Irake vykdoma trijų dingusių JAV karių didelio masto paieškos operacija

Irake sekmadienį maždaug 4 tūkst. amerikiečių karių, pasitelkę naikintuvus bei sraigtasparnius, į pietus nuo Bagdado pradėjo trijų kovos draugų, kurie dingo be žinios po kruvino sukilėlių išpuolio, paieškos operaciją.

Praėjus dienai po apyaušriu sukilėlių surengtos pasalos, per kurią žuvo keturi amerikiečių kariai ir irakietis vertėjas, armijos būriai į pietus ir vakarus nuo Irako sostinės esančiose vietovėse tarp palmių giraičių ir ūkių įrengė patikros punktus.

„Jungtinių Valstijų pajėgose tvirtai laikomasi nuostatos niekada nepalikti kovoje kritusio draugo”, – žurnalistams Bagdade sakė amerikiečių kariškių atstovas spaudai generolas majoras Williamas Caldwellas (Viljamas Koldvelas).

„Mes tuo giliai tikime ir todėl dėsime visas įmanomas pastangas trims dingusiems kariams surasti”, – žadėjo jis.

Patrulis, kurį sudarė sptyni kariai ir vertėjas irakietis, buvo užpultas šeštadienį už 20 kilometrų į vakarus nuo Mahmudijos – piečiau sostinės esančio neramaus miesto. Nužudytųjų kūnai buvo taip sumaitoti, kad iš pradžių sunkiai sekėsi nustatyti karių tapatybę.

Sekmadienį W.Caldwellas sakė, kad dabar atpažinti visi, išskyrus vieną, žuvusieji, tarp kurių yra ir irakietis vertėjas. Trys kariai tebelaikomi dingusiais be žinios vietovėje, kuri liūdnai pagarsėjusi tuo, kad čia aktyviai veikia žmones grobiančios sukilėlių gaujos.

Kaip naujienų agentūrai AFP teigė Mahmudijos meras Moadas al-Amiri (Moadas Amiris), už 20 kilometrų į vakarus nuo jo vadovaujamo miesto esančioje Švaišos vietovėje išsilaipino didelės JAV pėstininkų pajėgos, kurias remia sraigtasparniai ir pažemiui skraidantys naikintuvai.

„Jie apsupo visą šitą vietovę ir suėmė 43 įtariamuosius, operacija dar tęsiasi, – sakė meras. – Irako armija operacijoje nedalyvauja, tik amerikiečiai”.

Remdamasis miesto policijos vadu M.al-Amiri pranešė, kad piečiau Mahmudijos vykdomas kitas reidas, kuriame taip pat dalyvauja amerikiečių kariai ir sraigtasparniai. „Tenai irgi keli žmonės suimti”, – pridūrė jis.

Mahmudija įsikūrusi kiek piečiau Bagdado, dirbamų žemių ir sodų rajone, laikomame sunitų sukilėlių bastionu. Po 2003 metų kovo invazijos šios vietos buvo pramintos „Mirties trikampiu”.

JAV pajėgoms Bagdade, taip pat šalies vakaruose ir rytuose kasdien tenka susidurti su pakelės bombų sprogimais, snaiperių ir partizaninių grupuočių kovotojų išpuoliais, tačiau paimti į nelaisvę amerikiečių kariškių sukilėliams pavyksta retai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.