„Sodros” pensijos bus didinamos atsižvelgiant į stažą

Didelį stažą įgiję pensijų gavėjai gaus didesnes pensijas – tokiam Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pasiūlymui šiandien pritarė Lietuvos Respublikos Seimas. Nauja pensijų apskaičiavimo tvarka, pagal kurią ilgamečiai darbuotojai, turintys didesnį negu 30 metų stažą, įgis teisę gauti priedą už stažo metus, įsigalios nuo šių metų liepos 1 d.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Vilijos Blinkevičiūtės teigimu, priėmus šias įstatymo pataisas, padidės valstybės parama pagyvenusiems žmonėms ir neįgaliesiems, turintiems labai didelį darbo stažą, bet gaunantiems gana mažas senatvės ar netekto darbingumo (invalidumo) pensijas dėl jų turėto mažo uždarbio. „Dabar bus įvertinti visi ilgai dirbę asmenys, tarp kurių yra išdirbusių ir pusę šimtmečio ar dar daugiau”, – sako ministrė.

Už kiekvienus pilnus stažo metus, viršijančius 30 metų, prie asmens gaunamos valstybinės socialinio draudimo senatvės ar netekto darbingumo (invalidumo) pensijos bus skiriamas priedas už stažo metus. Šis priedas bus apskaičiuojamas dauginant 3 procentus bazinės pensijos iš kiekvienų asmens įgytų pilnų stažo metų, įgytų virš 30 metų, skaičiaus. Atkreiptinas dėmesys, kad apskaičiuojant priedą už stažo metus bus įvertintas ir stažas, įgytas po pensijos paskyrimo, nors į šį stažą apskaičiuojant pensiją nebuvo atsižvelgta.

Atsižvelgiant į šiuo metu galiojantį bazinės pensijos dydį – 266 Lt, už vienerius pilnus stažo metus, įgytus virš 30 metų, priedas už stažo metus bus 7,98 Lt. Kaskart padidinus bazinę pensiją, atitinkamai didės priedo už stažo metus dydis.

Pavyzdžiui, senatvės pensijos gavėjui, įgijusiam 35 metų stažą, pensija per mėnesį padidės 39,90 Lt, įgijusiam 40 metų stažą, – 79,80 Lt, įgijusiam 50 metų stažą, – 159,60 Lt, įgijusiam 55 metų stažą, pensija padidės 199,50 Lt.

Priedą už stažo metus „Sodros” teritoriniai skyriai be asmens prašymo apskaičiuos ir išmokės iki 2007 m. gruodžio 1 d. Nepriklausomai nuo išmokėjimo mėnesio, priedas už stažo metus bus apskaičiuotas ir išmokėtas nuo įstatymo pataisų įsigaliojimo dienos, t.y. nuo 2007 metų liepos 1 d.

Įstatymo pataisoms įgyvendinti iš „Sodros” biudžeto 2007 metais reikės per 180 mln. Lt. Pensijos padidės maždaug 450 tūkstančių gavėjų.

Taip pat nuo liepos 1 d. įsigalios nauja senatvės ir netekto darbingumo pensijų skyrimo iš naujo tvarka. Kreiptis dėl pensijos skyrimo iš naujo galės šių pensijų gavėjai po pensijos skyrimo įgiję papildomą, ne mažesnį negu 1 metų stažą. Šiuo metu kreiptis dėl pensijos skyrimo iš naujo asmenys gali tuomet, kai po pensijos skyrimo įgyja ne mažesnį nei 2 metų stažą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.