Inspektoriai sieks darbą padaryti saugesnį

Atsižvelgdama į tai, kad Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos apskrityse įvyksta apie 70 proc. visų šalyje ištiriamų mirtinų atsitikimų darbe, Valstybinė darbo inspekcija pradėjo du mėnesius truksiančią šių apskričių įmonių inspektavimo akciją.

Valstybinės darbo inpekcijos Klaipėdos skyriaus pajėgas inspektoriai iš kitų skyrių papildė jau praėjusią savaitę. Anot Klaipėdos skyriaus vedėjo Arūno Džiugo, didžiausias dėmesys bus skiriamas statybos, krovos, medienos apdirbimo įmonėms, nes šios sritys esančios pavojingiausios.

Ši akcija skirta ne tik tikrinti, bet ir konsultuoti darbdavius bei darbuotojus įvairiais darbo saugos klausimais. Nustačius pažeidimų, dėl kurių kyla grėsmė darbuotojų saugumui, sveikatai ar gyvybei, inspektoriai duos nurodymus stabdyti darbus, taikys ir kitas priemones.

Inspektavimo akcija skelbiama siekiant veiksmingesnės nelaimingų atsitikimų darbe bei įstatymų pažeidimo prevencijos. Trijose minėtose apskrityse ne tik įvyksta daugiausiai mirtinų nelaimių, bet ir gaunama daugiau kaip 72 proc. visų piliečių skundų ir prašymų dėl darbuotojų saugos ir sveikatos bei darbo teisės norminių aktų pažeidimų.

Anot A. Džiugo, vien šiemet Klaipėdos skyrius jau užfiksavo 4 mirtinus nelaimingus atsitikimus darbe ir 12 sunkių. Šiemet ypač „pasižymėjo” krovos įmonės.

Panaši akcija, kai buvo orientuojamasi į transporto bei statybos sektorių įmones, vyko ir praėjusį rudenį. Pasak LR vyriausiojo valstybinio darbo inpektoriaus pavaduotojo Jono Naujalio, tuomet Klaipėdos apskrityje buvo patikrinta 150 statybviečių, keturiose iš jų sustabdyti darbai, skirta 19 baudų (10 darbdaviams, 9 – darbų vadovams) už 9 tūkst. 500 litų. Kauno apskrityje patikrinus 290 statybviečių darbai buvo sustabdyti penkiose, Vilniuje – net keturiasdešimtyje iš tikrintų 392.

„Klaipėdoje mažiausiai, bet ir apskritis mažesnė, be to, net ir Kaunas Klaipėdą statybų tempu jau pralenkė”, – sakė J. Naujalis.

Pavyzdžiui, praėjusiais metais pagal nelaimių skaičių statybose Klaipėdos apskritis iš visų šalies apskričių buvo antra. Čia įvyko 6 mirtini, 9 sunkūs ir 56 lengvi nelaimingi atsitikimai. Kaune mirtinų nelaimių statybose buvo 4, Vilniuje – 10.

Valstybinė darbo inpekcija akcijoje kviečia dalyvauti ir visuomenę: tiek teritorinių skyrių inpektoriams, tiek pasitikėjimo telefonu Vilniuje 213 9750 pranešti apie nesaugias, pavojingas sveikatai ar gyvybei darbo vietas, nelegalų darbą, darbo ir poilsio laiko, kitus darbo santykius reglamentuojančių teisės aktų pažeidimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.