Mieste karaliaus poetai

„Poezijos pavasario” dvasia.

Ketvirtą dešimtmetį

Lietuva bene vienintelė šalis pasaulyje, turinti tokią galingą, visą kraštą apimančią poezijos šventę. Kasmet baigiantis gegužei, per patį obelų žydėjimą poetai pasklinda po visą Lietuvą ir vienu metu skaito eilėraščius Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Telšiuose, Skuode, Anykščiuose, net Airijoje ir Lenkijoje. Visur, kur gyvena tautiečiai, kur pagauna ir suvokia lietuvišką žodį.

Uostamiestyje „Poezijos pavasaris” gaivina sielas jau ketvirtą dešimtmetį. Jis liko tradicinis, nesistengdamas „verstis per galvą”, išlaikė senąją struktūrą ir net vietą – vyksta anksčiau vadintos Paveikslų galerijos, o dabar – Prano Domšaičio galerijos kiemelyje. Tik šiais metais renginių bus daugiau ir jie vyks net keturias dienas Klaipėdoje ir jos apylinkėse, Palangoje ir Nidoje.

Pradės laureatai

Poezijos šventė prasidės jau gegužės 23-iąją, trečiadienį, 17.30 val., kai į I.Simonaitytės biblioteką (Herkaus Manto g. 25) susirinks visi literatūrinės Zigmo Gėlės premijos laureatai – Gintaras Grajauskas, Mindaugas Valiukas, Rimantas Kmita, Daiva Molytė- Lukauskienė ir Dalia Bielskytė, nuskynusi tą premiją šiemet. Priminsiu, kad Z.Gėlės premijai kandidatus siūlo Lietuvos ašytojų sąjungos valdyba, o ją teikia Šiaulių rajono savivaldybė už geriausią praėjusių metų pirmąją poezijos knygą. Klaipėdoje, kaip matome, gerų poetų netrūksta. Šios premijos laureatų vakaro svečiams literatūrologas dr. Marijus Šidlauskas pristatys Zigmo Gėlės-Gaidamavičiaus asmenį ir kūrybą, bus skaitomos eilės, gros „Poezijos pavasario” bičiuliai – Klaipėdos E. Balsio menų gimnazijos džiazo muzikos ansamblis, vadovaujamas Jurgio Barakausko.

Visomis kalbomis

Uostamiesčio skaitytojai eilėraščių klausytis gali visomis kalbomis – lietuviškai, rusiškai, ukrainietiškai, latviškai, nes kiekviena tautinė bendrija turi savus poetus. Gegužės 24-ąją, ketvirtadienį, 17.30 val. P.Domšaičio galerijos kiemelyje (Liepų g. 33) ir prasiskleis „Tautų poezijos žiedas”.

Tądien savo eiles skaitys lietuvių, rusų, ukrainiečių ir kitų tautų poetai. Juk Klaipėdoje, be Lietuvos rašytojų sąjungos, dar veikia Žemaitijos rašytojų bendrija, rusų literatų klubas „Sreda” ir kiti literatūriniai susivienijimai.

O jaunieji miesto poetai glaudžiasi mokyklose, miesto jaunimo centre ir Klaipėdos universiteto bendrijoje. Būtent iš jų laukiame naujų Zigmo Gėlės premijos laureatų.

Jaunųjų poetų kūrybos vakaras įvyks gegužės 25-ąją, kitą penktadienį, 17 val. P.Domšaičio galerijos kiemelyje.

Tai bus tarsi mankšta prieš baigiamąjį poezijos vakarą, kuriame savo eiles skaitys geriausi uostamiesčio poetai ir mūsų šventės svečiai.

Kartu su svečiais

Klaipėdoje, be jau minėtųjų, gyvena poetai V.Bložė. V.Brencius, J.Kantautas, A.Navickas, S.Poškus, D.Sobeckis, A.Žalys, Clandestinus, D.Vaičekauskas.

Savo kūrybą jie skaitys baigiamajame poezijos vakare gegužės 26-ąją, kitą šeštadienį, 17 val. P.Domšaičio paveikslų galerijos kiemelyje.

Kartu su jais šventėje dalyvaus poetė iš Juodkrantės O.Dovidavičiūtė-Pučenia, J.Sučylaitė iš Kauno, Skuodo poetas S.Jonauskas, E.Skaudvilaitė iš Veiviržėnų ir Palangos poetai E.Karnauskaitė ir R.Rastauskas.

Iš Karaliaučiaus atvyks poetai S.Michailovas ir I.Belovas, iš Liepojos – D.Gūtmanis, iš Vilniaus – A.A.Jonynas, V.Daškevičius ir V.Braziūnas, o Bernardas Noelas atkaks į svečius net iš Prancūzijos.

„Poezijos pavasario” baigiamojo vakaro metu gros E.Balsio menų gimnazijos smuikininkų ansamblis, vadovaujamas Gilvydo Bendoraičio, bus galima įsigyti naujų „Poezijos pavasario” almanachų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.