Prabangūs apartamentai tikriausiai dygsta žydų kapinių vietoje, užsienio ekspertus cituoja istorikas

Vilniuje dvi dienas posėdžiavusios užsienio ekspertų grupės teigimu, komercinių pastatų kompleksas Vilniaus centre dygsta buvusių žydų kapinių vietoje.
Tai pasibaigus ketvirtadienio posėdžiui BNS patvirtino Lietuvos istorijos instituto vadovas Alvydas Nikžentaitis.

„Jie konstatuoja, kad yra beveik aišku, jog naujieji pastatai yra ant kapinių teritorijos”, – teigė su ekspertais bendravęs A.Nikžentaitis, kuris yra tarpžinybinės lietuvių specialistų darbo grupės narys.

Tuo tarpu kitas lietuvių ekspertų grupės narys – Kultūros paveldo departamento direktoriaus pavaduotojas Algimantas Degutis – BNS pabrėžė, kad užsienio ekspertų išvados yra rekomendacinio pobūdžio ir jos kol kas neturėtų būti komentuojamos. Pirmadienį jas svarstys į posėdį susirinksiantys Lietuvos ekspertai.

Ginčai dėl to, kurioje vietoje veikė praėjusio amžiaus viduryje uždarytos žydų kapinės, tęsiasi nuo 2005 metų, kuomet grupė JAV žydų bendruomenės atstovų pasipiktino, anot jų, buvusių žydų kapinių vietoje Vilniaus centre vykstančiomis statybomis.

Komercinį ir brangių apartamentų pastatą Neries krantinėje statantys verslininkai teigia, kad pastatas dygsta ne buvusių žydų kapinių teritorijoje. Žiniasklaidai jie yra pateikę 2005 metais sostinės savivaldybės ir Vilniaus apskrities administracijos patvirtintą schemą, kuri pagrindžia jų teiginius. Pasak verslininkų, sovietų valdžios 1949 – 1950 metais išardytos kapinės buvo dabartinių Vilniaus koncertų ir sporto rūmų vietoje.

Tačiau Lietuvos istorijos instituto specialistų 2007 metų žiemą pateiktas žemėlapis rodo, kad statybos galimai vyksta ir buvusioje žydų kapinių teritorijoje.

Žydų kapinės, kurių ribas dabar bandoma nustatyti, Vilniaus centre veikė nuo 16 amžiaus. Jos uždarytos 19 amžiuje, o 20 amžiaus viduryje išardytos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.