Pasaulinės premjeros išvakarėse – Janą Fabrę pristatanti paskaita

Rugsėjo mėnesį Vilniaus tarptautinis teatro festivalis „Sirenos” bus atidarytas vieno žymiausių šių dienų menininkų Jano Fabrės spektaklio „Rekviem Metamorfozei” pasauline premjera. Jos išankstiniam pristatymui skiriama paskaita „Gyvenimo geismas. Kūno vaizdai Jano Fabre kūryboje”, kurią gegužės 19 d. Šiuolaikinio meno centre skaitys profesorius Lukas Van den Driesas.

Janas Fabre yra vienas prieštaringiausių šių dienų menininkų, per 25 kūrybos metus tapęs galybės skandalingų pasirodymų, teatro ir šokio spektaklių bei operų autoriumi. Aštuntajame dešimtmetyje savitą estetinę koncepciją siūlantis kūrėjas sukėlė sumaištį garsiaisiais „pinigų performansais”, kurių metu degindavo tikrų banknotų pluoštus ir piešdavo pelenais. Kiek vėliau, savo inicijuotam meniniam judėjimui jis suteikė „grožio karių” pavadinimą.

2002 m. Belgijos karalienės Paolos užsakymu menininkas surinko 1,4 milijono skarabėjų kiautus ir jais išpuošė karališkųjų rūmų veidrodinės salės lubas. Pati karalienė pabaigė kūrinį, įklijuojadama savo inicialus. Kad ir kaip šiandien nevienareikšmiškai būtų vertinamas, Janas Fabre yra laukiamas visose didžiosiose pasaulio scenose ir parodų salėse.

Naujas, šiuo metu tik kuriamas, Jano Fabrės darbas savo mastu prilygsta jo garsiesiems kūriniams, tokiems kaip plačiai nuskambėję pasirodymai Popiežiaus rūmų kieme Avinjono festivalio metu. „Rekviem metamorfozei” apibūdinamas kaip teatrinės gyvenimo ir mirties mišios, kurias milžiniškoje erdvėje atliks aktoriai, šokėjai ir muzikantai. Anot kūrėjo, jie persikels į erdvę, kur „mirtis apgaubia gyvenimą. Gyvenimas apgaubia mirtį,” o žmogaus kūnas išsiskleidžia tarp ekstazės ir agonijos.

Kūrėją ir kūrinį Vilniuje pristatysiantis profesorius Lukas Van den Driesas yra iškilus teatro žinovas iš Nyderlandų. Antverpeno Universiteto teatro studijų specialybės dėstytojas, scenos menų žurnalo Etcetera redaktorius, įvairių teatro festivalių organizatorius ir Flamandų menų tarybos prezidentas ne tik parašė keletą knygų apie Janą Fabrę, bet ir kartu su šiuo meninku įkūrė Aisthesis – kūno reprezentacijos šiuolaikiniame teatre tyrimų centrą. Lukas Van den Driesas yra ir nuolatinis Jano Fabres dramaturgas bei literatūros konsultantas.

Luk Van den Dries „Gyvenimo geismas. Kūno vaizdai Jano Fabre kūryboje”.
Vilnius, ŠMC, 05.19 17.00

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Renginiai su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.