Blairas rengiasi paskelbti apie dešimt metų trukusio savo valdymo pabaigą

Didžiosios Britanijos premjeras Tony Blairas (Tonis Bleras) ketvirtadienį turi paskelbti, kada pasitrauks iš Leiboristų partijos lyderio posto, atverdamas kelią išrinkti jo įpėdinį.

Po trumpo rytinio susitikimo su savo kabineto nariais T.Blairas vyks į savo Sedžfildo apygardą Šiaurės Anglijoje, kur paskelbs apie savo ateities planus, pranešė premjero atstovas spaudai.

T.Blairas pasitrauks po dešimties metų darbo premjero poste, palikdamas visuomenėje itin nepalankiai vertinamą vyriausybę, kurios vairą iš jo veikiausiai perims ilgametis premjero draugas Gordonas Brownas (Gordonas Braunas), vėliau tapęs jo politiniu varžovu.

G.Brownas yra ilgiausiai be pertraukų dirbantis šalies finansų ministras.

Anksčiau T.Blairas ketino dirbti visą trečią kadenciją, kuri baigtųsi 2009 ar 2010 metais, tačiau po nedidelio maišto, kai iš savo postų pasitraukė keli kabineto nariai, jis buvo priverstas pažadėti, kad iki šių metų rugsėjo atsistatydins.

G.Brownas, kuriam trūksta T.Blairo charizmos, praktiškai užsitikrino pergalę būsimuose Leiboristų partijos lyderio rinkimuose, kai pastarosiomis savaitėmis keli realiausiais jo konkurentais laikyti politikai paskelbė nesieksiantys šio posto.

Britanijos politinėje sistemoje daugiausiai vietų parlamente turinčios partijos lyderis automatiškai tampa premjeru.

Manoma, kad T.Blairas pirmą kartą viešai pareikš tvirtą paramą G.Browno kandidatūrai, nors stebėtojai mano, kad premjeras šį pareiškimą gali atidėti iki penktadienio.

Kad T.Blairo ir jo būsimo įpėdinio santykiai dažnai buvo gana įtempti, patvirtino trečiadienį pasirodęs pranešimas, jog netrukus po 2005 metų visuotinių rinkimų vyriausybės vadovas ketino suskaldyti G.Browno Finansų ministeriją ir perduoti jos funkcijas kitoms institucijoms.

T.Blairas atsisakė šių ketinimų, kuriuos įgyvendinus G.Brownui vietoje iždo kanclerio pareigų būtų tekęs užsienio reikalų sekretoriaus postas, kai viešosios nuomonės apklausos parodė, kad rinkėjai nusigręžia nuo nesutarimų draskomos Leiboristų partijos, rašo laikraštis „The Guardian”.

Nors T.Blairas, kai paskelbs apie atsistatydinimą, dar kurį laiką eis premjero pareigas, „The Times” ketvirtadienį pranešė, kad beveik visą šį laikotarpį jis praleis užsienio kelionėse. Jis dalyvaus Europos Sąjungos ir Didžiojo aštuoneto šalių viršūnių susitikimuose, taip pat lankysis Prancūzijoje, Jungtinėse Valstijose ir Afrikoje.

Nors dabartinis kabinetas pasiekė tam tikrų laimėjimų gerinant visuomenės gyvenimo kokybę, didinant Londono, kaip pasaulinio finansų centro, vaidmenį ir mažinant vaikų skurdą, be to, tapo pirmąja pasaulio vyriausybe, kuri nustatė teisiškai įpareigojančius tikslus dėl anglies dvideginio išmetalų mažinimo, T.Blairas tebėra itin prieštaringai vertinama asmenybė.

Jo vyriausybės populiarumą sumažino kontroversijos, susijusios su Nacionaline sveikatos apsaugos taryba, kalėjimais ir imigracija, tačiau griežčiausios kritikos šis kabinetas vis dėlto sulaukė dėl T.Blairo svarbiausio sprendimo užsienio politikos srityje – 2003-iaisiais drauge su Jungtinėmis Valstijomis įsiveržti į Iraką.

Nors 1997 metais atėjusi į valdžią T.Blairo vyriausybė žadėjo būti „skaidresnė už krištolą”, jos darbą lydėjo virtinė politinių skandalų. Dėl vieno pastarųjų skandalų, susijusių su įtarimais, kad už partijoms skirtą finansinę paramą buvo atsidėkota pero titulais, T.Blairas tapo pirmuoju pareigas einančiu premjeru, apklaustu dėl policijos atliekamo tyrimo.

Nepaisant visų skandalų leiboristų elektoratas toliau tvirtai remia T.Blairą, o visuomenės nuomonės apklausose jo populiarumo reitingai yra didesni nei pačios Leiboristų partijos.

Remiantis ketvirtadienį „The Guardian” paskelbtais apklausos rezultatais, 80 proc. leiboristų rėmėjų ir 44 proc. visų rinkėjų mano, kad T.Blairas pasitarnavo šaliai.

Pastaruoju metu leiboristams ne itin gerai sekėsi. Jie patyrė nesėkmę praėjusią savaitę Anglijoje vykusiuose vietos rinkimuose, prarado Škotijos, kuri tradiciškai laikoma leiboristų bastionu, parlamento kontrolę, ir turėjo susitaikyti su susilpnėjusiomis pozicijomis Velse.

T.Blairas rengiasi ramiai perduoti G.Brownui raktus nuo Dauning Stryto pastato Nr.10, tačiau leiboristai negali jaustis ramūs, nes viešosios nuomonės apklausos rodo, kad konservatoriai turi nemenkų galimybių įveikti juos būsimuose visuotiniuose rinkimuose.

Vis dėlto darbą baigiantis premjeras gali pasidžiaugti vienu jam itin reikšmingu pastarųjų dienų įvykiu – antradienį Šiaurės Airijoje po beveik penkerius metus trukusio politinio paralyžiaus darbą pradėjo bendra buvusių priešininkų katalikų ir protestantų administracija, kurios sudarymas laikomas svarbia T.Blairo diplomatine pergale.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.