Lietuvoje kyla nauja žemgrobystės banga

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) įspėja, jog vienai visuomenės grupei suteikta galimybė pirkti žemę už simbolinę kainą pažeidžia ne tik kitų žmonių, bet ir nacionalinius interesus.
STT vadovas Povilas Malakauskas „Lietuvos rytui” teigė, kad žemės pardavimas lengvatinėmis sąlygomis yra susijęs su didžiule korupcijos rizika. Gali prasidėti dar viena žemgrobystės banga, sukrausianti kapitalą ūkininkams apsimetėliams.

Tačiau žemdirbiams atstovaujantys politikai šių įspėjimų nenori girdėti.

Jie ragina Vyriausybę kuo greičiau tesėti dar 2003 metais prieš stojimą į Europos Sąjungą duotą pažadą parduoti ūkininkams žemės lengvatinėmis sąlygomis ir taip esą apsaugoti nuo godžių užsienio pirkėjų.

Specialų išvažiuojamąjį posėdį Panevėžyje gegužę surengęs Seimo Kaimo reikalų komitetas dar kartą priminė Vyriausybei, kad iki šiol nėra priimti poįstatyminiai teisės aktai ir todėl neveikia Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo laikinasis įstatymas.

Nauja jo redakcija įsigaliojo pernai liepą. Bet STT prakalbus apie įstatymo keliamus pavojus premjero Gedimino Kirkilo vadovaujama Vyriausybė nesiryžo nustatyti jo įgyvendinimo tvarkos ir iki šiol laikėsi delsimo taktikos.

Iš viso gauta 39 tūkst. paraiškų įsigyti maždaug 700 tūkst. hektarų žemės lengvatinėmis sąlygomis.

Laisvos žemės fonde iš viso yra 396 tūkst. ha žemės ūkio paskirties žemės. Tai beveik perpus mažiau, nei nori įsigyti 39 tūkst. tikrų ir tariamų ūkininkų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.