Seime – siūlymai sutrumpinti laikino sulaikymo terminą iki 12 valandų

Seimui antradienį turėtų būti pateikta Baudžiamojo proceso kodekso (BPK) pataisa, kuria siūloma asmenų laikino sulaikymo terminą sumažinti nuo 48 iki 12 valandų.
Pasak dienraščio „Kauno diena”, toks siūlymas pribloškė teisėsaugininkus.

Specialios darbo grupės parengtame projekte rašoma, kad laikinas sulaikymas negali trukti ilgiau, nei tai būtina asmens tapatybei nustatyti ir būtiniems procesiniams veiksmams atlikti. Maksimalus laikino sulaikymo terminas yra 12 valandų. Jei asmuo sulaikytas po 17 valandos, laikinas sulaikymas prokuroro nutarimu gali trukti ne ilgiau kaip iki kitos dienos 12 valandos, o tuo atveju, kai prokuroras mano, kad įtariamajam turi būti paskirta kardomoji priemonė – suėmimas, – ne ilgiau kaip 48 valandas.

Sulaikytasis per 48 valandas turi būti pristatytas į teismą dėl suėmimo klausimo sprendimo. Jei įtariamasis yra sulaikytas ne nusikaltimo vietoje ar iškart po nusikaltimo padarymo, dėl suėmimo į teismą jis turi būti pristatytas ne vėliau kaip per 12 valandų nuo sulaikymo momento.

Jei sulaikytasis sutinka būti apklausiamas tik dalyvaujant gynėjui, apklausa atidedama iki gynėjo atvykimo.

Nusikaltimus tiriantys pareigūnai sako, kad įsigaliojus papildytam BPK kils daugybė problemų. Pasak policininkų, poilsio dienomis ne visada rasi prokurorą ar advokatą, tyrėjams teks dirbti viršvalandžius naktimis ir t.t. „Kam norima padėti – nusikaltėliams ar nukentėjusiesiems?!”, – retoriškai klausė vienas iš sostinės policijos vadovų.

Generalinio prokuroro pavaduotoją Vytautą Barkauską projektas irgi nustebino.

„Iš kur toks projektas atsirado?! Kas čia darosi?! Visi tik koreguoja kodeksus… Absurdas. Sulaikymas netenka prasmės. Ką galima padaryti per 12 valandų?! Nieko nespėsime padaryti. Optimalus laikas – 48 valandos. O sulaikymo procedūra? Ji taptų tokia sudėtinga, kad, ko gero, net nebūtų taikoma. Ar tai gerai? Juk masinio piktnaudžiavimo sulaikymu nėra. Galima pamanyti, jog prokurorai tik ir svajoja, kaip čia ką nors sulaikius. Jie turi ir kito darbo”, – kalbėjo pareigūnas.

Pasak dienraščio, projektą rengusios darbo grupės nariui parlamentarui Juliui Sabatauskui pareigūnų susirūpinimas atrodo keistas, nes grupė dirbo daugiau nei metus, joje buvo ir prokuratūros atstovų.

Politiko manymu, didelės problemos nėra, nes pareigūnai, matydami, kad 12 sulaikymo valandų neužtenka, galės kreiptis į teismą ir prašyti suėmimo. Kalbėdamas apie sudėtingą sulaikymo procedūrą J.Sabatauskas pasirėmė Latvijos, Vokietijos ir Austrijos pavyzdžiais – tose šalyse sulaikymas dar labiau reglamentuotas. Tačiau parlamentaras pabrėžė, jog tai tik įstatymo projektas, dėl kurio dar bus diskutuojama Seime ir jis dar gali pasikeisti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.