A.Džigarchanianas: „Gastrolės – tarsi chirurginė operacija”

„Mūsų kolektyvas labai norėtų patikti jūsų žiūrovams. Neieškome materialinės paramos, mums užteks jūsų meilės”, – sakė garsus Rusijos kino ir teatro aktorius Armenas Džigarchanianas, kurio vadovaujamas Maskvos dramos teatras rytoj Lietuvoje pradeda gastroles.

Maskvos dramos teatras Vilniuje gegužės 23-27 dienomis trijų dramos teatrų scenose – Lietuvos nacionalinio, Mažojo ir Rusų – parodys šešis spektaklius.

Brangus malonumas

Kaip sakė teatro meno vadovas Armenas Džigarchanianas, norėtųsi į Lietuvą atvažiuoti dažniau. „Bet gastrolės yra labai sunkus dalykas, kurį galima palyginti su chirurgine operacija arba kūdikio priėmimu per gimdymą”, – sakė jis.

Maskvos miesto išlaikomam teatrui tenka ieškoti pinigų. Anot A.Džigarchaniano, pastaruoju metu gastrolės tapo labai brangiu malonumu. „Mūsų teatras municipalinis. Puiku, kad Maskvos meras Jurijus Lužkovas toks dėmesingas teatrui ir apskritai menui. Bet turime tiek, kad nemirtume iš bado. Daugiau tenka arba vaikščioti prašyti, arba stengtis užsidirbti. Todėl rengiame komercines išvykas – aktorius sodiname į autobusą ir gainiojame po Pamaskvio kultūros namus”, – teigė teatro meno vadovas.

A.Džigarchanianas atskleidė, kad norėta gastroles surengti Lietuvoje ir Ukrainoje, bet neužteko lėšų. Tad nuspręsta spektaklius atvežti tik į Vilnių. Pasak A.Džigarchaniano, vienas pagalbininkų organizuojant šias gastroles buvo Lietuvoje gyvenantis chirurgas Karapetas Babajanas.

„Trys seserys” – teatro veidas

„Per šią viešnagę stengsimės papasakoti apie dalykus, kurie labiausiai mus jaudina. Turime populiarių spektaklių, per kuriuos, kaip sakoma Rusijoje, galima užsijuokti. Turime ir tokių, kuriais didžiuojamės. Visa tai – mūsų gyvenimo ženklas”, – aiškino A.Džigarchanianas.

Maskvos dramos teatre dirbantis režisierius Jurijus Klepikovas teigė: „Mūsų teatro veidas – spektaklis „Trys seserys”. Tai vienas geriausių šios Antono Čechovo pjesės pastatymų Maskvoje. Spektaklis turi savo kvapą ir stilių, yra aštrus, be optimistinio finalo, bet nėra depresyvus.”

Lietuvos žiūrovai dar pamatys spektaklius: Moliere’o „Don Žuanas, arba Akmeninis svečias”, „Beprotiška diena, arba Figaro vedybos” pagal Pierre’ą Beaumarchais, praėjusio amžiaus „šlagerį” – Edvardo Radzinskio „Neatėjus nei meilei, nei mirčiai”, Vitalijaus Pavlovo „Reikalingas melagis” – farsą, kuriame šaipomasi iš „politikierių ir polittechnologijų” bei kamerinę komediją „Trūksta poros vyrukų” pagal šiuolaikinės amerikiečių dramaturgės Lauros Cunningham pjesę „Mergvakaris”.

„Žinia, rusų teatras yra repertuarinis. Nuolat rodome 11-12 pavadinimų spektaklius. Yra ilgamečių, kuriuos vaidiname 8-10 metų, – sakė A.Džigarchanianas. – Kai spektaklis auga, o ne liesėja, kol pradeda kristi kelnės, yra gero teatro ženklas.”

Tonos dekoracijų ir rekvizito

„Per savo turiningą gyvenimą supratau, kad mene nėra didelių ar mažų tautų, yra tik didelis menas ir nelabai, – teigė Rusijoje gyvenantis armėnas A.Džigarchanianas. – Teatras, kaip aš įsivaizduoju, yra vieta, kur susitinkame pasijuokti, paverkti.”

Maskvos dramos teatro viešnagė – tai reta proga pamatyti šio įdomaus kolektyvo, švenčiančio dešimties metų jubiliejų, spektaklius.

Į gastroles mūsų šalyje teatras atgabeno 20 tonų dekoracijų ir rekvizito, taip pat 200 sceninių kostiumų. Svečiai pristato 60 aktorių trupę, tarp kurių yra žinomi aktoriai: Andrejus Merzilkinas, Stanislavas Dužnikovas, Aleksejus Ševčenkovas, Vladimiras Kapustinas, Aleksandras Bucharovas ir Jelena Ksenofontova.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.