Pakistane politiniai neramumai pareikalavo mažiausiai 34 gyvybių

Pakistano prezidentui Pervezui Musharrafui (Pervezui Mušarafui) prieš du mėnesius nušalinus vyriausiąjį teisėją, šeštadienį pietiniame Karačio mieste kilo kruviniausi per visą tą laiką neramumai tarp priešiškų stovyklų, nusinešę 34 žmonių gyvybes.

Dauguma aukų – opozicinės partijos atstovai, susirinkę į mitingą Karačyje palaikyti teisėjo Iftihkaro Muhammado Chaudhry (Iftihkaro Mohamado Čodrio), kuris pats į susibūrimą neatvyko, nes negalėjo išvažiuoti iš oro uosto, P.Musharrafo rėmėjams užgriozdinus kliūtimis kelią.

I.M.Chaudhry, kuris nušalintas nuo vyriausiojo teisėjo pareigų tapo nepritarimo aštuonerius metus trunkančiam P.Musharrafo kariniam valdymui simboliu, vėliau atsisakė planų pasakyti kalbą ir išskrido atgal į sostinę Islamabadą.

Šeštadienį virš Karačio kilo juodi dūmai, o miesto gatvėse aršiai kovėsi automatais ir kulkosvaidžiais ginkluotos minios. Jos apšaudė privačią televizijos studiją ir padegė dešimtis autobusų bei automobilių.

„Per neramumus Karačyje žuvo mažiausiai 34 žmonės ir dar daugiau kaip 100 buvo sužeisti”, – naujienų agentūrai AFP sakė aukšto rango saugumo pareigūnas, pageidavęs likti neįvardytas. Tokį aukų skaičių patvirtino ir kiti du valdžios atstovai.

Pasak pareigūno, dauguma žuvusiųjų priklausė tremtyje gyvenančios buvusios premjerės Benazir Bhutto (Benazir Bhuto) Pakistano liaudies partijai. Kiti pareigūnai teigė, kad tarp aukų būta policininko ir paramediko.

Svarbus Jungtinių Valstijų sąjungininkas P.Musharrafas vėliau vakare kreipėsi į Islamabade surengtą savo paties rėmėjų mitingą ir pareiškė neskelbsiantis nepaprastosios padėties. Tačiau prieš tai Karačyje jis dislokavo papildomas sukarintas pajėgas, aprūpintas šarvuočiais.

Piktnaudžiavimu savo įgaliojimais apkaltintą I.M.Chaudhry prezidentas atleido kovo 9 dieną ir taip pavertė teisėją nepaklusnumo valdžiai simboliu bei sukėlė rimčiausią krizę nuo tada, kai prieš aštuonerius metus po perversmo, per kurį nebuvo pralietas kraujas, užėmė valdžią.

Oponentai tvirtina, jog ginkluotųjų pajėgų vadas P.Musharrafas pažeidė konstituciją, nušalindamas vyriausiąjį teisėją, kad prieš artėjančią penkerių metų kadencijos pabaigą dabartinis parlamentas jį lengviau perrinktų prezidentu.

Niujorke įsikūrusi žmogaus teisių gynimo organizacija „Human Rights Watch” pareiškė, jog akivaizdu, kad P.Musharrafo vyriausybė ir jos sąjungininkai „tyčia siekė pakurstyti Karačyje smurtą”, ir pridūrė, kad policija per neramumus tebuvo „tyli žiūrovė”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.