Vilniuje bus atidengtas paminklas daktaro Aiskaudos prototipui

Vilniuje kitą savaitę bus atidengtas paminklas garsiam gydytojui, pasakos apie daktarą Aiskaudą prototipui Cemachui Šabadui.

Skulptoriaus Romo Kvinto sukurtas paminklas C.Šabadui bus atidengtas skvere Mėsinių gatvėje trečiadienį.

Vilnietis C.Šabadas (1864-1935) buvo žydų kilmės gydytojas, medicinos teoretikas, visuomenės veikėjas, bendruomenės lyderis ir humanistas. Jo pastangomis buvo kuriamos labdaros organizacijos, įgyvendinami paramos projektai, skirti nepasiturinčių miesto gyventojų sveikatos priežiūrai bei gyvenimo sąlygoms gerinti.

Daktaras ypatingą dėmesį skyrė vaikų sveikatos problemoms, todėl atidengiama skulptūra vaizduos C.Šabadą besikalbantį su vaiku.

Kaip prisiminimuose pasakojo kūrinio „Daktaras Aiskauda” autorius Kornejus Čiukovskis, su C.Šabadu susipažinęs 1912 m., šis gydytojas buvo maloniausias žmogus, kurį jam teko pažinti.

„Jis gydė vaikus ir vargšus nemokamai. Jeigu pas jį ateidavo negaluojanti mergaitė, tai jis dažniausiai vietoje vaistų paskirdavo pieno ar maisto davinius. Kitą dieną galėjai matyti tą pačią mergaitę pas daktarą atnešusią savo katiną, o po kelių dienų prie jo durų laukdavo būrys vaikų”.

Daktarui C.Šabadui mirus, laidotuvių dieną jį pagerbė ne tik miesto gyventojai, įvairios organizacijos, bet ir tuomet Vilniaus kraštą okupavusios Lenkijos atstovai, laiškus atsiuntė ir Lietuvos vadovai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.