Dideli naujagimiai – civilizacijos pasekmė

Parduotuvėse jau sunku rasti produktą, nepažymėtą raide „E”. Amerikiečiai tam net skambų pavadinimą sugalvojo: „E-pidemija”. Dažai, saldikliai, konservantai, su augimo stimuliatoriais androgenais išauginti viščiukai, hormonais šeriamos kiaulės ir karvės pasiekia mūsų skrandžius nuo parduotuvių prekystalių. Mokslininkai mano, jog dėl netinkamos mitybos ir nuolat mažėjančio žmonių fizinio aktyvumo gimsta vis didesnio svorio naujagimiai.

Lietuvos mokslininkai, atlikę 1974-2004 metų duomenų analizę, pastebėjo, kad vaikai gimsta vis sunkesni ir 1,5 ar 2 cm didesni. Klaipėda pernai sulaukė tikro „rekordininko” – tik gimęs berniukas svėrė 6 kg ir 100 gramų.

„Panašus atvejis neseniai buvo užfiksuotas Brazilijoje. Naujagimis svėrė 6 kilogramus, o jo nuotraukos netrukus apskriejo viso pasaulio žiniasklaidą”, – prisiminė Klaipėdos universitetinės ligoninės Akušerijos ir ginekologijos departamento Nėštumo patologijos skyriaus vedėjas Vytautas Rauba.

Tačiau džiūgauti dėl didėjančio naujagimių svorio, pasak mediko, nereikėtų. „Tai labiau problema nei džiaugsmas”, – tikino jis.

Statitikos duomenimis, Lietuvoje yra nutukęs vienas iš šešių septynių vaikų.

Per daug angliavandenių

Stambiu vadinamas tas naujagimis, kuris sveria daugiau nei 4 kg. Kiek tokių dručkių gimsta uostamiestyje, specialiai neregistruojama, tačiau Nėštumo patologijos skyriaus vedėjas pastebėjo, jog nuo 1998 metų Klaipėdos gimdymo namuose pasaulį išvysta išties didesni kūdikiai.

„Naujagimių svoris pradėjo kisti kartu su šokoladukų „Baunty”, „Mars”, „Snicker” ir pan. pasirodymu lietuviškoje rinkoje, – juokauja gydytojas. Tačiau priduria, jog kiekviename juoke esama ir tiesos. – Angliavandenių perteklius turi įtakos vaisiaus svoriui.”

Dauguma būsimų mamų negali atsispirti nesveikai mitybai, nes kontroliuoti gastronominius poreikius nelengva: „Atkreipkite dėmesį į tai, ką siūlo maisto gamintojai, – pataria medikas. – Ar prieš 10 metų galėjome pagalvoti, jog ateityje parduotuvėse bus sunku rasti ledų be šokolado, o gaiviųjų gėrimų – be saldiklių? Gausybė maisto produktų gardinama medžiagomis, aktyvuojančiomis skonio receptorius, todėl jų norisi suvalgyti kuo daugiau.”

Ne visos mamos atsižvelgia į gydytojų rekomendacijas riboti angliavandenių kiekį. Daugelis vadovaujasi bobučių pamokymu „Valgyk ką nori ir kiek nori.” Kita vertus, ir dėl finansinių priežasčių ne visos moterys gali maitintis tik sveiku, subalansuotu maistu.

Kaltas diabetas

Kas, be netinkamos mamos mitybos, dar lemia kūdikio svorį?

Pasak V. Raubos, tai priklauso ir nuo mamos bei tėvo genetikos, ir nuo to, ar nėščioji turi antsvorio, ar neserga diabetu. Placentos funkcijos tam taip pat turi reikšmės, kaip kad reikšmingi ir vaisiaus augimo faktoriai.

Statistika rodo, kad iš visų didelio svorio naujagimių tik 14 procentų įtakos turėjo tėvų genetika. Dauguma mažylių svorio priaugo dėl to, kad mamos iki nėštumo sirgo arba nėštumo metu susirgo diabetu. Jų naujagimiai dažnai gimsta nesubrendę, serga kepenų, kasos, širdies ir kraujo ligomis. Todėl nėštumo metu ypač svarbu nustatyti, ar motina serga diabetu.

Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) teigimu, per artimiausius 20 metų išsivysčiusiose pasaulio šalyse šia liga gali sirgti net 30 proc. visuomenės. Šiuo metu sergančiųjų skaičius siekia 4-6 procentus.

„Šiandien gliukozės kiekis kraujuje ir gliukozės testas Lietuvoje nėra privalomas, o turėtų būti”, – įsitikinęs Nėštumo patologijos skyriaus vedėjas. Lietuvoje aukščiausiu lygiu apie tai kalbėta ne kartą, tačiau šiems tyrimams valstybė neranda lėšų.

Cezario pjūvis nebūtinas

Nustačius per didelį vaisiaus svorį, gydytojų konsiliumas sprendžia, ar moteris gali gimdyti natūraliai, ar reikalinga planinė cezario operacija.

„Artimieji ir net kai kurie medikai nuteikia mamytes reikalauti planinės operacijos, tačiau faktas, jog po širdimi spurda didesnio svorio vaikelis, nereiškia, kad moteris nesugebės jo pagimdyti. Žinoma, kiekvienas atvejis – individualus, jį svarsto gydytojų konsiliumas, atsižvelgiame ir į mamos pageidavimus”, – kalbėjo medikas.

Jis pastebėjo, kad sėkmingam gimdymui moterys tarsi užsiprogramuoja, jei nusiteikia pozityviai: ir stambius vaikelius pačios pagimdo, o jei abejoja savimi – gimdymas vyksta sudėtingai. „Čia kaip tautosakoj – jei kartoji sau 10 kartų, kad esi nesveikas ar nevykėlis, tai 11 kartą arba susirgsi, arba tuo nevykėliu iš tiesų tapsi.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.