Prasidėjo jubiliejinis Kanų kino festivalis

Praėjusį trečiadienį oficialiai prasidėjo 60-asis, jubiliejinis, Kanų kino festivalis. Dėl pagrindinio prizo – „Auksinės palmės šakelės” – šiemet rungsis 22 filmai, kurių daugumos kūrėjai – pirmo ryškumo žvaigždės, kaip Emiras Kusturica, Kventinas Tarantinas, Gasas van Sentas, Džeimsas Grėjus, Deividas Finčeris ir kt.

Tarptautinio festivalio pirmininkas Žilis Žakobas teigė, kad „jubiliejiniam kino festivaliui buvo atrinkti filmai, kuriuose susipina paveldas ir modernumas, gerai žinomi vardai ir šviežias kraujas”. Pastebėtina, kad tarp konkursinių filmų nėra nė vienos juostos nuolatinių festivalių Didžiojoje Britanijoje, Italijoje ir Ispanijoje dalyvių.

Į „auksinės palmės šakelę” pretenduoja K. Tarantino „Mirties įrodymas”, E. Kusturicos „Pažadėk man tai”, G. van Sento „Paranoikų parkas”, Kim Ki-Duko „Kvėpavimas” ir kt. Kino šventę pradės korėjiečių režisieriaus Vongo Karvajaus pirmoji juosta anglų kalba „Mano šilauogių naktys”, kurioje pagrindinius vaidmenis atlieka Džadas Lo ir Nora Džouns.

Pranešama, kad jubiliejinio konkurso dalyvių atranka buvo išskirtinai griežta: iš beveik 4 tūkst. kandidatų (111 šalių) ši garbė atiteko vos kiek daugiau nei dvidešimčiai darbų. Tarp jų nėra nė vienos itališkos juostos, beveik nėra ir Lotynų Amerikos kinematografų. Filmus renka du komitetai. Vienas iš jų atrenka užsienietiškus filmus už jų meninius nuopelnus, o kitas komitetas atrenka tris prancūzų filmus. Tokios rimtos atrankos fone beveik stebuklu atrodo dviejų Rusijos filmų dalyvavimas – Aleksandro Sokurovo „Aleksandra” ir Andrejaus Zviagincevo „Išvarymas”, kuris laimėjo Venecijos kino festivalyje.

Ekspertai šiais metais favoritais laiko V. Karvajų, E. Kusturicą ir Kim Ki-Duką, taip pat amerikietį D. Finčerį („Zodiakas”), austrą Ulrichą Zaidlį („Importas-eksportas”), prancūzę Katriną Breja („Sena meilužė”).

Konkurso dalyvius vertins teisėjų komisijai vadovaujantis filmo „Karalienė” režisierius Stivenas Fryrsas, turkų rašytojas ir Nobelio premijos laureatas Orhanas Pamukas, aktorės Toni Kolet ir Megi Cheung iš Kinijos, italų režisierius Marko Belučijo ir prancūzų kino režisierius Mišelis Pikoli. Ceremonijos vedėja bus vokiečių aktorė Dajana Kriuger.

Be pagrindinės programos bus parodyta gausybė jau pagarsėjusių Holivudo premjerų. Žadamas „Oušeno tryliktukas” su Bredu Pitu ir Džordžu Klūniu bei Maiklo Vinterbotomo „Didelė širdis” su Andželina Džoli. Ne konkursinėje programoje M. Mūras parodys juostą „Sicko” apie neteisybę Amerikos sveikatos sistemoje.

Sekmadienį buvo parodytas specialus jubiliejinis filmas, kurį kūrė 35 garsūs režisieriai, tarp kurių – Andrejus Končalovskis, Takeši Kitano, Romanas Polanskis, Larsas fon Trieras bei kiti.

Per kitus konkursus ir programas dešimt dienų truksiančio festivalio metu bus parodyta dar šimtai kitų filmų. Į renginį atvyks apie 10 tūkst. kino pramonės profesionalų ir daugybė pramogų pasaulio žvaigždžių, o jį nušvies beveik 4 tūkst. žurnalistų iš viso pasaulio. Prestižinio festivalio svečiai taip pat turėtų būti Martinas Skorsezė, Lukas Besonas, grupės „U2” lyderis Bono bei kiti.

Kanų kino festivalis šiuo metu yra laikomas pačiu prestižiškiausiu kino renginiu pasaulyje. Dalyvauti jame nori visi, besisukantieji kino pasaulyje. Šis festivalis yra tapęs kokybės ženklu ir garsėja savo netikėtais laimėtojais. Vis dėlto Kanai ne tik kino meno gerbėjų susirinkimo vieta. Čia taip pat vyksta didžiulė kino mugė, kurios metu yra pasirašoma daugybė kontraktų, susitarimų filmams kurti. Daugelis teigia, jog Kanų sėkmės paslaptis ta, jog šiame festivalyje sugebama suderinti kino kaip meno ir kaip komercijos plėtrą.

Beje, gegužės 25-ąją Kanuose iškilmingos ceremonijos metu bus įteiktas šių metų Naujojo talento apdovanojimas. Jis atiteko lietuviško pilnametražio filmo projektui „Anarchija Žirmūnuose”, kurio scenarijaus autorius yra Saulius Drunga. Kino gamybos kompanijos „Tremora” parengtas projektas konkurse sėkmingai nurungė kitus jaunų kūrėjų (iki 35 metų amžiaus) europinio kino projektus.

60-asis Kanų kino renginys tęsis iki gegužės 27 dienos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.