Gatvės pavojai ir kaip jų išvengti

Atrodytų, kas gali būti paprasčiau, nei važiuoti miesto gatve? Bet kuris naujokas žino: laikykis Kelių eismo taisyklių, ir kelionė bus sėkminga.

Tačiau kiekvienas vairuotojas, važinėjantis mūsų miestų gatvėmis, žino ir tai, kad labai dažnai šių elementarių taisyklių nepaisoma. Už tai sumokama didelė kaina.

Nereikia baimintis autobusų, troleibusų ir didelių krovininių automobilių – nors ir kaip grėsmingai atrodytų, jie nėra platesni už kelio juostą, kuria važiuoja.

Milžinai ir nykštukai

Kol judate savo juosta, o autobusai, troleibusai ir didelių gabaritų krovininiai automobiliai – savo, jokio papildomo pavojaus nekyla. Tačiau nederėtų pamiršti, kad didžiosios transporto priemonės turi vadinamąsias mirtinas apžvalgos zonas. Tai reiškia, kad kartais tokio milžino vairuotojas jūsų gali tiesiog nepastebėti. Sunkvežimiui arba autobusui prieš pat jūsų automobilio nosį pradėjus persirikiuoti nevertėtų stengtis jo apšokti, kol neįsuko į reikiamą eilę – gal vairuotojas tiesiog jūsų nemato.

Praleidžiami greitieji

Kiekvienas dalykas priimtinas tol, kol neperlenkiama lazda. Nors ir atrodytų nemandagu ar nedžentelmeniška, nevertėtų praleisti visų į jūsų eilę nusitaikiusių sukti sunkvežimių. Sėkmingu manevravimu gatvėje laikytinas toks, kai ir jums, ir šalia esantiems automobiliams nereikia staigiai kaitalioti važiavimo greičio ar krypties.

Tarkime, iš gretimos juostos aiškiai mažesniu greičiu važiuojančiam sunkvežimiui taikantis sukti į juostą prieš pat jūsų automobilį, važiuojantį gerokai greičiau, visai teisėtai galima pamirksėti žibintais, kad praleistų važiuojančiuosius didesniu greičiu. Taip pat nevertėtų skubėti persirikiuoti, jeigu ta eile, į kurią ketinate sukti, greitai iš paskos atvažiuoja kiti automobiliai.

Svarbiausia – nesikarščiuoti

Neverta lėtinti greičio ir bandant persirikiuoti. Geriau iš anksto susirasti tarpelį ir reikiama, nors ir lėčiau judančia juosta nuvažiuoti didesnį atstumą. Vėliau neteks sustojus ties sankryža bandyti prasibrauti pro automobilių srautą bei stabdyti eismą juostoje, kurioje sustojote laukdami. Tokios pat taisyklės galioja ir automobilių spūstyse. Svarbiausia – nesutrikti ir nesikarščiuoti. Jei kas nors iš gretutinės juostos ketina įsukti priešais jus, praleiskite. Kitaip nepalyginti daugiau laiko sugaišite ginčydamiesi dėl įlenkto sparno.

Susiklosčius nenumatytoms aplinkybėms nepamirškite paprasčiausios taisyklės: kol važiuojate savo kelio juosta ir nekeičiate judėjimo krypties, išlaikote pirmenybę prieš kitus eismo dalyvius. Atminkite: blaivi galva, tvirtai vairą lankančios rankos ir pakili nuotaika visada padiktuos teisingus sprendimus.

Spūstys

Atskirai verta pakalbėti apie transporto spūstis. Jos tapo tokios įprastos, kad didžiuosiuose miestuose eismą be jų šiandien sunku ir įsivaizduoti.

Dažnai spūstys arba eilės susidaro siaurose gatvelėse, kuriose tam tikru paros metu susidaro didelis eismo tankis. Padėtį dar labiau apsunkina neveikiantys šviesoforai, bloga kelio danga, sudėtingos gatvių sankirtos, blogas matomumas. Labai dažnai spūsties priežastimi tampa remonto darbai, tarp jų – kanalizacijos sistemų gedimų šalinimas, užtrukusios miesto objektų statybos arba kelių rekonstrukcija. Tokiais atvejais geriausia spūstį apvažiuoti.

Tai pats teisingiausias sprendimas, kai reikia įveikti nuolat toje pačioje vietoje susidarančius automobilių kamščius. Kad patektume į reikiamą vietą, mieste visuomet galima rasti kitą kelią, net jei jis būtų pora kilometrų ilgesnis.

Technika

Netikėtai sustojęs arba ką nors kliudęs automobilis eismo sraute sudaro spūstį. Dažniausiai tai atsitinka dėl transporto priemonės gedimo (perkaito variklis, neefektyviai suveikė stabdžiai ir kt.).

Transporto priemonių santalka

Autobusų stotelėse laukdami keleivių gali stovėti keli ar net keliolika maršrutinių autobusų ar taksi. Prisideda ir tas maršrutinis transportas, kuris, reikalaujant keleiviams, sustoja siaurose gatvelėse. Tokiais atvejais reikia laikytis atokiau nuo maršrutinio transporto ir būti pasirengusiems jo netikėtam sustojimui. Reikia stengtis saugiu greičiu apvažiuoti visuomeninio transporto susitelkimo vietas.

Pradedantieji ar miesto nepažįstantys vairuotojai taip pat gali sukelti automobilių spūstį. Pavyzdžiui, norėdami išstudijuoti kelio ženklus ilgėliau sustoja sankryžose, ilgiau arba neteisingai reaguoja į šviesoforo ar reguliuotojo signalus, pajudėdami iš vietos netyčia išjungia mašinos variklį ir kt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.