sveikatą profilaktiškai tikrinosi 2005-aisiais. Viršininkė sakė: „Kiekvienam pareigūnui profikatinis sveikatos patikrinimo terminas yra nustatomas pagal amžių. G.Bareika turėjo tikrintis kas treji metai. Tad kitas patikrinimas būtų buvęs 2008 metais. Po paskutiniojo patikrinimo buvo gautos išvados, kad jam leidžiama dirbti šį darbą.”

Tyrimas dar nebaigtas

Dėl šio tragiško įvykio rajono PK pradėtas tarnybinis patikrinimas, o Vyriausiajame policijos komisariate – ikiteisminis tyrimas pareigūno mirties priežasčiai nustatyti. Vakar rajono komisariate jau dirbo psichologų brigada tirti komisariato psichologiniam klimatui. Bendradarbiai buvusį kolegą G.Bareiką apibūdina buvusį linksmą, draugišką ir nekonfliktišką darbuotoją, nemėgdavusį savo emocijų rodyti viešai.

Pareigūno mirties priežastį tirianti komisija išsamiai studijuoja G.Bareikos sveikatos būklę patvirtinančius dokumentus. Ji nustatys, iš kur atsirado paskutinioji mįslinga medikų pažyma.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.