Artėjant Pasaulio Banko valdybos susitikimui Vokietija smerkia Wolfowitzą

Nors Paulas Wolfowitzas (Polas Vulfovicas) surašė jausmingą kreipimąsi, kodėl turėtų likti Pasaulio banko prezidento poste, Vokietija dar stipriau spaudžia jį atsistatydinti ir teigia, kad kitą savaitę Berlyne rengiamame banko valdybos susitikime jo niekas nelaukia.
P.Wolfowitzo kreipimasis – paskutinis bandymas prieš banko valdybos posėdį, kuriame bus nuspręsta, ar jis yra patikimas ir gali vadovauti institucijai, įkurtai padėti kovai su skurdu.

Jungtinių Valstijų vyriausybei nepavyko užsitikrinti pagrindinių savo sąjungininkių paramos siekiant išsaugoti poste P.Wolfowitzą, juolab kad banko komisija nustatė, jog pakeldamas pareigose ir padidindamas algą tame pačiame banke dirbančiai savo draugei Shahai Rizai (Šahai Rizai), jis pažeidė etikos normas.

„Atsistatydindamas jis padarytų didelę paslaugą bankui ir pačiam sau, – žurnalistams teigė viena aršiausių P.Wolfowitzo kritikių Vokietijos plėtros ministrė Heidemarie Wieczorek-Zeul (Heidemari Večiorek-Coil). – Visoms suinteresuotoms pusėms taip būtų geriausia”.

P.Wolfowitzui posto neatsisakius, ministrė patartų jam verčiau nesirodyti pirmadienį Vokietijos sostinėje prasidedančiame dviejų dienų Pasaulio banko forume, skirtame humanitarinės pagalbos besivystančioms Afrikos šalims klausimams aptarti.

„Aš nepatarčiau jam (dalyvauti), jeigu jis ir toliau liks poste”, – kalbėdama apie P.Wolfowitzą teigė ji.

Antradienį prieš 24 šalių atstovų Pasaulio banko valdybą stojęs P.Wolfowitzas ir toliau tvirtai laikėsi savo. Jo likimui nuspręsti skirtą posėdį valdyba pratęs trečiadienį.

„Su visa pagarba pareiškiu, kad kritikuoti mano veiksmus arba pripažinti juos kaip pagrindą netekti pasitikėjimo būtų didžiai nesąžininga ir prieštarautų įrodymams, kuriuos jums pateikiau”, – valdybai skirtame pareiškime rašo P.Wolfowitzas.

„Užuot vertę kaltę dėl nieko, mes visi turėtume prisiimti atsakomybę taip, kaip ją prisiėmiau aš”, – teigia jis ir sutinka klydęs.

PRIEŠTARINGAS VEIKĖJAS

2005 metais JAV prezidento George’o W. Busho (Džordžo V.Bušo) į Pasaulio banko vadovus paskirto P.Wolfowitzo veikla šiame poste nuo pat pradžių vertinama prieštaringai. Jis turėjo raminti Europos Sąjungos valstybes nares, rimtai susirūpinusias, koks vaidmuo einant JAV gynybos sekretoriaus pavaduotojo pareigas jam teko Irako kare.

Su kai kuriais šių kritikų sudūręs banko valdyboje, į kurią įeinantys europiečiai abejoja jo galimybėmis toliau likti vadovo poste, P.Wolfowitzas paragino priimti sąžiningą sprendimą.

P.Wolfowitzas taip pat žadėjo pakeisiąs vadovavimo stilių, kad atgautų pasitikėjimą darbuotojų, nuogąstaujančių, jog vadovybės krizė sukompromitavo banko patikimumą ir pakenkė jo vykdomai kovai su skurdu pasaulyje.

G.W.Busho administracija, siekianti išsaugoti P.Wolfowitzą banko prezidento poste ir siūlanti jo padarytus etikos pažeidimus svarstyti atskirai nuo patikimumo klausimų, paramos sulaukė tik iš Japonijos, kuri buvo išsakyta telefoninėje Didžiojo septyneto, vienijančio labiausiai išsivysčiusias pramonines pasaulio šalis, konferencijoje.

Nors G.W.Busho administracija ir toliau tvirtai remia P.Wolfowitzą, antradienį ji vis tik prabilo apie galimą jo pasitraukimą ir užsiminė, kad Pasaulio banko patikimumas gali būti svarbiau nei tolesnė jo kadencija šiame poste.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.