Muzika pasienyje gąsdina ir Vilnių, ir Maskvą

Pasienyje su Baltarusija esančioje Norviliškių pilies teritorijoje planuojamas festivalis „Be2gether” („Būkime kartu”) sukėlė nerimą Minskui.

Pasak dienraščio „Lietuvos rytas”, tuo tarpu aukšto rango Lietuvos pareigūnai Minsko nuomonės ketina paisyti.

Festivalio likimą apgaubė nežinia. Jo rengėjai derasi su Vidaus reikalų ministerija bei jos vadovu Raimondu Šukiu. Ministerija abejoja, ar vyksiančio renginio metu bus garantuotas jo dalyvių saugumas, ar bus laikomasi pasienio zonos režimo, viešosios tvarkos taisyklių.

Rugpjūčio pabaigoje planuojamas festivalis turėtų įvykti Šalčininkų rajone esančios Norviliškių pilies žemėse. Maždaug 50 hektarų plote tris dienas turėtų koncertuoti per 20 žinomų atlikėjų ir grupių iš Jungtinių Valstijų, Europos šalių, Rusijos, Baltarusijos, Lietuvos. Skelbiama, kad atvyks ir ankstesnių metų Eurovizijos festivalių laureatai.

Tikimasi sulaukti maždaug 15-20 tūkst. lankytojų. Šventė jau dabar lyginama su žinomiausiais tokio pobūdžio renginiais Europoje – pavyzdžiui, Roskilės muzikos festivaliu Danijoje.

Festivalio „Be2gether” šūkis – „Muzika griauna sienas”. Tad muzikos klausytis, šėlti turėtų ne tiktai lietuviai, bet ir rusai, lenkai, baltarusiai, latviai.

Šio renginio idėją remia Seimo Užsienio reikalų komitetas, Vyriausybė, Užsienio reikalų ministerija, Europos Komisija, suteikianti ir materialinę pagalbą. Finansinę pagalbą teikia ir Lietuvos institucijos.

Seimo komiteto nariai atvirai teigia, kad renginys svarbus propagandiniu ir politiniu požiūriu.

Išskirtinį dėmesį šventės rengėjai skiria svečiams iš Baltarusijos. Specialiai rūpinamasi, kad šventėje dalyvautų kuo daugiau baltarusių, kuriems reikia vizų. Jiems taip pat ketinama pigiau pardavinėti bilietus.

Šios aplinkybės, taip pat festivalio šūkis „Muzika griauna sienas” greičiausiai ir nepatiko Baltarusijos politikams bei pareigūnams.

Pasak dienraščio, kaimynų nuomonę dėl būsimo renginio ir nusprendė išsiaiškinti R.Šukys, kuris savo iniciatyva net buvo susitikęs su Baltarusijos ambasadoriumi Lietuvoje. Po to festivalio rengėjai sulaukė ministerijos raštų, netikėtų pareigūnų vizitų į planuojamo renginio vietą.

Prie liberalcentristo R.Šukio taip pat prisijungė ir jo partijos bičiulio Jono Jučo vadovaujama Kultūros ministerija, irgi ėmusi abejoti renginio saugumu.

„Kol kas Vidaus reikalų ministerija neturi jokios nuomonės dėl šio renginio. Jos rūpestis bei vaidmuo labai paprastas – viešojo saugumo, viešosios tvarkos reikalavimai. Ar jie bus išlaikyti, mūsų klausia ir Kultūros ministerija. Juk ten – pasienio zona. Norint ten patekti, reikia pervažiuoti Dieveniškių postą, rodyti dokumentus. Matau, kad įvairių rizikų yra ir abejonių tikrai kyla”, – sakė R.Šukys.

Ministras tvirtino, kad vienareikšmiškos nuomonės dėl šio renginio neturi ir Minsko pareigūnai: „Mūsų iniciatyva įvykusiuose susitikimuose jie nepasakė, ar festivaliui pritaria, ar nepritaria. Baltarusiams taip pat pirmiausia rūpi tvarkos ir saugumo reikalai”.

R.Šukio teigimu, šiuos reikalus su baltarusiais derinti tiesiog būtina – tokius atvejus esą numato dvišaliai dokumentai ir sutartys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.