Apsisprendimo dėl donorystės našta – mirusiųjų artimiesiems

Sunkią minutę priėmę sprendimą dovanoti mirusio artimojo organus ar audinius, žmonės išgelbsti ne vieno gyvybę arba ilgam pagerina jo gyvenimo kokybę.

Praėjusį savaitgalį tokį sutikimą Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL) davė ir mirusio 19-mečio artimieji. Už dovanotus mirusio jaunuolio organus jiems gali dėkoti net šeši žmonės.

Kadangi miręs vaikinas nebuvo pareiškęs savo valios po mirties būti donoru, tai yra neturėjo donoro kortelės, sunkų apsisprendimą dovanoti transplantacijai jo organus – širdį, kepenis, inkstus, ragenas – teko priimti artimiesiems.

Pranešimas apie potencialų donorą iš Klaipėdos universitetinės ligoninės gautas gegužės 12 dieną. Atvykusi transplantologų brigada akių ragenas ir visus minėtus organus karinių oro pajėgų sraigtasparniu atgabeno į Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų (VUL SK).

Tą pačią naktį šioje gydymo įstaigoje pradėtas širdies persodinimas. Po 12 valandų trukusios operacijos ji suplazdėjo 56 metų vyriškio, kuriam 2006 metų gruodį buvo implantuota dirbtinė širdis, krūtinėje.

Netrukus atliktos ir kepenų bei inkstų transplantacijas. Kepenys po 6 su puse valandos užtrukusios operacijos persodintos 49 metų pacientui.

Vaikino dovanoti inkstai per daugiau nei dvi valandas ersodinti 29-erių ir 56-erių metų pacientams. Teigiama, jog visos operacijos praėjo sėkmingai.

Dar šią savaitę VUL SK planuojama atlikti ragenų transplantacijas.

Balandžio mėnesį iš KUL į Santariškių klinikas atgabenti avarijoje politraumą patyrusio ir žuvusio nepilnamečio organai bei audiniai. Apsisprendimą dovanoti jo kepenis, inkstus, širdies audinius priėmė taip pat jo artimieji. Įstatymų nustatyta tvarka nepilnamečiai būdami gyvi savo valios dėl donorystės pareikšti negali.

Klaipėdos UL vyriausiojo gydytojo Vinso Janušonio duomenimis, šiemet šioje uostamiesčio ligoninėje buvo užregistruoti penki potencialūs donorai, tačiau transplantacijai paimti tik trijų mirusiųjų organai – dviejų mirusiųjų artimieji dovanoti juos atsisakė.

Išreikšti savo valią, ar po smegenų mirties gali būti paimti organai transplantacijai, Lietuvos piliečiai gali bet kurioje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje ar šeimos gydytojo kabinete užpildę sutikimą būti donoru.

To nepadarius sunki apsisprendimo už mirusiuosius našta užgula jo artimuosius.

Nacionalinio organų transplantacijos biuro duomenimis, šiuo metu Lietuvoje transplantacijos laukia daugiau nei 700 recipientų: ragenos – 386, inkstų – 304, širdies – 29 ir kepenų – 26.

Vienas žmogus, padovanodamas organus ar audinius – širdį, kepenis, inkstus, kasą, plaučius, plonąsias žarnas, rageną, širdies vožtuvą, kaulus ir odą – po smegenų mirties gali išgelbėti septynių sunkių ligonių gyvybes.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.