Socialinio dialogo stiprinimo projektas pripažintas tarptautiniu mastu

Antrus metus Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių asociacijos (LATIA) vykdomas socialinio dialogo stiprinimo projektas Europos Sąjungos valdžios institucijų buvo pripažintas kaip sektinas pavyzdys naujoms ES šalims narėms ir kandidatėms. Projektas „Socialinės partnerystės plėtojimas Lietuvos aprangos ir tekstilės pramonės šakoje” gegužės mėn. pabaigoje bus pristatytas Briuselyje vyksiančioje tarptautinėje konferencijoje.

Europos socialinio fondo lėšomis finansuojamas projektas „Socialinės partnerystės plėtojimas Lietuvos aprangos ir tekstilės pramonės šakoje” buvo pradėtas vykdyti 2005 m. balandį ir tęsis iki 2008 m. vasario mėnesio. Juo siekiama sustiprinti Lietuvos aprangos ir tekstilės pramonės šakos konkurencinį pranašumą bei didinti Lietuvos įmonių produktyvumą, keliant darbuotojų ir vadovų kvalifikacijos ir žinių lygį.

„Socialinio dialogo stiprinimo projektas padeda spręsti itin aktualius aprangos ir tekstilės pramonės sektoriaus darbuotojų motyvacijos, darbo sąlygų, papildomų socialinių garantijų klausimus”, – sakė Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių asociacijos generalinis direktorius Vidmantas Vikšraitis.

Dvejus metus įgyvendinamas projektas itin palankiai įvertintas ir Europos Sąjungos institucijų bei pripažintas sektinu pavyzdžiu kitoms ES naujoms narėms bei kandidatėms.

„Projektu „Socialinės partnerystės plėtojimas Lietuvos aprangos ir tekstilės pramonės šakoje” labai susidomėjo Europos Sąjungos institucijos. Pristatėme jį įvairiuose tarptautiniuose seminaruose ir sulaukėme didelio susidomėjimo bei palaikymo. Gegužės 30-31 dienomis esame pakviesti socialinio dialogo stiprinimo projektą pristatyti tarptautiniame seminare Briuselyje”, – sakė projekto konsultantas, Lietuvos lengvosios pramonės profesinės sąjungos atsakingasis sekretorius Romas Turonis.

„Tokio palankaus įvertinimo sulaukė tik du projektai: LATIA įgyvendinamas socialinio dialogo stiprinimo projektas ir panašus projektas nuo 2002 m. vykdomas Vengrijoje”, – sakė Lietuvos pramonės įmonių profesinės sąjungos „Solidarumas” pirmininkė Jovita Meškauskienė.

Nepriklausomas projekto vertintojas Algirdas Čepas, atlikęs socialinio dialogo stiprinimo vertinimą už 2006 m. balandžio mėn. – 2007 m. balandžio mėn. laikotarpį teigiamai įvertino projektą ir pažymėjo, kad jis vykdomas sklandžiai, nuosekliai įgyvendinant numatytas veiklas.

„Aprangos ir tekstilės darbuotojai sužinojo, kas yra socialinis dialogas, suprato jo svarbą, įmonės identifikavo savo socialinius partnerius. Derybų vedimo mokymo sesijose įgijo derybinių įgūdžių, išmoko ieškoti kompromisų ir priimti tinkamiausius sprendimus derybose su darbdaviais. Taip pat buvo parengtas tekstilės ir aprangos sektoriaus kolektyvinės sutarties projektas”, – sakė Lietuvos aprangos ir tekstilės įmonių asociacijos generalinio direktoriaus pavaduotojas Linas Lasiauskas.

Projekto metu sukurta internetinė „Socialinio dialogo ir monitoringo informavimo sistema” nuolat skelbia bendrą statistinę ir analitinę informaciją apie aprangos ir tekstilės pramonės šaką, analizuojamos rinkos tendencijos bei pokyčiai, aptariama įmonių dabartinė ir būsima veikla. Šiuo metu vyksta socialinių mediatorių mokymai. Metus laiko vyksiančiuose mokymuose bus parengta 30 nepriklausomų tarpininkų, kurie įgiję reikalingą šiai profesijai kvalifikaciją, padės spręsti tarp įmonių vadovų ir darbuotojų kylančius konfliktus.

„Socialinės partnerystės plėtojimo Lietuvos aprangos ir tekstilės pramonės šakoje” projektą įgyvendina Lietuvos aprangos ir tekstilės pramonės asociacija, Lietuvos lengvosios pramonės profesinė sąjunga, Lietuvos pramonės įmonių profesinė sąjunga „Solidarumas” bei Lietuvos darbo rinkos mokymo tarnyba. Taip pat projekte dalyvauja dvylika Lietuvos aprangos ir tekstilės sektoriaus įmonių: UAB „Audėjas”, AB „Audimas”, AB „Dainava”, AB „Kauno Baltija”, UAB „Lelija”, UAB „Linas Nordic”, AB „Liteksas”, AB „Lituanica”, AB „Siūlas”, UAB „Nevėžis”, UAB „Rožė” bei UAB „Visatex”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.