A.Brazauskas įpareigojo remti G.Kirkilą

Naujuoju socialdemokratų lyderiu išrinktas premjeras Gediminas Kirkilas netrukus ketina visuomenei parodyti naują – modernesnį – partijos veidą

Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) turi naują lyderį. Per šeštadienį vykusį XXVIII LSDP suvažiavimą partijos vairą iš ilgamečio jos vadovo Algirdo Brazausko perėmė jo bendražygis 56-erių premjeras Gediminas Kirkilas. Dėl svarbiausio partinio posto jam teko varžytis su krašto apsaugos ministru Juozu Oleku.

Priimtinesnis partiečiams pasirodė G.Kirkilas – už jį balsavo 389 delegatai iš 476. J.Olekas surinko 87 balsus.

Ne mažiau svarbus socialdemokratų renginio akcentas – atsisveikinimas su partijos simboliu laikomu A.Brazausku. Garbės pirmininko vardas, didžiausios rožių ir kitokių gėlių puokštės, atminimo dovanos, padėkos, linkėjimai, bučiniai, plojimai, eilės, arijos, ašaros – visa tai buvo skirta postą paliekančiam politikos ilgaamžiui. „Pajutau, kad tapau laisvu žmogumi. Bet jei būsiu reikalingas, kol gyvas, sveikas, kol galva dar veikia, visada būsiu jūsų”, – tikino susigraudinęs A.Brazauskas.

Horizontų nesieks

Apie savo apsisprendimą palikti LSDP pirmininko kėdę A.Brazauskas partiečius informavo prieš savaitę. „Atėjo laikas atsistatydinti. Tai sakau ramia sąžine. Tai ne tragedija, o natūralus procesas. Man belieka šimtą kartų padėkoti už tuos metus, už tą laikotarpį, kai buvom kartu”, – užvakar kreipdamasis į suvažiavimo dalyvius kalbėjo politikas. Jo nuomone, kaip tik dabar pats tinkamiausias partijos lyderių kaitos metas. Prieš kitąmet vyksiančius Seimo rinkimus laukia aktyvus politinis sezonas, kuriame privalės dalyvauti nauja partijos vadovybė. „Aš dar ginklų nesudedu, bet kažko siekti, bėgti tolstančio horizonto link, kažin ar man reikia”, – prisipažino A.Brazauskas.

Kaip ir prieš savaitę LSDP taryboje, per suvažiavimą senasis partijos pirmininkas į savo vietą pasiūlė G.Kirkilą, su kuriuo drauge dirba jau daugiau nei 20 metų. „Buvome ir ujami, ir garbinami. Per tiek metų daug atsisijoja, bet ne G.Kirkilas”, – kolegą gyrė A.Brazauskas. Pasak socialdemokratų lyderio, premjeras išlaikė bandomąjį laikotarpį, liepą bus metai, kai dirba jo vadovaujama Vyriausybė.

Darbų pakaks visiems

LSDP garbės pirmininkas europarlamentaras Aloyzas Sakalas, suvažiavimo dalyviams pateikęs aukštų G.Kirkilo reitingų apžvalgą, siūlė pasvarstyti, ar į partijos vadovus geriau rinkti visuomenei priimtiną politiką, ar tokį, kuris vertinamas rezervuotai. Pirmuoju atveju partijos populiarumas tik padidėtų, antruoju – smuktų.

Partijos Vilniaus skyrius kandidatu į LSDP vadovus pasiūlė J.Oleką, Šilutės rajono – buvusį finansų ministrą Zigmantą Balčytį. Pastarasis, pabrėžęs, kad darbų partijoje visiems pakaks, pretenduoti į pirmininko kėdę atsisakė. Nors buvo prognozuojama, su vyrais nekonkuravo ir žinomos partijos moterys – parlamentarės Irena Šiaulienė, Milda Petrauskienė ir Birutė Vėsaitė.

G.Kirkilas savo rinkimų kalboje pasiūlė partijai iškelti naują šūkį „Vertybės ir modernumas”. Pasak jo, socialdemokratų vertybės yra amžinos, tačiau laikas verčia keistis visus, tad ir partijai reikės atsinaujinti.

J.Oleko įsitikinimu, artėjant 2008-ųjų Seimo rinkimams dabartinėje koalicijoje socialdemokratams būtina „išsigryninti”, kad rinkėjai nesupainiotų jų su kitomis politinėmis jėgomis, pavyzdžiui, dešiniaisiais konservatoriais.

Balsavo atvirai

Suvažiavimo delegatai sugaišo daug laiko svarstydami, kaip – slaptai ar atvirai – rinkti naująjį partijos lyderį. Vis dėlto nuskambėjus argumentui, esą slaptą balsavimą renkasi tik bailiai, tapo aišku, kokią poziciją palaikys dauguma.

19 valandą abu kandidatus išprašius už durų prasidėjo balsavimas. 389 delegatų valia LSDP pirmininku dvejiems metams išrinktas G.Kirkilas.

„Tai pati svarbiausia mano diena. Atsakomybė, kuri tenka LSDP primininkui, labai didelė, galbūt šiandien jos visos dar nesuvokiu, bet pažadu, kad dirbsime visi drauge”, – paaiškėjus rezultatams jaudindamasis kalbėjo G.Kirkilas.

Naujasis LSDP vadovas turės aštuonis pavaduotojus – vienu daugiau negu iki šiol. G.Kirkilui pasiūlius jais tapo Vytenis Andriukaitis, Z.Balčytis, M.Petrauskienė, B.Vėsaitė (visi keturi buvo ir A.Brazausko pavaduotojai), taip pat susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius, Druskininkų meras Ričardas Malinauskas, švietimo ministrė Roma Žakaitienė ir J.Olekas. Tarp pavaduotojų neliko Seimo pirmininko pirmojo pavaduotojo Česlovo Juršėno ir ambasadoriaus Estijoje Juozo Bernatonio.

Tapatumo nepraras

„Pakeisti Algirdą Brazauską ne toks lengvas dalykas. Tikiuosi, kad rasime būdų, kaip parodyti naują modernų partijos veidą”, – žurnalistams sakė G.Kirkilas.

Paklaustas, kaip atremtų vis dažniau girdimus kaltinimus, esą socialdemokratai supanašėjo su konservatoriais, naujasis partijos vadovas tikino, kad LSDP niekada nesusitapatins su dešiniaisiais, nes dabartinėje koalicijoje yra tik kairiosios partijos. „Aišku, visą laiką reikia įrodinėti savo teises ir propaguoti savo vertybes”, – teigė G.Kirkilas.

Suvažiavime žodį gavęs laikinasis partijos Vilniaus skyriaus lyderis sostinės vicemeras Algirdas Paleckis, kuriam dvejus metus uždrausta siekti bet kokių partinių postų, ragino kolegas gręžtis į kairę, teigdamas, kad šiuo metu partija vykdo dešiniąją politiką. „Privalome išlikti budrūs, nes esame koalicijoje su viena dešiniausių partijų Lietuvoje – neliberalia Liberalų ir centro sąjunga, o esminius žingsnius remia konservatoriai. Ar tikrai tokia politinė situacija atitinka socialdemokratinę ideologiją?” – klausė A.Paleckis. Jis tvirtino, kad koalcija su liberaldemokratais ir lenkais Vilniaus taryboje buvo sudaryta dėl ideologinių motyvų, nes alternatyva būtų buvusi grynai dešinioji koalicija.

Braukė ašaras

Nors delegatai buvo prašomi kalbėti kuo trumpiau, o kai kurie iš viso nesulaukė savo eilės, LSDP suvažiavimas užtruko iki vėlaus vakaro. Finalinis akordas – vakaronė su vaišėmis. Buvo siūlymų, kad ateityje tokie renginiai truktų dvi dienas.

Suvažiavimui atminti A.Brazauskui buvo įteikta balto žirgo skulptūrėlė. 75-erių politikos senbuvis buvo vadinamas stumbru, ąžuolu. Operos solistas socialdemokratas Eduardas Kaniava atsisveikinančiam A.Brazauskui atliko ariją iš operos „Pilėnai”.

Dokumentinių filmų kadrai, demonstruoti salėje įrengtuose ekranuose, dar kartą priminė svarbiausius istorinius įvykius, kurių dalyvis buvo prezidentas, premjeras, partijos lyderis A.Brazauskas.

Jautresnės moterys, žiūrėdamos į gėlėse paskendusį išeinantį lyderį, tyliai braukė ašaras.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.