Šiaulių mieste ir apskrityje prastėja šachtinių šulinių vanduo

Šiaulių mieste ir apskrityje blogėja šachtinių šulinių vandens kokybė.

Pasak laikraščio „Ūkininko patarėjas”, šių metų pirmąjį ketvirtį apskrityje iš 325 tirtų šulinių 176 bandiniuose nitratai viršijo didžiausią leidžiamą koncentraciją.

Šiaulių visuomenės sveikatos centro specialistai teigia, kad blogiausia vandens kokybė būna pavasarį ir rudenį. Pavasarį šachtinių šulinių vandens kokybei gali kenkti polaidžio ir liūčių vanduo, o rudenį dėl gausių kritulių dirvožemio paviršiuje susikaupę nešvarumai gali patekti į šulinius. Esant padidintam nitratų kiekiui vandenyje, rizikinga tokį vandenį vartoti maistui, galima naudoti tik ūkio reikmėms. Beje, nepatartina tokiu vandeniu laistyti daržovių, nes į jas patenka dalis nitratų.

Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje (VMVT) Eltai sakė, kad trečdalis šalies gyventojų maisto gamybai vandenį vartoja iš šulinių, tuo tarpu daugelyje kitų Europos Sąjungos šalių vanduo vamzdynais pasiekia 90 ar net 100 procentų gyventojų.

„Vandentiekių skirstomųjų tinklų vandens kokybė yra griežtai reglamentuojama, o šulinio vandenį labai mažai kas tiria. Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai skiriamų lėšų nepakanka ištirti visų šulinių vandenį. Savivaldybės finansuoja tik tų šulinių, kurių vandenį vartoja daugiavaikės šeimos arba jis yra vartojamas maisto gamybai, tyrimus”, – sakė VMVT direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.