ES kuria socialinės apsaugos sistemą profesionaliems menininkams

Europos palamento (EP) Kultūros ir švietimo komitetas pateikė paketą siūlymų, kurie turėtų būti patvirtinti kaip parlamento rezoliucija. Parlamentarės Clare Gibault pristatytame pareiškime įvardijamos priemonės, kurių pagrindu galima būtų sukurti socialiai saugią aplinką menininkams, kurie šiuo metu yra vieninteliai darbuotojai neturintys absoliučiai jokių socialinių garantijų. Dėl šių siūlymų EP balsuos birželio mėnesį.

Pranešime aptariama galimybė meno srityje dirbantiems asmenims laisvai keliauti ir tam tikslui siūloma Europos menininko profesinio paso sistema, nes menininko profesija lemia specifinius reikalavimus judumo galimybėms. Sistema leistų menininkus identifikuoti visoje ES teritorijoje, supaprastinti keliavimo formalumus, nes Europos pase būtų nurodytas darbuotojo statusas, jo sutarčių pobūdis ir trukmė, darbdavių duomenys. Be to, Europos menininko profesinis pasas išspręstų šiuo metu opiausią klausimą – tam tikrų šalių menininkams kylančius sunkumus dėl vizos išdavimo.

Pasiūlyme dėl menininkų socialinio statuso EP rezoliucijos tai pat pabrėžiama, jog menininkai – vieninteliai darbuotojai, neturintys teisinio statuso, todėl būtina priimti nuoseklias priemones, kurios apimtų darbo sutartis, socialinę saugą, draudimą nuo ligų, mokesčių reglamentavimą. Be to, siūloma pradėti taikyti eksperimentinę elektroninę Europos socialinės apsaugos kortelę, specialiai skirtą Europos menininkams. Pranešime taip pat atkreipiamas dėmesys, jog būtina atskirti menininkų mėgėjų ir profesionalų veiklą bei apibrėžti, kas gali būti priskiriama faktiniam darbo laikui. Ypatingas dėmesys, anot EP Kultūros ir švietimo komiteto, turėtų būti skirtas ir diplomų bei kitų menininkų kvalifikaciją įrodančių dokumentų pripažinimui ES lygmeniu, kad menininkai galėtų dirbti visoje Bendrijoje.

„Mano atlikti Lietuvos meno rinkos tyrimai parodė, kad menininkai yra viena labiausiai socialiai pažeidžiamų visuomenės grupių. Be to, jie dažnai turi savo finansinių išteklių valdymo bei planavimo problemų, todėl tokia Europos iniciatyva suteiktų menininkams daugiau galimybių atsidėti savo veiklai, nesukant galvos dėl kasdienių problemų, susijusių su pragyvenimu, kelionėmis ir panašiai”, – pažymėjo Europos parlamento narė Margarita Starkevičiūtė.

Europarlamentarė sakė, kad siūlymas iš esmės jau baigtas formuoti, tačiau laiko pataisoms dar yra, todėl Lietuvos menininkai ar asocijuotos organizacijos kviečiami įsitraukti į diskusiją. Visa reikalinga informacija pateikiama Europos parlamento tinklalapyje.

Kaip teigiama EP pranešime, Europos kultūros politikos uždavinys yra sukurti dinamišką ir naujovišką aplinką visose meno srityse, kuriai sukurti reikia ne tik užtikrinti kūrybinę laisvę, bet ir socialines garantijas, kurios yra suteiktos visiems kitiems Europos darbuotojams.

EP Kultūros ir švietimo komitetas menininkų teises prašo reformuoti remiantis kultūros raiškos įvairovės apsaugos ir skatinimo, lygių galimybių, darbo teisės modernizavimo ir kitas sritis reglamentuojančiais dokumentais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.