Partneriai susikibo dėl savivaldos lyderio

Valdančiosios koalicijos atstovai socialdemokratai ir valstiečiai liaudininkai nepasidalija savivaldos politikus vienijančios organizacijos vadovo posto

Kėdes savivaldybėse išsidaliję vietos politikai ėmėsi raikyti Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) vadovybės pyragą. Dėl asociacijos prezidento posto susikirto valdančiosios koalicijos partnerių – Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) ir Valstiečių liaudininkų sąjungos (VLS) interesai. Į šį postą pretenduoja dabartinis LSA prezidentas socialdemokratas Ričardas Malinauskas ir Ignalinos rajono meras valstietis liaudininkas Bronis Ropė. Daugiausia mandatų LSA gavę socialdemokratai įsitikinę, kad asociacijos vadovu vėl turėtų būti išrinktas R.Malinauskas. Tačiau vos keliolika mandatų turintys valstiečiai liaudininkai teigia, kad B.Ropę palaikys kitos partijos.

LSDP ir VLS atstovai tikina, kad šios vietos politikų varžytuvės partijų bendradarbiavimui didžiojoje politikoje nepakenks.

Guodėsi vadovybei

Per pastarąjį LSDP tarybos posėdį LSA prezidentas, Druskininkų meras R.Malinauskas partiečiams guodėsi, kad šį penktadienį vyksiančiuose LSA prezidento rinkimuose socialdemokratams gali nepavykti išsaugoti šio posto. Kadenciją baigiantis asociacijos vadovas teigė, kad vadovauti LSA siekia Ignalinos rajono meras B.Ropė.

Pasak R.Malinausko, B.Ropė derasi su kitomis partijomis ir taip siekia nuo asociacijos vadovo posto nustumti socialdemokratus. „Aš pateikiau informaciją, kad Ignalinos rajono meras siekia užimti asociacijos prezidento postą ir dėl to derasi su kitomis partijomis”, – LŽ patvirtino R.Malinauskas.

LSA prezidento posto antrai kadencijai siekiantis politikas teigė, kad B.Ropės norai tapti asociacijos vadovu yra pernelyg ambicingi. Pagal delegatų skaičių LSA valstiečiai liaudininkai užima penktąją vietą. Savivaldybių tarybų rinkimų rezultatai lėmė, kad į LSA buvo deleguota 12 VLS atstovų.

Socialdemokratams asociacijoje atstovauja 37 savivaldos politikai. „Turint 12 vietų, kai mes jų turime 37, B.Ropės norai ir siekiai yra gana dideli”, – įsitikinęs R.Malinauskas.

Socialdemokratas rengiasi po kelių dienų vyksiantiems rinkimams į LSA prezidentus ir ieško kitų partijų paramos. Su keliomis jų R.Malinauskui jau pavyko susitarti. Tačiau kokios politinės jėgos palaikys jo kandidatūrą, LSA prezidentas neatskleidė. „Tikiuosi visų paramos. Be abejo, žinau, kas mane parems, bet argi būsiu įdomus, jei viską imsiu ir papasakosiu?” – nuo atsakymo išsisuko R.Malinauskas.

Socialdemokratas įsitikinęs, kad jo galimybės dar kartą tapti LSA prezidentu gana didelės. „Manau, kad mano galimybės labai realios”, – sakė Druskininkų meras.

Turi užnugarį

Prieš R.Malinauską LSA vieną kadenciją jau vadovavęs B.Ropė patvirtino, kad greičiausiai sieks LSA prezidento posto. „Vien dėl demokratijos verta pasivaržyti”, – LŽ sakė valstietis liaudininkas.

B.Ropė mano, kad būdamas tik 12 mandatų LSA turinčios partijos kandidatas vis dėlto turi galimybių būti išrinktas asociacijos prezidentu.

Jis prisiminė, kad Seimo pirmininku buvo išrinktas vos keliolika mandatų parlamente turinčios Pilietinės demokratijos partijos vadovas Viktoras Muntianas. Valstietis liaudininkas teigė, kad LSA prezidentu jį matyti norėtų ne tik partiečiai. Pasak B.Ropės, jo kandidatūrą žada palaikyti ir kelių kitų partijų atstovai. „Neslėpsiu, yra ir kitų partijų, kurios mano, kad galėčiau eiti šias pareigas”, – LŽ pasakojo B.Ropė. Per asociacijos vadovo rinkimus jis tikisi centro partijų paramos.

Ignalinos rajono meras mano, kad socialdemokratų ambicijos išlaikyti asociacijos prezidento kėdę vien todėl, kad jie LSA turi daugiausia atstovų, nepagrįstos. „Socialdemokratai šio posto nepaveldėjo, tai ne dovana. Bendras darbas rezultatų duoda, jei ieškoma kompromisų ir randamas visoms šalims priimtinas sprendimas”, – įsitikinęs B.Ropė.

Ignalinos rajono meras neturi priekaištų LSA prezidento kadenciją baigiančiam R.Malinauskui. Tačiau kai kuriuos dalykus jis darytų kitaip. „Pretenzijų R.Malinauskui dėl jo darbo neturiu, tačiau kai kuriuos dalykus matau kitaip”, – tikino B.Ropė.

Koalicijos nesužlugdys

LSDP ir VLS atstovai tikina, kad jų partiečių konkurencija dėl LSA prezidento posto neturės įtakos koalicijos partnerių santykiams.

VLS pirmininkė Kazimiera Prunskienė įsitikinusi, kad valdančioji koalicija gana stipri ir savivaldos organizacijos vadovo rinkimai jos nesuskaldys. „Koalicija nėra labai pažeidžiama, kad tokiu būdu į ją būtų galima įvaryti pleištą”, – tikino ji LŽ.

Politikė teigė nesuprantanti, kodėl socialdemokratai piktinasi B.Ropės siekiais vadovauti LSA. „Kai R.Malinauskas buvo išrinktas asociacijos prezidentu, mes nepykome. Tad manau, jei išrinktų B.Ropę, neturėtų pykti ir socialdemokratai”, – įsitikinusi politikė.

K.Prunskienė mano, kad partijos kolega B.Ropė būtų puikus LSA prezidentas. „Tai labai kompetentingas žmogus. R.Malinausko vadovaujami Druskininkai nėra įprasta savivaldybė, kurios patirtis tiktų daugumai savivaldybių”, – tvirtino VLS pirmininkė.

Priešingos nuomonės laikosi Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas Jonas Jagminas, kuris priklauso socialdemokratų frakcijai. J.Jagminas palaiko dėl LSA prezidento posto kovosiantį R.Malinauską. Parlamentaras įsitikinęs, kad valstiečių liaudininkų norai asociacijos vadovu matyti B.Ropę per dideli. „Norėti tai gali visi, bet logiška, kad LSA prezidento postas turėtų priklausyti partijai, kuri savivaldybių rinkimuose išlošė daugiausia mandatų – socialdemokratams”, – įsitikinęs politikas.

J.Jagminas negailėjo pagyrų antrą kadenciją LSA vadovauti siekiančiam R.Malinauskui. „Nieko prieš B.Ropę neturiu, tačiau vadovaudamas LSA R.Malinauskas pasireiškė kaip itin darbštus, konkretus žmogus, su kuriuo labai malonu bendrauti ir dirbti”, – tikino Seimo narys.

LSA rūpinasi įstatymų projektų, susijusių su vietos savivalda, derinimu, svarsto savivaldybių biudžetus. Vietos politikus į LSA ketverių metų kadencijai deleguoja savivaldybės pagal kvotas, kurios proporcingos partijų turimiems mandatams vietos tarybose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.