Dailios ir sveikos pėdos

Per vasaros karščius norėsis įsispirti į dailias basutes, apnuoginančias pėdas. Tačiau suskilinėjusi, sudiržusi oda, nuospaudos, netvarkingi nagai tikrai nepuošia.

Pedikiūras – ne tik grožis, bet ir sveikata. Pastebėjote, kad masažuojant pėdas, šiurpuliukai bėgioja po visą kūną. Taip yra todėl, kad pėdose yra refleksinių zonų, susijusių su visais kūno organais. Jei pėdų oda stora, sudiržusi, nei vaikštant, nei masažuojant šios zonos nėra tinkamai stimuliuojamos.

Ne mažiau svarbu, ypač vasarą, kad pėdos dailiai atrodytų. Pateikiame atmintinę, kaip jas prižiūrėti.

* Svarbiausia – higiena. Kojas reikia plauti rytą ir vakarą. Labai svarbu jas gerai nusausinti rankšluosčiu, ypač tarp pirštų.

* Prieš einant miegoti pėdas reikia ištepti kremu. Tai turėtų tapti tokiu pat asmens higienos įpročiu, kaip ir dantų valymas. Kuo sausesnė pėdų oda, tuo riebesnis turi būti kremas. Jei kojų oda bus tinkamai maitinama, ji kur kas mažiau skilinės ir bus mažiau linkusi suragėti.

* Puiki atgaiva kojoms – vonelės. Palepinkite save! Jas galima ruošti su įvairiomis žolelėmis arba druskomis. Vonelėms tinka ramunėlės, mėtos, liepžiedžiai ar kitokios vaistažolės. Jos saugo ir maitina odą. Jei žmogus sveikas, tinkamiausia vandens temperatūra – 37-38 laipsniai. Sergant cukriniu diabetu, temperatūra turėtų būti maždaug dešimčia laipsnių mažesnė.

* Jei kojos linkusios prakaituoti, vakare jas patariama tepti specialiu gydomuoju tepalu su daug talko. Padėti turėtų ir kontrastinės vonelės. Dviejuose dubenyse paruoškite vandens, kurių temperatūrų skirtumas – apie 10 laipsnių. Kojas po 5 minutes mirkykite tai vienoje, tai kitoje.

* Idealu, jei vasarą pas pedikiūrininkę apsilankysite bent kartą per mėnesį. Žiemą tai galima atlikti rečiau. Tačiau jei negalite sau to leisti, pas specialistę apsilankykite bent du ar tris kartus per metus. Jei pėdos nuolat tinkamai prižiūrimos, pedikiūrą atlikti kur kas lengviau.

* Kai oda suragėjusi, ją šalinti galima stambia dilde ar pemzos akmeniu – pėdas išmirkyti ir sukietėjusias vietas gerai patrinti. Tačiau pačiai tai atlikti sunku. Savo pėdos neįmanoma gerai matyti, o jei suragėjusi oda šalinama peiliukais, nesunku įsipjauti. Tokiu atveju didelė infekcijos galimybė, pėda kraujuoja, ima skaudėti, net gali supūliuoti. Todėl tokias procedūras turėtų atlikti specialistas.

* Kojų nagų odelių nereikėtų karpyti pačiai, nes galima smarkiai užkrėsti. Tačiau išsimaudžius, kai pėdos išmirkusios, odeles rekomenduojama atstumti mentele. Ji turi būti medinė, nes metalinė gali pažeisti nagą. Šitaip jis gali tapti nelygus, pajuoduoti ar net nustoti augti. Nagą galima švelniai poliruoti specialiai tam skirta dilde.

* Kai kurie specialistai pataria kojų nagus kirpti tik tiesiai, kad nagas neįaugtų. Tačiau jei volelis aplink nagą nėra didelis, jei anksčiau nėra tekę skųstis įaugusiais nagais, juos galima kirpti ir apvaliai.

* Jei turite problemų dėl nuolat įaugančių kojų pirštų nagų, juos reikia kirpti tik tiesiai. Be to, atsisakyti siauros avalynės, pagamintos iš dirbtinės odos. Specialistas rekomenduos lašų, padedančių nagui išaugti, arba tamponėlių, pakeliančių nagą.

* Jei nutrina batai ir atsiranda pūslelė, jokiu būdu negalima jos pradurti – turi išdžiūti pati. O kad batai nenutrintų, svarbu naujos avalynės iš karto neauti ant basų kojų. Liaudies medicinos receptas pataria spaudžiančias batų vietas iš vidaus patepti vaikišku kremu. Tai suminkština odą ir padeda geriau prisitaikyti prie pėdos formos.

* Pedikiūrininkė ne tik pašalina negyvą pėdų odą, bet ir sutvarko nagus – dailiai suformuoja ir nulakuoja. Šiemet madingiausias auksinio atspalvio nagų lakas, tačiau gražiai atrodo ir kitos spalvos. Pastelinės tinka prie visų drabužių ir aksesuarų, o tamsesnės labiau traukia dėmesį ir žavi.

* Jei pėdų oda labai problemiška, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į savo sveikatą. Pavyzdžiui, suskilinėję kulnai gali reikšti, kad sergate cukriniu diabetu. Todėl jei pėdas tinkamai prižiūrite, o oda vis tiek sudiržusi, verčiau apsilankykite pas gydytoją.

Konsultavo grožio salono „Boa” manikiūrininkė-pedikiūrininkė Galina Kauzienė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Moterims su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.