Sostinės gyventojams ir svečiams – atnaujinta vėliavų keitimo ceremonija prie Prezidento rūmų

Minint Partizanų pagerbimo, kariuomenės ir visuomenės vienybės dieną, sekmadienio vidurdienį prie Lietuvos Respublikos Prezidento rūmų S.Daukanto aikštėje visuomenei bus pristatyta atnaujinta valstybės vėliavų keitimo ceremonija.
Nuo šiol kiekvieną sekamadienį 12 valandą atnaujintoje ceremonijoje dalyvaus ne tik šiuolaikinėmis paradinėmis uniformomis, bet ir viduramžių šarvais vilkintys Garbės sargybos kuopos kariai.
Artimiausios ceremonijos stebėtojams Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo epochos šarvais vilkintys kariai pademonstruos specialią viduramžių karių rikiuotės programą, kuri bus rodoma ir kitomis iškilmingomis progomis S.Daukanto aikštėje vyksiančių renginių metu.
Iškilmingos ceremonijos pradžią S.Daukanto aikštėje paskelbs trimitai ir būgnai, kurių lydimi į aikštę pro pagrindinius Prezidento rūmų vartus įžygiuos dešimt XIV a. uniformomis vilkinčių karių. Jie susirinkusiems pademonstruos viduramžių karių rikiuotės programą, po kurios šiuolaikinėmis paradinėmis uniformomis vilkintys Garbės kuopos kariai nuleis ir vėl pakels valstybės vėliavas. Po vėliavų pakeitimo į aikštę sugrįš du viduramžių uniformomis vilkintys kariai, kurie vieną valandą budės prie pakeltų Trispalvių.
Tradicinė vėliavų keitimo ceremonija, kurią sostinės gyventojai ir miesto svečiais galės stebėti kiekvieną sekmadienį, bus kiek paprastesnė. Jos metu šiuolaikinėmis paradinėmis uniformomis vilkintys Garbės sargybos kuopos kariai pakeis vėliavas, o po vėliavų pakeitimo vienos valandos garbės sargybon stos du XIV a. karių uniformomis vilkintys kariai.
Kariuomenės sargybos pasikeitimo ceremonijos arba karinės rikiuotės, kuriuose dalyvauja istorinėmis uniformomis vilkintys kariai, yra neatskiriama įvairių valstybių ceremonijų dalis.
Vėliavų keitimo ritualas yra atnaujinamas rengiantis Lietuvos vardo paminėjimo tūkstantmečiui, siekiant ugdyti patriotinius jausmus ir paskatinti šalies gyventojus bei svečius domėtis mūsų valstybės istorija ir kultūra. Tai ir ženklas, kad dabartinė Lietuvos kariuomenė yra garbingos tūkstantmetės savo šalies istorijos dalis ir sargybiniai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.