Londonas: priimta Europos studentų teisių Chartija

Gegužės 11 d. Londone (Jungtinė Karalystė) vykusiame 52-ajame Europos studentų sąjungos (ESIB) Tarybos susitikime priimta Europos studentų teisių Chartija. Pagrindines visų Europoje studijuojančiųjų teises skelbiantis dokumentas patvirtintas bendra 46 nacionalinių studentų sąjungų iš 35 Europos šalių valia.

Europos studentų bendruomenė sieks, kad Chartijoje minimos teisės būtų užtikrinamos ir ginamos be jokių išlygų visų prie jos prisijungusių nacionalinių studentų sąjungų ir aukštojo mokslo institucijų.

„Europoje ne visur studentų teisės suprantamos vienodai, ginamos efektyviai. Yra šalių, kur studentams vis dar uždari keliai dalyvauti su jais susijusių sprendimų priėmimo procesuose, studentai, ypač atvykę iš svečių šalių, net nežino savo teisių akademinėje institucijoje. Šis dokumentas sudarys svarų pagrindą inicijuojant pokyčius šiose srityse – teigia Lietuvos studentų sąjungos (LSS) viceprezidentė tarptautiniams reikalams Asta Janonytė.

Europos studentų teisių Chartiją sudaro preambulė ir penkios pagrindinės dalys. Jose deklaruojamos svarbiausios studentų teisės aukštojo mokslo prieinamumo, studentų interesų gynimo, akademinėje ir socialinėje, studijų bei intelektinės nuosavybės srityse.

Dokumente deklaruojama, kad išsilavinimas yra teisė, o ne privilegija, kad studentai turi būti vertinami kaip partneriai aukštojo mokslo institucijose. Chartija taip pat įtvirtina kiekvieno studento teisę į kokybišką nemokamą aukštąjį mokslą.

Gegužės pabaigoje Chartija bus pristatyta Londone vyksiančiame Europos švietimo Ministrų susitikime. Su Chartijoje skelbiamomis visuotinėmis studentų teisėmis taip pat bus supažindinta Europos Universitetų Asociacija, Europos mokyklų studentų sąjungų organizacinis biuras (OBESSU), Europos aukštojo mokslo institucijų asociacija (EURASHE) ir kitos institucijos.

Primename, kad ESIB (the National Unions of Students in Europe) – organizacija, vienijanti 47 nacionalines Studentų sąjungas iš 36 Europos šalių. Ji atstovauja bei skatina mokslo, socialinius, ekonominius ir kultūrinius Europos studentų interesus Europos Sąjungoje, Europos Taryboje bei UNESCO. Lietuvos studentų sąjunga ESIB narė yra nuo 1998 metų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.