Palanga tuoj puls į vasaros glėbį

Nors orai jau vasariški, pagrindinio poilsiautojų srauto palangiškiai laukia tik nuo birželio vidurio. Kol kas kurorto gatvėmis jūros link traukia pavieniai saulės vonių išsiilgę atostogautojai. Tikras darbymetis kurorto verslininkams dar neprasidėjo.

Pirmasis išties karštas savaitgalis į didžiausią Lietuvos kurortą Palangą pritraukė nemažai saulės ir gaivaus oro ištroškusių poilsiautojų. Nors oficialiai vasaros sezonas čia atidarytas prieš dvi savaites, didesnio poilsiautojų antplūdžio palangiškiai tikisi birželio viduryje.

Pranašumas – vis tas pats

Kol kas centrinėje kurorto arterijoje – J.Basanavičiaus gatvėje – įsikūrusiose kavinėse alų gurkšnoja vos vienas kitas klientas, užtat padavėjams tai puiki proga pasnausti.

Palangos kavinių ir viešbučių asociacijos prezidento Gintauto Rekašiaus teigimu, pagrindinis visų Lietuvos pajūrio kurortų pranašumas liko tas pats kaip ir prieš kelis dešimtmečius: smėlis, jūra ir kaitri saulė. Tad jei bus blogi orai, net ir patys brangiausi ir prašmatniausi renginiai nepritrauks poilsiautojų.

„Per oficialų sezono atidarymą dėl žvarbaus oro poilsiautojų buvo nedaug. Dar kartą įsitikinome, kad ne dėl pramogų ar nematytų renginių žmonės suvažiuoja į Palangą, o dėl jūros ir saulės. Kai būna karšta, nenori jokių kitų pramogų, tik duok jiems šalto alaus ir ledų porciją”, – LŽ sakė G.Rekašius.

Kainos kurorto kavinėse – labai įvairios. Čia galima rasti paprastų cepelinų, kurių porcija kainuoja nuo 6 iki 12 litų, lietuviško karbonado už 12 litų, tiek pat kainuoja keptos stintos.

Gurmanai taip pat neliks nuvilti, tereikia turėti storą piniginę. Bene pikantiškiausias viename žuvies restoranų siūlomas patiekalas, pavadintas „Juodieji ikrai sniege, su bandele ir žaliuoju sviestu”, kainuoja 250 litų.

Sklaidė mitus

Pasidairius po kavinių iškabas į akis krinta, kad daugelyje jų matomiausiose vietose kabo padavėjų ir virėjų darbą siūlantys skelbimai.

G.Rekašius kategoriškai atmetė prielaidą, kad Palangos verslininkai niekaip neranda tinkamų darbuotojų ir yra priversti į darbą priimti net moksleivius. „Darbuotojų trūkumas tėra žiniasklaidos kuriamas mitas. Tos įstaigos, kurios dirba visus metus, darbuotojų stygiaus niekada nejuto. Norintieji dirbti pas mus traukia būriais, tik spėk rinktis. Šiuo metu savo komandas baigia pildyti tik sezoniniu verslu užsiimantys kavinių savininkai. Sutinku, kad į tokį darbą pretenduoja ir studentai, ir aplinkinių miestelių gyventojai, ir net moksleiviai. Visiems jiems iš pradžių siūlomas tik minimalus uždarbis. Vėliau, kai darbuotojas įrodo savo vertę, su kiekvienu jų dėl darbo užmokesčio deramasi atskirai”, – kalbėjo jis.

Žvejyba kaip pramoga

Šiuo metu populiariausia pramoga Palangoje – žūklė nuo jūros tilto. Čia knibždėte knibžda vyrų su meškerėmis, šmėkšteli ir vienas kitas moteriškas siluetas.

Ant kabliuko užmovus krevetę galima sugauti ir egzotiškai atrodančių vėjažuvių. Neišgalintieji masalui nusipirkti krevečių tenkinasi populiariausiu palangiškių laimikiu – plekšnėmis.

Netoli jūros tilto esančioje žuvų parduotuvėlėje viena rūkyta vėjažuvė kainuoja 4 litus. Pigiausiai – už 2 litus – galima įsigyti rūkytų ešerių, brangiausiai – nuo 40 iki 100 litų – teks sumokėti už rūkytus ungurius.

Maudosi vienas kitas

Šį sezoną, kaip trejus metus iki šiol, Palangos botanikos parko paplūdimyje plevėsuos mėlynoji vėliava. Tai aukščiausias tarptautinis paplūdimių ir prieplaukų įvertinimas. Iškelta mėlynoji vėliava rodo, kad paplūdimys ar prieplauka atitinka nustatytus vandens kokybės, paslaugų, saugumo ir kitus reikalavimus.

Tačiau kol kas besiilsintieji paplūdimiuose į jūrą brenda atsargiai. Vandens temperatūra nelabai maža – net 13 laipsnių, tačiau besipliuškuojant matyti vos vienas kitas.

Kambariai jau rezervuoti

Nesuplanavusieji savo atostogų dar turi galimybę rinktis poilsį Palangos viešbučiuose ir poilsio namuose. Tačiau tik iki birželio vidurio. Antrajai šio mėnesio pusei, visai liepai ir rugpjūčiui daugelyje viešbučių kambariai jau rezervuoti.

Netoli Botanikos parko įsikūrusiame keturių žvaigždučių viešbutyje „Palangos vėtra” beveik visi numeriai liepos ir rugpjūčio savaitgaliams jau užsakyti. „Iki pusės birželio dar galime pasiūlyti įvairių variantų, yra net keli laisvi savaitgaliai. Nuo birželio vidurio numeriai užsakyti ilgesniam laikui, todėl pavieniais savaitgaliais vietų net nebėra. Tiesa, jei klientai skambintų ir tartųsi iš anksto, dar galėtume rasti vieną kitą pasiūlymą”, – sakė viešbučio rinkodaros vadybininkė Ingrida Valaitienė.

Nakvynės kaina šiame viešbutyje sezono metu svyruoja nuo 290 už vienvietį kambarį iki 790 litų už apartamentus.

Kambarius „Palangos vėtroje” užsisako ne tik Lietuvos gyventojai, bet ir kitų šalių piliečiai. „Jau turime klientų iš JAV, Anglijos, Suomijos, Švedijos. Užsieniečiai dažniausiai mus randa per internetą”, – pasakojo I.Valaitienė.

G.Rekašius pridūrė, kad karštaisiais vasaros mėnesiais į Palangą atvyksta vis daugiau turistų iš Pietų Europos: „Sulaukiame svečių iš Pietų Italijos, Graikijos. Tais mėnesiais jų tėvynėje pernelyg karšta, o pas mus ir oras vėsesnis, ir merginos gražesnės.”

Nakvynė kiekvieno kišenei

Tačiau ir tiems, kurie neturi galimybės liepą ar rugpjūtį užsisakyti kambario norimame viešbutyje, nusiminti neverta. Palangoje apgyvendinimo paslaugas siūlo ir privatininkai. Ne tik „bobutės”, klientus viliojančios prie įvažiuojamųjų kelių, bet ir civilizuotai klientų ieškantys gyventojai.

Palangos viešbučiuose, nakvynės ir poilsio namuose vienu metu prieglobstį gali rasti 17 tūkst. poilsiautojų, privačiame sektoriuje – dar 9 tūkst žmonių.

Privatininkai, teikiantys apgyvendinimo paslaugas ir šiai veiklai turintys patentus, dar 2002 metais įkūrė asociaciją „Svetingas šeimininkas”. Jos nariai siūlo rinktis nakvynę pagal vietą, namo ar kambario tipą ir kainą, kuri svyruoja nuo 30-50 iki 350-400 litų.

Taupesnius poilsiautojus šią vasarą priims ir rekonstruoti 124 vietų Jaunimo nakvynės namai, įsikūrę netoli pramoninio rajono. Tai pirma tokio pobūdžio įstaiga Palangoje ir viena iš nedaugelio visoje šalyje. Nakvynė vienam žmogui ir pusryčiai vasaros sezono metu kainuoja 46 litus.

Jaunimo nakvynės namuose, kuriuose gali apsistoti įvairaus amžiaus poilsiautojai, įrengtas 31 keturvietis kambarys. Kiekviename jų yra dušas ir tualetas, šaldytuvas, televizorius. Maistą galima gaminti ar pasišildyti bendroje virtuvėje. Nakvynės namų vadovų teigimu, jų įstaiga pagal komforto lygį lenkia panašius Austrijos, Vokietijos ar Italijos jaunimo nakvynės namus.

Palangos jaunimo nakvynės namai priklauso valstybiniams poilsio namams „Baltija”, kurie valdo dar kelis viešbučius. Iš jų garsiausias – penkių žvaigždučių „Auska”. Čia ilsėtis mėgsta aukščiausi šalies vadovai, o nakvynė su pusryčiais dviem paprastiems mirtingiesiems kainuoja nuo 800 litų.

Ribos eismą

Šią vasarą rinkliavos už įvažiavimą į kurortą dar nebus renkamos, tačiau centrinėje Palangos dalyje tarp Vytauto, S.Dariaus ir S.Girėno bei J.Basanavičiaus gatvių bus ribojamas eismas. Įvažiuoti į šią teritoriją galės tik čia gyvenantys žmonės, o palikti automobilius kelkraščiuose bus draudžiama visiems.

Anksčiau įvažiavimas į šią miesto dalį nebuvo ribojamas, o kai kuriose vietose automobilius buvo galima ir statyti. Šiemet poilsiautojams mašinas siūloma palikti keturiose specialiose miesto aikštelėse. Kai kurios jų bus nemokamos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.