Lietuvos siūlymai italams neįkandami

Pretenzijas į „Villa Lituania” mūsų šalis pasirengusi iškeisti į 9 mln. eurų. Tačiau net ir tokio dydžio kompensacija už dvigubai brangiau įvertintą pastatą Italijos derybininkams atrodo nepriimtina.

Lietuva linkusi atmesti Italijos valdžios siūlymą kaip kompensaciją už prarastą tarpukario ambasados Romoje pastatą „Villa Lituania” 99 metams už 1 eurą išsinuomoti remontuotiną senovinių pastatų kompleksą. Politikai mano, kad Lietuvai būtų naudingiau derėtis dėl piniginės kompensacijos. Mūsų šalies derybininkai kolegoms iš Italijos jau užsiminė, kad už 20 mln. eurų įvertintą „Villa Lituania” jie norėtų gauti daugiau nei perpus mažesnę sumą – 9 mln. eurus. Tačiau ir tokia nuolanki mūsų derybininkų iniciatyva sulaukė neigiamos Italijos reakcijos.

Kompleksas netinka

Palyginti toli nuo Romos centro ir diplomatinių atstovybių kvartalo įsikūrusį remontuotinų pastatų „Casalli Strozzi” kompleksą italai Lietuvai siūlo jau antrą kartą. Prieš porą metų šį variantą Lietuvos derybininkai buvo atmetę. Italijos valdžia teisinasi, kad mūsų šaliai anksčiau neįtikusius pastatus vėl siūlo, nes kitų tinkamų neturi. „Italijos derybininkai sako, kad tai yra vieninteliai pastatai, kuriuos jie esant tokiai situacijai gali mums pasiūlyti”, – LŽ sakė Užsienio reikalų ministerijos valstybės sekretorius Algimantas Rimkūnas.

Dėl dar sykį siūlomo pastatų komplekso mūsų šalies derybininkai greičiausiai nesiderės. Abejones dėl „Casalli Strozzi” išreiškė Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK). Parlamentarų netenkina tai, kad Italija siūlo kompleksą ne perduoti nuosavybės teisėmis, o tik išnuomoti. „Villa Lituania” mes nesinuomojome, o buvome nusipirkę ir sumokėję 45 proc. visos kainos. Vėliau pastatą iš mūsų atėmė”, – LŽ pabrėžė Seimo URK pirmininko pavaduotojas Audronius Ažubalis. Seimo nariams nepriimtina ir tai, kad „Casalli Strozzi” kompleksas yra remontuotinas, įsikūręs ne diplomatinių atstovybių rajone. Maža to, pastatus vieną nuo kito skiria autostrada. „Lietuvos diplomatai turi dirbti tokiam darbui tinkamose ir valstybę deramai reprezentuojančiose patalpose, o dabar Italijos mums siūlomi pastatai kelia rimtų abejonių”, – įsitikinęs A.Ažubalis.

Įskaičiuotų ir kaltę

Seimo URK nariai mano, kad geriausia išeitis Lietuvai – reikalauti iš Italijos piniginės kompensacijos.

Lietuvai derybose su Italija atstovaujantis A.Rimkūnas LŽ sakė, kad su italų derybininkais jau aptarė kompensacijos dydį. Mūsų šalies derybininkas kolegai iš Italijos nurodė, kad Lietuva už prarastą pastatą „Villa Lituania” tikisi gauti bent 9 mln. eurų kompensaciją.

Buvusį Lietuvos ambasados pastatą Romoje neseniai įvertinę nepriklausomi ekspertai nustatė, kad jis vertas 20 mln. eurų (apie 70 mln. litų). Lietuva tarpukariu pastatą įsigijo išsimokėtinai ir iki jo praradimo buvo išmokėjusi 45 proc. pastato vertės. „Tad 9 mln. eurų yra maždaug ta suma, kurios Lietuva turi teisę reikalauti iš Italijos”, – teigė A.Rimkūnas.

Politikai mano, kad Lietuva turėtų reikalauti gerokai didesnės sumos, nes „Villa Lituania” buvo prarasta dėl Italijos valdžios kaltės. Pastatą bandžiusiems išsaugoti Lietuvos diplomatams Italijos valdžia uždraudė perduoti „Villa Lituania” diplomatinės atstovybės Vatikane žinion. „Italijos valdžia yra atsakinga, kad ir okupacijos sąlygomis dirbusi Lietuvos užsienio atstovybė negalėjo naudotis nei ambasados pastatu, nei sklypu 50 metų. Į kompensacijos dydį reikėtų įskaičiuoti ir tai”, – įsitikinęs A.Ažubalis.

Įvertino neigiamai

Lietuvos diplomatai skeptiškai vertina galimybę iš Italijos valdžios reikalauti didesnės kompensacijos. „Norai visada yra labai dideli, bet yra ir realios galimybės”, – aiškino A.Rimkūnas.

Pasak derybininko, italams užsiminęs apie 9 mln. eurų dydžio kompensaciją jis sulaukė neigiamos reakcijos. „Italai pasiūlymą įvertino, švelniai tariant, be entuziazmo. Jie mano, kad tokio dydžio kompensacija yra nereali. Prieš kelerius metus Italijos valdžios ekspertai „Villa Lituania” įvertino perpus mažesne suma”, – derybų detales atskleidė A.Rimkūnas. Piniginės kompensacijos klausimas Italijoje gali būti sprendžiamas labai ilgai.

Šeimininkauja rusai

Derybos dėl kompensacijos už „Villa Lituania” su Italijos valdžia vyksta jau septyniolika metų. Tačiau didesnių postūmių sprendžiant šį klausimą vis dar nematyti.

Mūsų šalies politikai tikina, kad dėl įstrigusių derybų kalta Italijos valdžia. Aukščiausi šalies pareigūnai, Seimas ne kartą yra kreipęsi į Italijos valdžią, prašydami paspartinti šio reikalo sprendimą, bet mūsų šalies raginimų italai neišgirdo. „Italijos politinis elitas nepakankamai nuoširdžiai ir sąžiningai įvertina buvusio fašistinio diktatoriaus Benito Mussolini veiksmus. Manau, kad italai vis dar neatsiskaitė su praeitimi”, – įsitikinęs A.Ažubalis.

Šiuo metu Romoje įsikūrusiame „Villa Lituania” pastate šeimininkauja Rusijos diplomatai. Nors mūsų šalies derybininkai teigia, kad Lietuva niekada neišsižadės pretenzijų į tarpukario Lietuvos ambasadą, vilčių, kad „Villa Lituania” kada nors bus grąžinta Lietuvai, praktiškai neliko. „Atsižvelgiant į italų požiūrį į Rusiją, jų baimę komplikuoti santykius su šia šalimi, taip pat Rusijos nenorą atiduoti pastatą, nėra jokių šansų atgauti „Villa Lituania”, – teigė A.Ažubalis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.