„Tulpinių” byloje pradėtas nagrinėti Kiesų nužudymas

Vakar Vilniaus apygardos teismas toliau nagrinėjo Panevėžio „tulpinių” nusikalstamos gaujos bylą dėl buvusio „Mažeikių naftos” vadovo Gedemino Kiesaus, jo sūnaus Valdo ir vairuotojo Alfonso Galmino nužudymo. Kiesai ir A.Galminas dingo be žinios beveik prieš septynerius metus – 2000-ųjų liepos 6 dieną. Jų palaikai nukirstomis galvomis, užkasti maždaug 20 km nuo Panevėžio, rasti tik 2001-ųjų lapkritį.

Žudikai surengė pasalą

Pasala iš Vilniaus į namus Mažeikiuose vykusiems sūnui ir tėvui Kiesams buvo surengta 2000 metų liepos 6-osios vakarą Ukmergės rajone, šalia automagistralės Vilnius – Panevėžys. Tądien Gedeminas Kiesus su savo vairuotoju Alfonsu Galminu vyko iš sostinės oro uosto, kur pasiėmė iš studijų užsienyje grįžusį sūnų.

Kitos dienos rytą vieno Vilniaus Laisvės prospekto namo automobilių aikštelėje buvo rastas G.Kiesaus visureigis „Mercedes-Benz ML 320”. Paties verslininko, jo sūnaus ir vairuotojo paieškos užtruko dar beveik pusantrų metų.

Našlei – skaudus sugrįžimas į praeitį

Vakar posėdyje teismas apklausė G.Kiesaus našlę Alvyrą Kiesienę, turėjusią prisiminti prieš septyneris metus vykusią dramą.

Moteris pasakojo niekaip negalėjusi susisiekti telefonu nei su vyru, nei su sūnumi – jų mobilieji telefonai buvo išjungti. A.Kiesienė teigė bandžiusi susisiekti su vyru per jo vairuotojo artimuosius, tačiau ir šie buvo bejėgiai padėti. Tuomet ji dėl artimųjų dingimo kreipėsi į policiją.

Dar po kelių dienų, pasinaudojusi bankomatu, A.Kiesienė pamatė, jog bendra šeimos sąskaita beveik tuščia. Vėliau bankas pateikė išklotinę – iš jos buvo matyti, kad išgryninta didelė pinigų suma.

Apklausė buvusį premjerą

Vilniaus apygardos teismas trečiadienį apklausė buvusį Lietuvos ministrą pirmininką Adolfą Šleževičių.

Tuomet jau buvęs premjeras, kaip manoma, paskutinis bendravo su G.Kiesumi – vyrai atsitiktinai susitiko Vilniaus oro uoste. Jų vaikai po mokslų baigimo Londone atskrido tuo pačiu reisu. G.Kiesus laukė parskrendant sūnaus Valdo, A.Šleževičius – dukters Aistės.

„Su G.Kiesumi susitikau oro uosto laukiamojoje salėje, – sakė teisme A.Šleževičius. – Su juo trumpai kalbėjomės apie „Williams” atėjimą į Lietuvą, nes tuo metu tai buvo labai aktuali tema. Man buvo įdomi jo, kaip eksperto, nuomonė. Atskridus lėktuvui jis nuėjo pasitikti sūnaus, paspaudėme vienas kitam rankas, ir tiek.”

Žudikai apsimetė policininkais

Bylos duomenimis, „tulpiniai” mažeikiškių automobilį „Mercedes-Benz ML 320” sustabdė apsimetę policijos pareigūnais. Uniformas vilkėjo Virginijus Baltušis, Algimantas Vertelka, Audrius Andrušaitis ir Dainius Skačkauskas.

Grasindami automatu ir pistoletais, užpuolikai išlaipino Kiesus ir A.Galminą iš automobilio, surakino antrankiais. Netrukus vyrai buvo nugabenti į iš anksto paruoštą sodybą Panevėžio rajone, Čiūrų kaime.

Iš G.Kiesaus paimti grynieji pinigai bei banko kortelės, mokėjimų kodai išgauti grasinimais.

Po to visi trys vyrai buvo nužudyti, jų lavonai užkasti žemėje. Jie aptikti tik 2001 metų pabaigoje.

Nužudę Kiesus ir jų vairuotoją, „tulpiniai” nuvyko į Latviją, kur naudodamiesi bankomatais išgrynino Kiesų pinigus įvairia valiuta – iš viso per 128 tūkstančius litų.

Liudininkus likvidavo

Tėvo ir sūnaus Kiesų ir A.Galmino nužudyme dalyvavusius „tulpinius” Egidijų Bučį, Giedrių Liubartą, Ramūną Narbutą ir Aleksandrą Lebedevą ištiko toks pat likimas kaip ir mažeikiškius. Siekiant, kad apie buvusio „Mažeikių naftos” vadovo nužudymą nepasklistų kalbos, 2000-ųjų rugpjūtį jie buvo bendrų sušaudyti miške Panevėžio rajone.

A.Vertelka, V.Baltušis ir A.Andrušaitis jau nuteisti kalėti iki gyvos galvos už kitas žmogžudystes. Juos 2003-iųjų spalio 31 dieną nuteisė Vilniaus apygardos teismas.

D.Skačkauską teismas pripažino kaltu dėl neteisėto laisvės atėmimo, nusikaltimo slėpimo ir kitų nusikaltimų, tačiau bausmės vykdymą atidėjo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.