Parlamentaras atsiprašė VSD išvadinęs „vagių gauja”

Parlamentaras Egidijus Klumbys atsiprašė Valstybės saugumo departamento (VSD) visą jį išvadinęs „vagių gauja”, tačiau įžeidimą pakartojo, šįkart adresuodamas konkrečiai departamento vadovybei.

Rytiniame plenariniame posėdyje, kuomet buvo svarstomas VSD vadovo Arvydo Pociaus atleidimo klausimas, E.Klumbys pareiškė departamentą esant „vagių gauja”, kaltindamas VSD vadovybę mažesne nei rinkos kaina privatizavus tarnybinius butus.

Po tokių parlamentaro pareiškimų Seimo salėje kilo šurmulys ir pasigirdo replikos, raginančios atsisakyti savo žodžių ir atsiprašyti VSD dirbančių žmonių.

Prasidėjus vakariniam posėdžiui E.Klumbys atsiprašė vagimis išvadinęs VSD darbuotojus, akcentuodamas, jog departamente dirba daugybė sąžiningų žmonių, tačiau darkart „įkando” VSD vadovams, pareikšdamas, jog „vadovybės viršūnėje yra susikūrusi vagių gauja”.

Seimas ketvirtadienį priėmė nutarimą, kuriuo, atsižvelgiant į prezidento Valdo Adamkaus dekretą, pritarė Arvydo Pociaus atleidimui iš Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo pareigų.

Seime svarstant VSD vadovo atleidimą A.Pociui buvo pažerta daugybė priekaištų, ypač – dėl prieš pat balsavimą dėl atleidimo privatizuotą tarnybinį butą sostinės Jeruzalės rajone.

Žiniasklaidos teigimu, A.Pocius 4 kambarių butą prieš 8-erius metus statytame name įsigijo už 315 tūkst. litų, nors ekspertai jį įkainojo 170 tūkst. litų brangiau.

Parlamentarai negailėjo kritikos VSD vadovui, kaltindami jį apmulkinus Seimą, kad, savo pareiškimu iš Seimo tribūnos anksčiau išprovokavęs sau palankų balsavimą dėl atleidimo iš pareigų, laimėtų laiko buto privatizavimui.

A.Pociaus atleidimui iš VSD vadovo pareigų parlamente pritarta iš antro karto.

Seimas dar kovą balsavo dėl A.Pociaus atleidimo, tačiau tąkart pritrūko balsų – už tokį nutarimo projektą po pateikimo 32 Seimo nariai balsavo už, 4 – prieš, 42 susilaikė.

Seimas A.Pociaus atleidimui nepritarė po to, kai šis iš parlamento tribūnos pareiškė apie baigtas tirti rezonansines praėjusio dešimtmečio bylas, be to, užsiminė, jog kai kurie aukšti VSD pareigūnai pardavinėjo slaptą informaciją nedraugiškoms valstybėms, o Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovą Algimantą Matulevičių apkaltino praeityje susijus su KGB.

Tuomet dalis parlamentarų tvirtino, jog A.Pocius turi pagrįsti mestus kaltinimus bei pateikti informaciją apie minėtas bylas, todėl jo atleidimas būtų nesavalaikis.

Seimo valdyba iš A.Pociaus laukė jo teiginius pagrindžiančių įrodymų, tačiau teikti informaciją uždraudė medžiagą perėmusi Generalinė prokuratūra.

Pažymą iš Registrų centro, reikalingą buto privatizavimui, A.Pocius gavo prieš pat pirmąjį balsavimą Seime dėl jo atleidimo.

Konservatorės Rasos Juknevičienės iniciatyva Seimas ketvirtadienį priėmė protokolinį nutarimą, kuriuo kreipiasi į generalinį prokurorą Algimantą Valantiną, prašydamas ištirti A.Pociaus veiksmus galimai žemesne nei rinkos kaina privatizuojant butą, apginti viešąjį interesą ir pranešti apie taikytiną teisinę atsakomybę.

VSD tarnybinių butų privatizavimu jau anksčiau domėjosi Seimo Audito komitetas ir prieš porą savaičių irgi kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydamas įvertinti veiksmų teisėtumą bei užtikrinti viešojo intereso apsaugą, departamentui rekomenduota privatizavimo procesą sustabdyti.

Parlamentarai privatizavimo detales norėjo išgirsti iš paties A.Pociaus, tačiau žinybos vadovas atleidimo procedūros metu Seimo posėdyje nedalyvavo, nes išvyko į komandiruotę.

V.Adamkus teikė Seimui dekretą atleisti A.Pocių, atsižvelgdamas į jo atsistatydinimo pareiškimą po to, kai parlamentarai pernai žiemą patvirtino nepalankias VSD veiklos parlamentinio tyrimo išvadas.

Nepritarus pirmajam prezidento dekretui, jis pats atšaukė kitą, kuriuo į naujuosius VSD vadovus siūlė šiuo metu Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) vadovaujantį Povilą Malakauską.

Šiuo metu prezidentas ieško naujo kandidato į VSD vadovus, kol jis bus patvirtintas, departamentui vadovaus A.Pocius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.