Malta ir Kipras pasirengę įsivesti eurą

Šiandien Europos centrinio banko (ECB) paskelbtame Pranešime apie konvergenciją (2007 m. gegužė) pristatoma Kipro ir Maltos pažanga vykdant savo įsipareigojimus dalyvauti ekonominėje ir pinigų sąjungoje (EPS), kurioje naudojama bendroji valiuta euras.
Šis ECB pranešimas buvo parengtas, kai 2007 m. vasario 13 d. Kipras ir 2007 m. vasario 27 d. Malta pateikė prašymus Europos Sąjungos (ES) institucijoms įvertinti, ar tos šalys atitinka būtinas euro įvedimo sąlygas.
Pranešime apie konvergenciją (2007 m. gegužė) ECB analizuoja, ar Kipras ir Malta pasiekė tvarios ekonominės konvergencijos aukštą lygį, ar šių valstybių nacionaliniai teisės aktai suderinti su Europos Bendrijos steigimo sutartimi ir kaip jos laikosi teisės aktų reikalavimų, kuriuos turi įvykdyti nacionaliniai centriniai bankai, siekdami tapti neatskiriama Eurosistemos dalimi.
Kipro ir Maltos institucijų prašymu šių dviejų valstybių konvergencijos ataskaitas šiandien paskelbė Europos Komisija (EK). Jos vertinimu, abi šalys atitinka euro įvedimui nustatytas sąlygas, ir EK siūlys jose įvesti eurą nuo 2008 m. sausio 1 d. Galutinį sprendimą šią vasarą priims ES Ekonomikos ir finansų ministrų taryba (Ecofin), pasikonsultavusi su Europos Parlamentu ir aptarusi tą klausimą ES vadovų tarybos susitikime.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.