Pensininkai reikalauja grąžinti pinigus

Į Lietuvos pensininkų sąjūdžio Panevėžio skyriaus organizuotą susirinkimą pirmadienį sugužėjo didžiulis būrys garbaus amžiaus panevėžiečių. Pasikvietę Seimo narius, pensininkai jiems priminė savo skriaudą ir užtikrino kovosiantys tol, kol savo pinigus atgaus.

Dalį pensijos tūkstančiai pensininkų prarado dėl 1995-2002 metais galiojusios Vyriausybės nustatytos tvarkos, pagal kurią dirbantiems pensininkams buvo mokama tik dalis pensijos. 2002 metais Konstitucinis Teismas išaiškino, kad ši tvarka – neteisėta, ir pensininkai ėmė reikalauti grąžinti jiems pinigus. O grąžintina suma įspūdinga – apie 500 milijonų litų.

Kviečia būti vieningiems

Lietuvos pensininkų sąjūdžio Panevėžio skyriaus pirmininkė Laima Gustienė pasidžiaugė, kad į susirinkimą atėjo tiek daug žmonių. „Bet jų galėtų būti dar daugiau, juk valdžia nuskriaudė ne vieną tūkstantį panevėžiečių, – sakė pirmininkė. – Tik visi vieningai kovodami pasieksime, kad skriauda būtų atlyginta, pinigai grąžinti.”

L.Gustienė pateikė susirinkusiems iniciatyvinės grupės nuveiktų darbų ataskaitą. O darbų tikrai nemažai – rinkti parašai, rašyti raštai, kreiptasi ir važinėta į įvairias instancijas, dalyvauta televizijos laidose, pateiktos rezoliucijos Vyriausybei, Seimui, Prezidentūrai, ne kartą, reikalaujant grąžinti pinigus, piketuota.

Grąžinti žada ne visiems

Pensininkams nepatinka, kad Vyriausybė siūlo grąžinti neišmokėtas „Sodros” pensijas tik 2001-2002 metais dirbusiems pensininkams. Tačiau tie pensininkai, kurie dirbo 1995-2000-aisiais ir taip pat prarado dalį pinigų, lieka nuskriausti.

Kol kas žadama, kad šių metų pabaigoje valstybė atsiskaitys su senatvės ir invalidumo pensijų gavėjais, kurie 2001-2002 metais dirbo ir gavo sumažintas pensijas. Tam skirta 200 milijonų litų. Norint grąžinti pinigus visiems, reikėtų dar per 400 milijonų litų.

Valdžia teisinasi, kad riboti pensijų dydį Vyriausybė tuo metu buvo priversta dėl sunkios ekonominės ir finansinės padėties po Rusijos krizės. Tuo laikotarpiu ir „Sodros” biudžetas turėjo daug įsiskolinimų, todėl, sakoma, ir buvo sugriežtintas pensijų mokėjimas tuo metu dirbantiems pensininkams. Nuskriausti pensininkai įsitikinę, kad tuo metu jie tarsi paskolino savo pinigus ir reikalauja, kad skola visiems pagaliau būtų grąžinta.

Seimo nariai abejoja

Susirinkime dalyvavę Seimo nariai Gintaras Šileikis, Julius Dautartas, Alfredas Pekeliūnas atsakė į panevėžiečių klausimus, kartu su jais svarstė pinigų grąžinimo galimybes. Jie mano, kad sprendimas nemokėti visos pensijos dirbantiesiems buvo neapgalvotas ir grąžinti žmonėms pinigus yra valdžios garbės reikalas. Tačiau Seimo nariai abejoja, ar gali pavykti greitai visiems sugrąžinti pinigus.

Kol kas siūloma išmokėti skirtumą tarp paskirtosios ir 2001 m. sausio 1 d. – 2002 m. gruodžio 31 d. laikotarpiu realiai išmokėtos pensijos tiems senatvės ir invalidumo pensijų gavėjams, kurie turėjo būtinąjį stažą ir kuriems buvo taikyta nuo 2001 m. sausio 1 d. įsigaliojusi ypač griežta šių pensijų mokėjimo tvarka. Jau mirusiems pensininkams priklausiusias pensijas siūloma išmokėti jų sutuoktiniams, o jei jų nėra – mirusiojo vaikams. Neišmokėta senatvės ar invalidumo pensijos dalis žadama finansuoti iš „Sodros” biudžeto.

Lietuvos pensininkų sąjūdžio Panevėžio skyriaus susirinkimo dalyviai priėmė rezoliuciją, reikalaujančią ištaisyti klaidą ir grąžinti žmonėms jiems priklausančius pinigus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.