Wolfowitzui reikėtų pasitraukti, teigia Slovėnijos finansų ministras

Slovėnijos finansų ministras Andrejus Bajukas ketvirtadienį paragino Pasaulio banko prezidentą Paulą Wolfowitzą (Polą Volfovicą) atsistatydinti ir užbaigti banką apėmusią krizę, nes, pasak jo, ant kortos pastatytas banko patikimumas.
„Geriausia būtų, jei džentelmenas pasitrauktų”, – Blede vykstančios Pasaulio banko konferencijos užkulisiuose žurnalistams teigė A.Bajukas.

P.Wolfowitzas, virš kurio galvos pakibo įtarimų dėl neteisėto savo draugės pakėlimo pareigose ir algos padidinimo debesis, atsisako paklusti dideliam Europos spaudimui atsistatydinti ir bando taisyti savo reputaciją derėdamasis su banko valdyba dėl galimos pasitraukimo strategijos.

Jungtinės Valstijos ir toliau remia P.Wolfowitzą, o Japonijos ministras pirmininkas Koji Omi (Kodžis Omis) žurnalistams ketvirtadienį Tokijuje sakė galvojantis, jog Pasaulio banko prezidentas „dirba gerai”.

Aukščiausią tašką krizė gali pasiekti ketvirtadienį popiet, kai banko valdyba rinksis posėdžio, dėl kurio P.Wolfowitzui teko atšaukti dalyvavimą Bledo konferencijoje.

Kelios Europos šalys pareiškė, kad P.Wolfowitzo draugės, Pasaulio banko Artimųjų Rytų ekspertės Shahos Rizos (Šahos Rizos), paaukštinimo skandalo tyrimas kenkia banko reputacijai.

Prieštaringai vertinamas buvęs JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojas ir Irako karo architektas primygtinai tvirtina paaukštinęs Sh.Rizą ne iš blogos valios ir vadovaudamasis valdybos Etikos komiteto patarimais, todėl atsistatydinti atsisako.

Valdybos komisija nustatė, kad gyvenimo draugei palankūs P.Wolfowitzo veiksmai pažeidė banko taisykles ir sukėlė interesų konfliktą.

„Dabar šis dalykas užsitęsė, ir mes manome, kad tai beprasmiška ir būtų gerai prieiti prie išvados, kadangi (Pasaulio banko) patikimumas pastatytas ant kortos, – teigė A.Bajukas. – Ši institucija pernelyg svarbi pasaulio vystymuisi, kad galėtų gaišti laiką pačiai sau ir tokioms problemoms, kurios neturi nieko bendra su jos tikslais”.

P.Wolfowitzo advokatas Robertas Bennettas (Robertas Benetas) trečiadienį Vašingtone naujienų agentūrai „Reuters” sakė, kad jo klientas „neatsistatydins dėl šio debesies ir greičiau jau leis už visą šį reikalą balsuoti visai (valdybai), nei visiškai kapituliuos”.

Pasaulio banko vyresnysis viceprezidentas Francois Bourguignonas (Fransua Burginjonas) Blede vykstančioje konferencijoje teigė besitikintis, kad ši problema bus išspręsta per kelias artimiausias dienas.

„Reuters” paklaustas, ar P.Wolfowitzas neužsiminė galįs atsistatydinti, jis sakė: „Nelabai. Šis procesas plėtojasi <...> Mes paprasčiausiai esame tikri, kad valdyba ir ponas Wolfowitzas prieis abipusio instituciją tenkinančio sprendimo”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.