Interneto kelyje į bendrabučius – kliūčių ruožas

Klaipėdos universiteto (KU) bendrabučio Taikos prospekte studentų savivalda (TBSS) iniciavo parašų rinkimo akciją dėl interneto ryšio bendrabučiuose įvedimo. Tačiau kliūtimi jam gali tapti planuojamas kritinės būklės bendrabučių pardavimas.

Nors TBSS pirmininkas Jonas Rekis teigia, jog jų noras suprantamas ir paprastas – kad kiekvienas studentas kambaryje turėtų prieinamą interneto ryšį – studentų norų KU gali ir neišgirsti.

Kaip, beje, jau ne kartą buvo padaryta interneto įvedimo klausimu. J. Rekis teigė, jog jau ne pirmą kartą renkami parašai ir prašoma universiteto administracijos, kad ji įvestų internetą ir leistų studentams normaliai mokytis. Bendrabučio pirmininkas teigė, jog Taikos ir Statybininkų pr. bendrabučio gyventojai jau surinko daugiau nei 240 parašų.

Tačiau iniciatyvą gali sužlugdyti planuojamas Taikos pr. ir Malūnininkų g. bendrabučių pardavimas. Neseniai patvirtinus tam tikras įstatymo pataisas, atsirado galimybė parduoti du kritiškiausios būklės KU bendrabučius, o vietoj jų pastatyti du naujus ir modernius gyvenamuosius pastatus studentų miestelyje.

Pažadai – neištesėti

Taip būtų pradėtas įgyvendinti vieningo Studentų miestelio planas, nes šiuo metu vadinamajame Studentų miestelyje yra tik trys fakultetai iš aštuonių, rektorato ir Senato pastatai, o likusieji fakultetai ir visi bendrabučiai išsimėtę visame mieste.

Universiteto rektorius prof. habil. dr. Vladas Žulkus teigė, jog jų pardavimo planui dar turi pritarti Vyriausybė ir reikia dar daug nuveikti, kol studentų miestelyje išaugs du nauji bendrabučiai, tačiau rektorius nusiteikęs optimistiškai – bendrabučiai gali būti pastatyti jau po dviejų metų. Jei bendrabučių mainai pavyksta, neapsimoka leisti pinigų interneto įvedimui.

Prieš dvejus metus buvo žadėta Taikos pr. bendrabučio fojė pastatyti keletą prastesnių kompiuterių, nes ten sudarytos visos sąlygos – net laidai nuvesti. Tačiau net tų kelių palaikių kompiuterių studentai nesulaukė.

O pinigų įdiegti internetui reikia išties nemažai. Kaip teigė Lietuvos mokslo ir studijų tinklo LitNET, tiekiančio KU internetą, Klaipėdos regiono atstovas KU kompiuterių centro direktorius Rolandas Garška, aprūpinti vieną bendrabutį internetu taip, kad kiekviename kambaryje būtų interneto ryšys, kainuoja apie 50 tūkst. litų.

Paklaustas apie technines interneto įvedimo galimybes R. Garška teigė, jog visos galimybės yra jau seniai sudarytos. „Kiekvienam bendrabučiui jau prieš tris metus yra padaryti įvadai, kiekvienas iš jų kainavo po 25 tūkst. ir visa tai buvo padaryta ne iš universiteto lėšų. Trūksta tik tinklų pačiame viduje, kuriuos turi kas nors nupirkti”, – komentavo kompiuterių centro direktorius.

Praktiška matematika

Nežinia kodėl net kelios studentų kartos turėjo gyventi bendrabutyje be interneto dar tuomet, kai bendrabučių pardavimai net nebuvo svarstomi, nes ši problema aktyviai buvo keliama mažiausiai 4 metus. Vis dėlto studentai nusiteikę geranoriškai ir streikuoti dėl nesudaromų mokymosi sąlygų neketina.

Beje, studentai neprašo nemokamo interneto ir rado būdą kaip per kurį laiką padengti universiteto išlaidas interneto įvedimui – kas mėnesį mokėti fiksuotą 5 litų mokestį. TBSS pirmininkas paskaičiavo, jog per dvejus metus šios rinkliavos dėka universitetui atsipirktų vidaus kabelių tiesimas, o jei modernių bendrabučių statybos užtruktų, universitetas dar ir užsidirbtų.

Tūkstančiams studentų – vos per šimtą „kompų”

Dviejų bendrabučių gyventojams gali taip ir netekti džiaugtis internetu senųjų bendrabučių kambariuose, o Statybininkų pr. studentai gali greitai ir turėti internetą kambariuose. Anot universiteto rektoriaus, šis bendrabutis yra geros būklės ir artimiausiu metu apie jo pardavimą negalvojama.

Tiesa, šiame bendrabutyje jau yra belaidis KU internetas, kurį studentai įsivedė savo iniciatyva.

Artimiausiame Senato posėdyje, kuris įvyks birželio mėnesį, ketinama teikti siūlymus dėl interneto įvedimo visuose bendrabučiuose.

O kad interneto reikia visiems bendrabučiams rodo ir skaičiai. Gamtos ir matematikos mokslų fakultete praktiškai yra tik dvi kompiuterių klasės (trečioji išmontuota) ir apie 30 veikiančių kompiuterių.

Menų fakultetas iš viso neturi nuosavos kompiuterių klasės, guodžia tik jų pastate esanti KU centrinės bibliotekos interneto skaitykla. Bene daugiausia kompiuterių turi Socialinių mokslų fakultetas – ten net dvi kompiuterių klasės, dar viena – skaitykloje, du kompiuteriai stovi vestibiulyje – iš viso apie 34. Pedagogikos fakultete – tik viena klasė su vos veikiančiais 8 kompiuteriais. Taigi daugiau nei 9 tūkst. studentų tenka naudotis 150-čia kompiuterių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.